ORKESTRA ALANINDA YAZILMIŞ YÜKSEK LİSANS, SANATTA YETERLİK VE DOKTORA TEZLERİNİN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2019-41
Language : null
Konu : Müzik Eğitimi
Number of pages: 193-204
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Orkestra, bir müzisyenin ve/veya müzisyen adayının birlikte müzik yapabildiği ender ortamlardandır. Oda müziği ve orkestra çalışmaları bireylerin sadece solo çalıcığı ile alakalı değildir ve işbirlikçi bir durumdur. Ülkemizde mesleki müzik eğitimi veren tüm kurumlarda (Konservatuvarlar, Güzel Sanatlar Fakülteleri Müzik bölümleri, Müzik ve Sahne Sanatları Fakülteleri Müzik Bölümleri, Güzel Sanatlar Liseleri, Eğitim Fakültelerine Bağlı Müzik Eğitimi Anabilim Dalları vb.)birlikte müzik yapma durumu önemsenmekte ve tüm müzik eğitim programlarında yer almaktadır. Bu durum müzisyenlerin ve müzik eğitimcilerinin orkestra ile ilgili akademik çalışmalar yapmalarına olanak sağlamaktadır. Orkestra ile ilgili akademik çalışmaların yapıldığı bir alan ise lisansüstü tezlerdir. Bu araştırma, Türkiye'de orkestra alanında yazılmış olan lisansüstü tezleri incelemeyi amaçlayan nitel bir çalışmadır. Araştırma modeli olarak doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmaya, Yükseköğretim Kurulu Tez Dokümantasyon Merkezi veritabanında yer alan "orkestra" anahtar sözcüklü 89 tez dahil edilmiştir. 1999 senesinden 2019 senesine kadar yazılan ve erişime açık bütün tezler çalışmaya dahil edilmiş ve tezler, üniversitelere göre, senelere göre, türlerine göre, enstitülere göre, araştırma yöntemleri ve veri toplama araçlarına göre ve konularına göre incelenmiştir. Veriler, yüzde (%) ve frekans (f) yöntemi ile çözümlenmiş, sonuçlar ilgili tablolar altında gösterilmiştir. Araştırmada, sayısal olarak en fazla tezin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde yazıldığı, tezlerin büyük çoğunluğunun 2016 ve 2018 senelerinde tamamlandığı ve bu tezlerin çok büyük bir kısmının yüksek lisans tezi olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

Orchestra is a unique environment where a musician or musician candidate becomes able to perform music together. Chamber music and orchestra practices are not merely about the solo performance of individuals, but rather collaborative actions. Making music together is paid a specific attention by all institutions which offer music education in Turkey (Conservatories, Departments of Music at the Faculties of Fine Arts, Faculties of Music and Performing Arts, High Schools of Fine Arts, Divisions of Music Education that are affiliated to Faculties of Education, etc.), and is included in all music curriculums. This enables the musicians and music teachers to conduct academic researches on orchestra. Master’s thesis is one of the stages where academic studies are carried out in the field of orchestra. This is a qualitative study, the purpose of which is to analyze the postgraduate theses written in the domain of orchestra. It is based on document analysis method as the research design. A total of 89 theses available on the Thesis Documentation Center of the Higher Education Council with the key word of “orchestra” were included in the study. All accessible theses written from 1999 to 2019 were involved in the research, and they were analyzed according to their universities, years, types, graduate schools/institutes, research methods, data collecting tools, and their subjects. Collected data were analyzed with percentage (%) and frequency (f) method and the results are provided under related tables. In the end of the study, it was concluded that most of these theses were written at Mimar Sinan Fine Arts University, they were mostly completed in 2016-2018, and that master’s theses constitute the vast majority.

Keywords


  • Akyürek, R. (2018). Müzik Eğitimcisi Yetiştiren Kurumlarda Orkestra/Oda Müziği Eğitimi Etkinlik Sürecinin İncelenmesi. Turkish Studies Educational Sciences, 13(19), 65-76.

  • Alyörük, G. (2016). Türkiye'de Gitar Alanında Yapılan Lisansüstü Tezler: Bir Bibliyografya Çalışması. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(35), 55-79.

  • Arıca, E. (2017). Türkiye'de Keman Pedagojisi Alanında Hazırlanan Lisansüstü Tezler Üzerine Bir İnceleme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32(2), 327342.

  • Arıkan, R. (2007). Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama. 6. Baskı, Asil Yayıncılık, Ankara.

  • Aydoğan, S. ve İlik, A. (2014). Blokflüt ile Müzik Eğitimi. 33. Baskı, Arkadaş Yayınevi,

  • Birel, S. ve Qader, H. M. (2017). Türkiye'de Kontrbas Konusunda Yazılmış Lisansüstü Tezler Üzerine Durum Tespiti. Yüzüncüyıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1), 14161439.

  • Göncü, İ. Ö. ve Yeşilkaya Ö. (2013). Müzik Kutusu. 1. Baskı, Vize Yayıncılık, Ankara.

  • Kaptanoğlu, E. ve Çanakçı, P. (2015). Türkiye'de Vokal Müzikte Piyano Eşlik Alanında Yapılmış Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik Tezleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 14(55), 198-206.

  • Orhan, Ş. ve Göklen, A. (2018). Sosyal Bilimlerde Güncel Tartışmalar - İnsan Tartışmaları 1. 1. Baskı, Bilgin Kültür Sanat Yayınları, Ankara.

  • Sun, M. (2006). Çocuklar ve Gençler İçin Şarkı Demeti - 1960 - 2006. 1. Basım, Sun Yayınevi, Ankara.

  • Turgut, Y. (2012). Bilimel Araştırma Yöntemleri - Bölüm VIII Verilerin Kaydedilmesi, Analizi, Yorumlanması, Nitel ve Nicel. Ed: Abdurrahman Tanrıöğen. 3. Baskı, Anı

  • Türkmen, U. (2006). Mesleki Müzik Okullarındaki Orkestra Derslerinde Orkestra Düzenlemeleri Yapılmış Halk Ezgilerinin Kullanılabilirliğine Yönelik Öğretmen ve Öğrenci Tutumları. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 371

  • Uçan, A. (2005). Müzik Eğitimi Temel Kavramlar - İlkeler - Yaklaşımlar ve Türkiye'deki Durum. 3. Basım, Evrensel Müzikevi, Ankara.

  • Varış, Y. A. (2016). Orkestra/Oda müziği dersinin müzik öğretmeni yetiştirme sürecindeki yeri ve önemi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(İpekyolu Özel Sayısı), 2504- 2520

  • Yayla, F. (1999). Eğitim fakültesi müzik eğitimi ana çalgı viyola eğitiminde kullanılan metotların incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.

  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. 7. Baskı Tıpkı Basım, Seçkin Yayıncılık, Ankara.

  • YÖK (2016). Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği. Resmi Gazete Tarihi: 20.04.2016 Resmi Gazete Sayısı: 29690.

  • Yöndem, Ö. (2006). Orkestra ve Orkestra Şefliğinin Tarihsel Gelişimi. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 145-151.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics