TÜRKİYE’DE MADEN SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Author :  

Year-Number: 2022-56
Yayımlanma Tarihi: 2022-02-07 20:49:50.0
Language : Türkçe
Konu : Sosyal Politika
Number of pages: 83-91
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Madencilik zaman dilimi ve mekân değişse bile tüm insanlık için önem teşkil etmiş sektörlerin başında gelmektedir. Sanayi ve üretimin bulunduğu her yerde hammadde ihtiyacı bulunmaktadır. Hammaddeye ulaşabilmek için ise yeraltı kaynaklarının çıkarılması gerekmektedir. Bu noktada madencilik ortaya çıkmıştır. Madencilik sektöründe ise insan sağlığı kesinlikle ihmal edilemeyecek kadar önemlidir. Günümüzde teknolojinin de ilerlemesi ile birlikte geçmişe nazaran daha az kazalar görülse de hala ölümle sonuçlanan kazalar meydana gelmektedir. Bu sebeple ülkeler iş sağlığı ve güvenliği konusunda çeşitli mevzuat ve yönetmelikler belirlemişlerdir. Belirlenen bu kurallar ile herhangi bir kaza veya kayıp olmadan önce risklerin tespit edilip giderilmesini sağlayacak çalışmalar yapmaktadır. Yapılan bu çalışmada Türkiye’deki maden sahalarında iş sağlığı ve güvenliği önemi ve mevzuatımıza göre bu konuda neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgiler verilecektir.

Keywords

Abstract

Mining is one of the sectors that have become important for all mankind even if the time and space have changed. Wherever there is industry and production, there is a need for raw materials. In order to reach the raw materials, underground sources must be bring on the surface.This age mining became on global industry. Human health is absolutely very important in the mining industry.Although there are fewer accidents compared to the past with the progress of technology today, accidents that result in death still occur. For this reason, countries have established various legislation and regulations on occupational health and safety. With these rules determined, it is working to ensure that the risks are identified and eliminated before any accident or loss occurs. In this study, information about the importance of occupational health and safety in mining sites in Turkey and what to do about it will be given.

Keywords


  • 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu, (2004). Resmi Gazete Sayısı: 25611.

  • İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği, (2012). Resmi Gazete Sayısı: 28509.

  • Akpınar, T. (2015). İş Sağlığı ve İş Güvenliği İşçi İşveren Rehberi, İstanbul; On İki Levha Yayıncılık.

  • Arslan, Ç. (2017). Maden İş Kazası ve Meslek Hastalığı Nedeniyle İşveren ve İşveren Vekilinin Cezai Sorumluluğu”, Uluslararası Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Sempozyumu, 02 – 03 Kasım, Adana.

  • Arslanhan, S. ve Cünedioğlu, H.E. (2010). Madenlerde Yaşanan İş Kazaları ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, TEPAV Değerlendirme Notu.

  • Bayraktar, B., Uyguçgil, H. ve Konuk, A. (2018). Türkiye Madencilik Sektöründe İş Kazalarının İstatistiksel Analizi, Bilimsel Madencilik Dergisi, Özel Sayı:85-90.

  • Bilim, N., Dündar, S. ve Bilim, A. (2018). Ülkemizdeki Maden Sektöründe Meydana Gelen İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Analizi, BEÜ Fen Bilimleri Dergisi, 7 (2),423-432.

  • Günaydın, M. ve Şüküroğlu, E.E. (2021). Yeraltı Maden Çalışanlarının Tükenmişlik Düzeylerinin İş Sağlığı Ve Güvenliği Çalışmalarına Etkisi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 13 (2), 179-209.

  • Kadiroğulları, K. (2016). Madenlerin Yer Üstü Tesislerindeki Gürültü Maruziyetinin Değerlendirilmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara.

  • Karaahmetoğlu, A. (2019). 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Bağlamında Soma Madenlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 76: 89–128.

  • Karacaoğlu, E. (2016). Maden Sektöründe Çalışan Katılımının Uygunsuzluk Bildirimleri Açısından İncelenmesi ve Değerlendirilmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Tezi, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Ankara.

  • Kaymakoğlu, B., Tombal Kara, T.D. ve Ehsani, A. (2019). Türkiye’de Maden Mühendisliği Ve Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimine Genel Bakış, Artıbilim: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2(2): 29-41.

  • Kürkçüoğlu, M. E. , Akgönül, H. ve Yılmaz, A. (2019). Kömür Madenlerinde Radon . Karaelmas Journal of Occupational Health and Safety , 3 (2) , 129-145 . DOI: 10.33720/kisgd.623858

  • Önder, M., Saraç, S., ve Eren, N., (2005). Yeraltı Ocaklarında Isı Stresinin Etkileri ve Analizi Üzerine Bir Paket Program. Madencilik, 44(4), 39-46

  • Öney, Ö., Samanlı, S. ve Özmen, S. (2018). Madencilik Sektöründeki Ölümlü İş Kazalarının Analizi, Karaelmas İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, 2(2): 53-61.

  • Özdemir, C. Ş. (2018). İş Mevzuatı Rehberi, Ankara: Adalet Yayınevi.

  • Roy, S. ve Adhikari, G. R. (2007). Worker Noise Exposures from Diesel and Electric Surface Coal Mining Machinery. Noise Control Eng. J., 55, 434-437.

  • Selek, H. S. (2018). İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • (URL-1)https://cdn- acikogretim.istanbul.edu.tr/auzefcontent/ders/calisma_alanlarinda_is_sagligi_ve_guvenl igi_2/13/index.html#konu-3 [Erişim Tarihi: 16.01.2022].

  • (URL-2) https://www.isguvenligi.net/iskollari-ve-is-guvenligi/madencilik-sektorunde-is-sagligi- ve-guvenligi/ [Erişim Tarihi: 21.01.2022].

  • (URL-3) https://tr.wikipedia.org/wiki/Oda_topuk_y%C3%B6ntemi [Erişim Tarihi: 22.01.2022].

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics