TÜRK ÜNİVERSİTELERİNDEKİ AHISKALI ÖĞRENCİLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2019-41
Language : null
Konu : Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik
Number of pages: 435-450
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı Türkiye’de yükseköğretime devam eden Ahıskalı öğrencilerin psikolojik dayanıklık düzeylerinin çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesidir. Bu amaçla Türkiye’nin 33 ayrı devlet üniversitesinden toplam 393 öğrenciden veri toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Psikolojik Dayanıklık Ölçeği (PDÖ) ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Daha önce Türkçeye uyarlaması yapılmış olan PDÖ’nün Ahıskalı üniversite öğrencileri için herhangi bir çalışmada kullanılmamış olması nedeniyle, araştırmada ilk olarak PDÖ’nün geçerlik ve güvenirliği incelenmiş ve ölçeğin Ahıskalı öğrenciler için kullanılması uygun bulunmuştur. Ardından bir dizi bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu uygulanmıştır. Sonuç olarak, PDÖ toplam ve alt ölçek puanları bakımından cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Ailesi Türkiye’de yaşayanların PDÖ toplam, kontrol ve meydan okuma puanları ailesi diğer ülkelerde yaşayanlardan; Türkiye’deki eğitimlerine ilkokul düzeyinde başlayanların PDÖ toplam, kontrol ve meydan okuma puanları ise yükseköğretimde başlayanlardan anlamlı düzeyde daha yüksek hesaplanmıştır. Türkiye’de yaşama süresi ile PDÖ toplam ve alt ölçek puanları arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.

Keywords

Abstract

Thepurpose of thepresentstudywastoexaminehardinesslevels of Ahiskastudentsattending at Turkishuniversities in regardtovariousdemographicvariables. Withthispurpose, data werecollectedfrom a total of 393 studentsfrom 33 seperatestatefoundedTurkishuniversities. TheHardinesScale (HS) andtheDemographic Information Sheetwereused for data collection. Since the HS, whichwaspreviouslyadaptedtoTurkish, was not used in anystudy for Ahiskastudents, thevalidityandreliability of the HS wereexamined in thestudy, andthescalewasfoundappropriatetouse for Ahiskastudents. Then, a series of independentsamples t-tests, analyses of variance, and Pearson Product-Moment Correlationwereapplied. As a result, therewasnosignificantdifference in HS total andsubscalescores in terms of gender. HB total, control, andchallengescoresweresignificantlyhigher for studentswhosefamiliesareliving at Turkey, thanwhosefamiliesareliving in othercountries. HS total, control, andchallengescores of studentsbeganeducationfromelementaryschool in Turkey, weresignificantlyhigherthanscores of studentsbeganeducationfromhighereducation. Therewerenosignificantrelationshipbetweentheduration of residince at Turkeyandthe HS total andsubscalescores.

Keywords


  • Agara, İ. (2004). Ahıska Türkleri (Sürgününün 60. Yılı Anısına) İnsanlık Dramı. Akarçay, P., Ak, G. (2018). Sosyolojik, psikolojik ve kuramsal açıdan göç olgusu, küreselleşmenin insani ve vicdani boyutu. Kesit Akademi Dergisi, 14, 188-202

  • Anderson, J. C., & Gerbing, D. W. (1984). The effect of sampling error on convergence, improper solutions, and goodness of fit indices for maximum likelihood confirmatory factor analysis. Psychometrika, 49, 155-173.

  • Aslan, K. (1995). Ahıska Türkleri. Ankara: Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yayını, No: 1. Aydıngün, A. (2013). “Ahıska Türklerinin Dünü, Bugünü ve Yarını”. Yeni Türkiye, Türk Dünyası Özel Sayısı II. No. 54, s. 2665-2674.

  • Badalov, Ç. (2004). Bütün Yönleriyle Ahıska Türkleri. Çimkent.

  • Batan, S. N. (2016). Yetişkinlerde Psikolojik Dayanıklılık ve Dini Başa Çıkmanın Yaşam Doyumuna Etkileri (Doktora tezi, İstanbul Üniversitesi). http://katalog.marmara.edu.tr

  • Bayrakdaroğlu, S. (2014), “Tekvandocuların Psikolojik Sağlamlık ve Öz-Anlayış Düzeylerinin Takım Sporcularıyla Karşılaştırılması”, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Muğla.

  • Bayraktar, R. (1999). Ahıska (21. Yüzyılda İnsanlık Dramı). İstanbul: İhlas Matbaacılık.

  • Bektaş, M., & Özben, Ş. (2016). Evli Bireylerin Psikolojik Dayanıklılık Düzeylerinin Bazı Sosyo-Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14 (1).

  • Bilge, F., Dost, T, M., & Çetin, B. (2014). Lise Öğrencilerinde Tükenmişliği ve Okul Bağlılığını Etkileyen Faktörler: Çalışma Alışkanlıkları, Yetkinlik İnancı ve Akademik Başarı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 14 (5),1709-1727

  • Cole, D. (1987). Utility of confirmatory factor analysis in test validation research. JournaI of Consulting and Clinical Psychology, 55, 584-594.

  • Çalışkan, N., & Ayık, A. (2015). Okul Aile Birliği ve Velilerle İletişim. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(2), 69-82.

  • Çetin, F., Yeloğlu, H.O., & Basım, N. (2015). Psikolojik Dayanıklılığın Açıklanmasında Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Rolü. Bir Kanonik İlişki Analizi Türk Psikoloji Dergisi, 30 (75), 81-92

  • Devrişeva, H., &Derviş, L. (2018) “Türkiye’de Ahıskalı Öğrenciler Tarafından Ahıska Türkleri Üzerine Yazılan Tezler”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11, 18-29.

  • Gökmen, B. (2014), “Özel Eğitim Okulu Yöneticilerinin Psikolojik Dayanıklılık ve İş Doyumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (İstanbul Örneği)”. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Aydın Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Güngörmüş, K., Okanlı, A. & Kocabeyoğlu, T. (2015). Hemşirelik Öğrencilerinin Psikolojik Dayanıklılıkları ve Etkileyen Faktörler. Psikiyatri Hemşireliği Dergisi, 6 (1), 9-14

  • Işık, Ş. (2016). Psikolojik Dayanıklılık Ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması, The Journal of Happiness & Well-Being, 4(2),165-182.

  • Jöreskog, K. G., & Sörbom, D. (1993). LISREL 8: Structural equation modeling with the SIMPLIS command language. Chicago: SSI Scientific Software International Inc. Kaba, İ., & Keklik, İ. (2016). Öğrencilerin Üniversite Yaşamına Uyumlarında Psikolojik Dayanıklılık ve Psikolojik Belirtiler. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2 (2).

  • Kemal, N. & Oğuz Duran, N. (25-27 Haziran 2019). Türkiye’de Yükseköğretimdeki Ahıskalı Öğrencilerin Mutluluk ve Psikolojik Sağlamlık Düzeylerinin Bazı Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi. Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Sempozyumu, Nevşehir.

  • Kobasa, S. C., Maddi, S. R., & Kahn, S. (1982). Hardiness and health: A prospective study. Journal of Personality and Social Psychology, 42, 168-177.

  • Schermelleh-Engel, K., Moosbrugger, H., & Müller, H. (2003). Evaluating the fit of structural equation models: Tests of significance and descriptive goodness-of-fit measures. Methods ofpsychological research online, 8(2), 23-74.

  • Seferov, R. (2005). “Sovyet Dönemi ve Bağımsızlık Sonrası Azerbaycan Nüfusunun Etnik Yapısındaki Değişimler”. Türkiyat Araştırmaları Dergisi. Konya: Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yayını. Sayı:17, s. 395-410.

  • Sezgin, F. (2012), “İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Psikolojik Dayanıklılık Düzeylerinin İncelenmesi”, Kastamonu Eğitim Dergisi. 20(2), 489-502.

  • Şahin, C. (2001). Yurt Dışı Göçün Bireyin Psikolojik Sağlığı Üzerindeki Etkisine İlişkin Kuramsal Bir İnceleme. G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(2), 57-67

  • Terzi, Ş. (2008). “Üniversite Öğrencilerinin Psikolojik Dayanıklılıkları ve Algıladıkları Sosyal Destek Arasındaki İlişki”, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 29, 1-9.

  • Terzi, Ş. (2016). Üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılıkları ve algıladıkları sosyal destek arasındaki ilişki. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3(29).

  • Tuzcu, A., & Bademi, K. (2014). Göçün Psikososyal Boyutu. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 6 (1),56-66

  • Ülker-Tümlü, G. & Recepoğlu, E. (2013), “Üniversite Akademik Personelinin Psikolojik Dayanıklılık ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki”. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 3, 205-213. Doı: 10.5961/Jhes.2013.078.

  • Üredi, I., & Erden, M. (2009). Öz-Düzenleme Stratejileri ve Motivasyonel İnançlarının Yordayıcısı Olarak Algılanan Anne Baba Tutumları. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(4), 781-811.

  • Zeyrek, Y. (2001). Ahıska Bölgesi ve Ahıska Türkleri. Ankara. Bizim AHISKA (2005-2006): Üç Aylık Kültür Dergisi. Uluslararası Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu’nun Yayın Organı, Sayı: 1-6, Ankara: Kozan Ofset Yayınları.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics