VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÇALIŞANLARININ İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDE İŞVEREN MARKASI UYGULAMALARININ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2021-53
Yayımlanma Tarihi: 2021-08-17 15:05:09.0
Language : Türkçe
Konu : Yükseköğretim Çalışmaları
Number of pages: 556-570
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı, işveren markası uygulamalarının çalışanların işten ayrılma niyeti üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırma, İstanbul’daki vakıf üniversitelerinde aktif olarak görev yapan akademik ve idari personel üzerinde yapılmıştır. Araştırma örneklemi, ilgili üniversitelerde görev yapan 230 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, çalışanların işveren markası uygulamaları algısının işten ayrılma niyetleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre işten ayrılma niyetinde varyansın %48’inin alt boyutlardan etkilendiği tespit edilmiştir. Bir başka ifade ile “Yorumlanan Örgüt Kimliği İmajı” ve “Algılanan Psikolojik Fayda” alt boyutlarında bir birimlik farklılığın işten ayrılma niyetindeki negatif yönlü değişime sebep olduğu ve bu değişim %48’inin alt boyutlarca açıklanabildiği tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

The purpose of this research is to examine the effect of employer branding practices on employees' turnover intention. The research was conducted on the academic and administrative staff actively working in foundation universities in Istanbul. The research sample consists of 230 volunteer participants working at the relevant universities. According to the results obtained from the research, it has been determined that the perception of employer brand practices of the employees has a significant effect on their intention to leave. According to the results of the regression analysis, it was determined that 48% of the variance in intention to leave was affected by the sub-dimensions. In other words, “The Interpreted Organizational Identity Image” and It has been determined that a one-unit difference in the sub-dimensions of "Perceived Psychological Benefit" causes a negative change in the intention to leave, and 48% of this change can be explained by the sub-dimensions.

Keywords


  • Ambler, T. ve Barrow, S. (1996). The Employer Brand. Journal of Brand Management, 4(3), 185-206

  • Backhaus, K. ve Tikoo, S. (2004). Conceptualizing and Researching Employer Branding, Career Development International, Vol. 9 Iss: 5, 501-517

  • Baş, T. (2011). İşveren Markası: Yüksek Nitelikli Çalışanları Çekmenin ve Elde Tutmanın Anahtarı, Optimist Yayım ve Dağıtım, İstanbul.

  • Baydar, M. L. ve Gül, H. ve Akçil, A. (2007). Bilimsel Araştırmanın Temel İlkeleri, Isparta, Süleyman Demirel Üniversitesi Basımevi

  • Cheung, C., Kong, H. ve Song, H. (2014). How to Influence Hospitality Employee Perceptions on Hotel Performance?, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 26 (8), 1140-1161.

  • Davies, G., Mete, M. ve Whelan, S. (2018). When Employer Brand Image Aids Employee Satisfaction and Engagement. Journal of Organizational Effectiveness, People nad Performance, 5 (1), 64-80.

  • Eren, F. (2019). İşveren Markası Ve İşveren Markasının İşten Ayrılma Niyetine Etkileri: Kozmetik Sektöründe Bir İşletme Araştırması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Aydın Üniversitesi

  • İçirgen, Z. (2016). İşveren Markası ve İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamalarının İşten Ayrılma Niyetine Etkileri: Turizm Sektörü Üzerine Bir Araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

  • Knox, S. ve Freeman, C. (2006). Measuring and Managing Employer Brand İmage in The Service İndustry. Journal of Marketing Management, 22 (7-8), 695-716.

  • Kurtulmuş, M. ve Yiğit, B. (2016). İşe Yabancılaşmanın Öğretmenlerin İşten Ayrılma Niyetine Etkisi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 12, Sayı 3, 862.

  • Kuzu, L. (2019). İşveren Markasının Çalışanların İş Memnuniyetine Etkisi: Kobilerde Bir Araştırma, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul: Gelişim Üniversitesi

  • Mobley, W.H. ve Horner, S.O. ve Hollingsworth, A.T. (1978). An Evaluation of Precursors of Hospital Employee Turnover, Journal of Applied Psychology, 63(4), 408-414.

  • Sağır, M. (2016). İşveren Markası Algısı: İnsan Kaynakları Faaliyetleri, Çalışma Ortamı ve Tazminat-Kazanç Boyutları ile Turizm Fakültelerinde Bir Uygulama, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(14), 415-439

  • Schlager, T., Bodderas, M., Maas, M. ve Cachelin, L. (2011). The Influence of the Employer Brand on Employee Attitudes Relevant for Service Branding: An Empirical Investigation. Journal of Services Marketing, 25 (7), 497-508.

  • Seyfullahoğulları, Ç. A. (2018). İşten Ayrılma Niyeti. İstanbul: Türkmen Kitabevi.

  • Seyrek, İ. H. ve İnal, O. (2017). İşten Ayrılma Niyeti ile İlişkili Faktörler: Bilgi Teknolojisi Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Doğu Anadolu Sosyal Bilimlerde Eğilimler Dergisi, 1/1, 63-74.

  • Tabachnick, B.G. ve Fidell, L.S. (2013). Using Multivariate Statistics (sixth ed.) Pearson, Boston.

  • Terlemez, A. (2012). İşveren Markasının, İşe Adanmışlık Ve İşten Ayrılma Niyeti İle İlişkisinde Örgütsel Çekiciliğin Rolü: Türk Hava Yolları Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: H.A.K. SAEM.

  • Tüzün, İ. K. (2013). İKY Uygulamalarının Etkililiğinin Çalışan Algılamaları Bağlamında Araştırılması: İK Birimi Saygınlığının Rolü. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20 (1), 171-185.

  • Tüzün, İ. K. ve Kalemci, R. A. (2012). Organizational and Supervisory Support in Relation to Employee Turnover İntentions. Journal of Managerial Psychology, 27 (5), 518-534.

  • Uyumaz, G., Mor-Dirlik, E. ve Çokluk, Ö. (2016). Açımlayıcı Faktör Analizinde Tekrar Edilebilirlik: Kavram ve Uygulama. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 16 (2), 659-675.

  • Yaşlıoğlu, M. M. (2017). Sosyal Bilimlerde Faktör Analizi ve Geçerlilik: Keşfedici ve Doğrulayıcı Faktör Analizlerinin Kullanılması, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt 46, Özel Sayı, 74-85.

  • Yenihan, B. ve Öner, M. ve Çiftyıldız, K. (2014). İş Stresi ve İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki: Otomotiv İşletmesinde Bir Araştırma, Çalışma İlişkileri Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 1.

  • Yıldırım, G. (2019). İşveren Markası ve Kariyer Çapasının İşten Ayrılma Niyetine Etkisi: Nicel Yöntem Araştırması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi

  • Yıldırım, M. ve Erul, E. ve Kelebek, P. (2014). Tükenmişlik ile İşten Ayrılma Niyeti Arasındaki İlişki Banka Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 6(1), 34-44.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics