ÖRGÜTSEL GÜVENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Author :  

Year-Number: 2021-54
Yayımlanma Tarihi: 2021-10-15 13:29:21.0
Language : Türkçe
Konu : Organizasyon
Number of pages: 579-588
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bir örgütün amaç ve hedeflerine ulaşabilmesi, varlığını istikrarlı bir şekilde sürdürebilmesi, pazar payını koruyabilmesi, rakipleriyle rekabet edebilmesi ve büyümesi için hem bireysel hem de örgütsel olarak başarılı olması zorunludur. Örgüt içerisinde başarı elde edilememesi, örgütü dışarıda sıkıntılı durumlara sokacaktır. Bu başarı için örgütlerinin onların haklarını koruyacaklarını bilmeleri, bireylerin gerek kendi aralarında gerek örgüte karşı güven duymalarına yol açacak ve onları aidiyet hisleriyle donatarak örgüte olan bağlılıklarını artıracaktır.  Bu bağlılık ister duygusal olsun, isterse devam veya normatif bağlılık olsun örgütün tüm süreçlerinde birtakım katkılar sağlayacaktır. Bu bağlılık örgüt çalışanlarının moral ve motivasyonlarının artması, kendilerini işlerine vermeleri, örgütün hedeflerini kendi hedefleri gibi görmeleri ve onlardan yüksek verim alınması gibi sonuçlara yol açacaktır. Bu doğrultuda bağlılığın artırılması için örgütsel güven önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmada örgütsel güven ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki, son yıllarda araştırmacıların bu konuda yapmış oldukları çalışmalarından elde edilen verilerin incelenmesi neticesinde ortaya konulmuştur. Yapılan araştırma sonuçlarında örgütsel güven ile örgütsel bağlılık arasındaki pozitif yönlü ilişki kendisini açıkça göstermektedir. Örgütler eğer hedeflerine ulaşmak istiyorlarsa, önemli bir etken olan örgütsel güveni sağlamak ve örgütsel bağlılığın gücüne inanmak zorundadırlar.

Keywords

Abstract

It is compulsory for an organization to be successful both individually and organizationally in order for an organization to reach its goals and objectives, to maintain its existence in a stable manner, to maintain its market share, to compete with its competitors and to grow. Failure to achieve success within the organization will put the organization in troubled situations outside. Knowing that their organizations will protect their rights for this success will lead individuals to trust both among themselves and towards the organization, and will increase their commitment to the organization by equipping them with a sense of belonging. Whether this commitment is emotional, continuance or normative commitment, it will make some contributions to all processes of the organization. This commitment will lead to results such as increasing the morale and motivation of the employees of the organization, giving themselves to their work, seeing the goals of the organization as their own goals and getting high efficiency from them. In this direction, organizational trust is an important factor for increasing commitment. In this research, the relationship between organizational trust and organizational commitment was revealed as a result of examining the data obtained from the studies conducted by researchers on this subject in recent years. In the results of the research, the positive relationship between organizational trust and organizational commitment clearly shows itself. If organizations want to achieve their goals, they have to provide organizational trust, which is an important factor, and believe in the power of organizational commitment.

Keywords


  • Ağır M.Ç. (2018). Sağlık Sektöründe Örgütsel Güven ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: İstanbul Hastanelerinde Görev Yapan Hemşireler Üzerine Bir Araştırma. Nişantaşı Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Yönetimi. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi)

  • Akay M.K. (2020). Sınıf Öğretmenlerinin Mesleki Tükenmişlik ve Örgütsel Güven Algıları Arasındaki İlişkinin Analizi. İnönü Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eğitim Yönetimi Bilim Dalı, Malatya. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi)

  • Akdağ-Malak Z. (2020). Örgütsel Güven ve İşe Adanmışlık İlişkisi. Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Yönetim ve Organizasyon Programı, Denizli. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi)

  • Alagöz E. (2020). İlkokul Öğretmenlerinin Örgütsel Adalet Algıları ile Örgütsel Sessizlik Ve Örgütsel Güven Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eğitim Yönetimi Bilim Dalı, İstanbul. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi)

  • Artantaş E. (2019). Kurum Çalışanlarının Öğrenen Örgüt Algılarının İş Tatmini ve Örgütsel Güven Algıları Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi: Sağlık Bakanlığı Örneği. İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İstanbul. (Yayımlanmış Doktora Tezi)

  • Aslanboğa R. (2021). Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinde Örgütsel Muhalefet, Örgütsel Bağlılık ve Duygusal Tükenmişlik İlişkisi. Muş Alparslan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabilim Dalı, Muş. (Yayımlanmış Yüksek

  • Aymak M. (2021). Örgütsel Güven ve Örgütsel Yabancılaşmanın Örgüt İklimi Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Tokat. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi)

  • Bingöl-Atalay Ş.D. (2019). Örgütsel Güven ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: İstanbul’da A grubu Seyahat Acentaları Üzerine Bir Araştırma. Nişantaşı Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı, İstanbul. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi)

  • Çetin A. (2019). İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul'da Çalışanların Örgütsel Adalet ve Örgütsel Güven Algılarının Örgütsel Bağlılık Davranışı Üzerindeki Etkisi ve Buna Yönelik Bir Uygulama. İstanbul Aydın Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı İşletme Bilim Dalı, İstanbul. (Yayımlanmış Doktora Tezi)

  • Çınar M. (2019). Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Çalışanlarının Örgütsel Güven ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Belirlenmesi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı, Sivas. (Yayımlanmış Yüksek

  • Demir N. (2021). Okul Yöneticilerinin Örgütsel Adalet Davranışları ile Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Güven Duyguları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim, Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı, Mersin. (Yayımlanmış Yüksek

  • Erdoğan B. (2021). Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerde Etik Olgusu ve Örgüt Kültürünün Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi. Beykent Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İşletme Yönetimi Bilim Dalı, İstanbul. (Yayımlanmış Doktora

  • Erol İ. (2021). Karabük’teki Hazır Giyim ve Tekstil Firmalarında Çalışan Kadınların Örgütsel Adalet ve Güven Algılarının Örgütsel Bağlılıkları Üzerine Etkisi. Karabük Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Karabük. (Yayımlanmış Yüksek

  • Gürsoy H. (2019). Örgütsel Bağlılığın Değerlendirilmesinde, Kişilik Özellikleri ve Örgütsel Adalet Algısının Etkisi Üzerine Bir Araştırma. İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İstanbul. (Yayımlanmış Doktora Tezi)

  • Göze E. (2021). Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Özdeşleşmenin Whistleblowing (Bilgi İfşası) Üzerine Etkisi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde Bir Araştırma. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Sivas. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi)

  • Kamar M. (2021). Okul Yöneticilerinin Demokratik Tutum ve Davranışları ile Öğretmenlerin Motivasyon ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı, Zonguldak. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi)

  • Narin İ. (2019). Örgütsel Güven ve İş Tatmininin Örgütsel Bağlılık ile İlişkisi: Kamu’da Örnek Bir Uygulama. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Kütahya. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi)

  • Norşenli F. (2021). Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin İncelenmesi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim, Ankara.

  • Okudan B. (2018). Spor Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra Teşkilatı Çalışanlarının Örgütsel İklim ve Örgütsel Güven Algıları ile Örgütsel Bağlılık Duyguları Arasındaki İlişkilerde İş Yaşam Dengesinin Aracılık Rolü. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Muğla. (Yayımlanmış Doktora Tezi)

  • Saçlı B. (2021). Ortaokullarda Görev Yapan Öğretmenlerin Örgütsel Güven ve Örgütsel Adalet Algılarının İş Doyumları Aracılığıyla Motivasyonlarına Etkisi: Alanya İlçesi Örneği. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı, Eğitim Yönetimi, Antalya. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi)

  • Tursun M. (2017). Örgütsel Güven-Örgütsel Bağlılık İlişkisi: İstanbul İlinde Karayolu Ulaştırma Sektörü Üzerinde Bir Araştırma. Nişantaşı Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İşletme Yönetimi Bilim Dalı, İstanbul. (Yayımlanmış

  • Uslu A. (2021). Algılanan Örgütsel Adaletin Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Sinizm ve İş Tatmini Üzerine Etkisi: TRB 1 Bölgesi Örneği. Bingöl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Bingöl. (Yayımlanmış Doktora Tezi)

  • Yavuz S. (2019). Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Güven, Psikolojik Kontrat ve Psikolojik Kontrat İhlali Üzerine Bir Araştırma. İstanbul Medipol Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi)

  • Yıldırım E.Ş. (2018). İşletmelerde Örgüt Kültürü, Örgütsel Güven ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki: Hatay İlinde Bir Araştırma. Mustafa Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Hatay. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi)

  • Yüksel C. (2018). Otelcilik Sektöründe Örgütsel Güven Algısı ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: İstanbul 4 ve 5 Yıldızlı Konaklama İşletmeleri Çalışanları Örneği. Nişantaşı Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı.

  • Zengin S. (2020). Örgütsel Güven, Yıldırma ve Örgütsel Sinizmin, Örgütsel Bağlılıkla İlişkisi: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri Üzerine Karma Bir Araştırma. Trabzon Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı, Trabzon. (Yayımlanmış Doktora Tezi)

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics