GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ VE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Author :  

Year-Number: 2020-47
Yayımlanma Tarihi: 2020-07-19 20:43:00.0
Language : Türkçe
Konu : İşletme Yönetim Organizasyon
Number of pages: 258-264
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

En sade ifadeyle girişimcilik, kar elde etmek için bazı riskler almak, iş sahası oluşturmaktır. Toplumların ekonomik ve beşeri kalkınmalarında önemli bir yere sahip olan girişimciliğin gelişmesinde etkili olan çok sayıda itici faktörden söz edilebilir. Bu faktörler eğitim seviyesi, aile, kültür, ekonomik sistem, piyasa koşulları gibi değişkenlere göre farklılaşmaktadır. Ancak girişimciliğin bir teşebbüs ve süreç olarak gerçekleşmesinde en temel itici etkenin girişimcilik niyeti olduğu ifade edilebilir. Bilinçli, planlı ve amaçlı bir süreç olarak kabul edilebilecek girişimcilik eğilimi, bireylerin kendilerine has kişilik özelikleriyle birlikte aynı zamanda çevresel etkiler alında şekillenmektedir. Bu çalışmada girişimcilik eğilimi kavramı ile girişimcilik eğilimine yön veren kişisel ve çevresel etkiler hakkında açıklamalar yapılmıştır.

Keywords

Abstract

In the simplest terms, entrepreneurship is taking some risks and creating a business area to make a profit. It can be mentioned that there are many driving factors that are effective in the development of entrepreneurship, which has an important place in the economic and human development of communities. These factors differ according to variables such as education level, family, culture, economic system, market conditions. However, it can be stated that the main driving factor in the realization of entrepreneurship as an enterprise and process is entrepreneurship intention. The tendency of entrepreneurship, which can be considered as a conscious, planned and purposeful process, is shaped by the individual's individual personality traits and environmental impacts at the same time. In this study, explanations about the concept of entrepreneurship tendency and personal and environmental effects that give direction to entrepreneurship tendency have been made.

Keywords


  • Aytaç, Ö. ve İlhan, S. (2007). Girişimcilik ve Girişimci Kültür: Sosyolojik Bir Perspektif. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18, 100-19.

  • Başar, M.(2014), “Girişimcilik”. (Ed. Y. Ürper) Girişimcilik, İçinde, ss. 2-20, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını.

  • Cansız M. (2013). Türkiye’nin Yenilikçi Girişimcileri Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Örneği. T.C. Kalkınma Bakanlığı, Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Uzmanlık Tezi, Ankara.

  • Demirel E. T. ve Tikici M. (2004). Kültürün girişimciliğe etkileri. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları.

  • Güney S. ve Nurmakhamatuly A. (2007). Kültürün Girişimciliğe Etkisi: Kazakistan Ve Türkiye Üniversitesi Öğrencilerinin Girişimcilik Özelliklerinin Belirlenmesine Yönelik Kültürlerarası Araştırma. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(18), 62-86.

  • İrmiş, A. ve Barutçu, E., (2012). Öğrencilerin Kendilerini Girişimci Bir Kişiliğe Sahip Görmelerini ve İş Kurma Niyetlerini Etkileyen Faktörler: Bir Alan Araştırması. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 26(2), 1-25.

  • Karabey, C. (2013). Girişimsel Düşünceyi Anlamak: Düşünme Tarzı ve Risk Tercihinin Girişimsek Öz yetkinlik ve Girişimcilik Niyeti ile İlişkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(3), 143-159.

  • Morrison, A. (2000). Entrepreneurship: What Triggers It?, International Journal of Entrepreneurial Behaviour and Research, 6(2), 59-71.

  • Öneren, M. (2012). İç Anadolu Bölgesindeki Genç Nüfusun Girişimcilik Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 7(2), 6-28

  • Öztürk, H. K. (2018). Kültürün İç Girişimcilik Üzerine Etkisi: Türkiye Ve Almanya Örnekleri, Yayımlanmamış Doktora Tezi, T.C. Karabük Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karabük.

  • Öztürk, İ. (2008). 2008 Girişimcilik Raporu. İstanbul: İGİAD Yayınları

  • Şahin, T. K. (2015). Kültürün Girişimcilik Niyeti Üzerine Etkileri: Bulgaristan Türkleri Ve Türkiye'deki Bulgaristan Göçmenleri Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, T.C. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.

  • Şen, Z.(2015). “Girişimcilik Kavramı ve Gelişimi”. (Ed. M. Paksoy ve A. Özgöz). Girişimcilik İçinde, ss. 39-53. İstanbul: Lisans Yayıncılık.

  • Timuroğlu, K. ve Çakır, S., (2014). Girişimcilerin Yeni Bir Girişim Yapma Niyetlerinin Risk Alma Eğilimi ile İlişkisi, AKÜ. İİBF. Dergisi, 16(2),119-136.

  • Titrek, A.(2019). Okul Yöneticilerinin Liderlik Stilleri Ve Sosyal Girişimcilik Becerilerine Yönelik Görüşleri (Kocaeli İli Örneği). Yüksek Lisans Tezi, T. C. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

  • Top, S. ve Sevencan, M., (2006). Girişimcilik Niyet Modelleri ve Kültürel Kimliğin Etkileri. Kök Araştırmalar Journal, 8(2),117-135.

  • Üzümcü, A. (2012). İktisadi Büyüme. İstanbul: Beta Basım A. Ş.

  • Yazıcı, K. ve Şahin, K.T. (2006). Türkiye’de Girişimciliğin Gelişimi: Kültürel Ve Makro- Kurumsal Bağlamın Birlikteliği. Yönetim, 53, 18-28.

  • Yurtseven, R. (2007). Girişimcilik: Küçük Bir İşletme Kurmak ve Yönetmek, Ankara: Detay Yayıncılık.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics