TÜKETİCİLERİN SANAL REKLAMLARA KARŞI TUTUMLARININ BETİMSEL ANALİZİ VE ÇEŞİTLİ DEMOGRAFİK ÖZELİKLERE GÖRE FARKLILAŞMA DURUMU

Author:

Year-Number: 2018-29
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : BETİMSEL İSTATİSTİK
Number of pages: 67-90
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Radyo televizyon ve özellikle internetin yeni bir iletişim ve reklâm ortamı olarak ortaya çıkması ile beraber, tüketicilerin sanal reklâmcılığına yönelik tutumunu ölçen araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada tüketicilerin sanal reklâmlara karşı tutumları belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca tüketicilerin sanal reklâmlara karşı tutumlarının demografik özelliklerine göre farklılaşma durumu incelenmiştir. Analiz sonuçlarından; sanal reklamların karşılaştırma yapmayı kolaylaştırdığı, ürünlerin kalitesinin artmasını sağladığı ve tüketici bilinci yarattığına ilişkin değerlendirmelere büyük ölçüde katılmadıkları anlaşılmaktadır. Sanal reklamın TV ekranlarına katkısına ilişkin değerlendirmeleri ile cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunduğu, kadınların erkelere oranla sanal reklamın TV ekranlarına daha fazla katkı sağladığını düşündükleri belirlenmiştir.

Keywords

Abstract

Although Radio, TV and especially Internet have come into being as a new communication and commercial atmosphere, some researches have been started to measure consumers’ attitudes against sanal commercials. Consumers’ attitudes against sanal commercials have been tried to be stated in this paper. Also, diversification situation of consumers’ attitudes against sanal commercials according to demographical characteristics have been studied. It is understood from analysis results that consumers do not mostly agree with the evaluations whether sanal commercials make comparisons easy, product quality increase and create a consumer conscious. It has been stated that there is a statistically meaningful relation between genders about the evaluation of contributions of sanal commercials on TV’s and women pro rata men mostly think that sanal commercials make more contributions on TV’s.

Keywords