ELİF ŞAFAK’IN PİNHAN ROMANINDA “GOTİK” KAZI

Author :  

Year-Number: 2020-47
Language : Türkçe
Konu : Yeni Türk Edebiyatı
Number of pages: 504-511
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Gotik (doğaüstü korku), hem Türk hem de dünya edebiyatında yazarı ve okuru bulunan bir türdür. Türk edebiyatının bu alanda verilen eserlerinin ne denli özgün olduğu önemlidir. Bu bağlamda Türk edebiyatının ödüllü yazarlarından olan Elif Şafak’ın Mevlana Edebiyat Ödülü alan ilk romanı Pinhan üzerinden Batı etkisinde gelişen Türk gotiğinin izlerini sürmek amaçlandı. Batı’da 18. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan türün doğuşuna etki eden unsurlar araştırıldığında bu unsurlardan birinin Türk ve Doğu edebiyatlarından yapılan çeviriler olduğu görülmektedir. Dolayısıyla kendi kültürümüze özgü gotik unsurların oryantalist söyleme dönüşerek kurguda yer edindiği anlaşılmaktadır. Batı’ya kıyasla Türk edebiyatında yeni olan gotik türünün oryantalist söylemden uzak kurgularla zenginleşmesi için mevcut durumun ve türün gelişiminin belirlenmesi önemlidir.

Keywords

Abstract

Gothic (supernatural horror) is a genre with its writer and reader in both Turkish and world literature. It is important how original the works of Turkish literature which are given in this field. In this context, it was aimed to follow the traces of the Turkish gothic which developed under the influence of the West through the first novel of Elif Şafak, who is one of the award-winning authors of Turkish literature, Pinhan, which received the Mevlana Literature Prize. When the factors that affect the birth of the genre that emerged in the West in the middle of the 18th century, it is seen that one of these elements are translations from Turkish and Eastern literatures. Therefore, it is understood that the gothic elements specific to our culture have turned into orientalist discourse and took place in the fiction. It is important to determine the current situation and the development of the genre in order to enrich the gothic genre, which is new in Turkish literature compared to the West, with fiction far from orientalist discourse.

Keywords


  • Campbell, J. (2016b). Doğu Mitolojisi-Tanrının Maskeleri II. (K. Emiroğlu, Çev.) İstanbul: Islık.

  • Campbell, J. (2016a). İlkel Mitoloji-Tanrı'nın Maskeleri I. (K. Demiroğlu, Çev.) İstanbul: Islık Yayınlar.

  • Eagleton, T. (2017). Kötülük Üzerine. (Ş. Bezci, Çev.) İstanbul: İletişim.

  • Ekici, E. C. (2019). Elif Şafak'ın Romanlarında Kültür ve Gelenek Açısından Anakronizm. Kafkas Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı. Kars: Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • Hatipoğlu, S. (2010). Eşikte Parlayan İnci ve İlahi Sırrı Fısıldayan Ney ya da "Pinhan" ve "Suskunlar"da Tasavvuf. Turkish Studies (5/4), 1224-1253.

  • Kaçmaz, M., & Kaçmaz, P. (2019). Edebiyat Coğrafyası; Elif Şafak Romanlarının Coğrafi Terim ve Mekan Analizleri. Türk Coğrafya Dergisi , 53-60.

  • Kırımlı, B. (2010). Elif Şafak'ın Romanlarında Milliyet ve Türklük Algısı. Türklük Bilimi Araştırmaları , 261-281.

  • Lovecraft, H. P. (2018). Edebiyatta Doğaüstü Korku. (A. Dursun, Çev.) İstanbul: Laputa.

  • Parla, J. (2015). Efendilik, Şarkiyatçılık, Kölelik. İstanbul: İletişim.

  • Reynolds, J. L. (2006). Gizli Örgütler. (Ş. Kanter, Çev.) İstanbul: Koridor.

  • Sakaoğlu, S. (2007). Masal Araştırmaları. Ankara: Akçağ.

  • Soylu Bozdağ, Ö., & Bulut, H. (2013). Elif Şafak'ın Türk ve Dünya Edebiyatı İçindeki Konumuna Karşılaştırmalı Bir Bakış. 13. Uluslararası Dil, Yazın ve Deyişbilim Sempozyumu: Basit Üslup (s. 1225-1230). Kars: Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi.

  • Şafak, E. (2013). Pinhan. İstanbul: Doğan Kitap.

  • Yücesoy, V. Ö. (2007). Korku Edebiyatı (Gotik Edebiyat) ve Türk Romanlarındaki Örnekleri. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics