YÜKSEKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN VERGİ FARKINDALIĞI VE VERGİYE GÖNÜLLÜ UYUMA YÖNELİK YAKLAŞIMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ( ) (GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÖZELİNDE BİR DEĞERLENDİRME)

Author :  

Year-Number: 2017-12
Language : null
Konu : Maliye, Vergi Teorisi
Number of pages: 118-139
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Vergiye karşı gösterilen davranış ve eylem biçiminde bireylerin ödedikleri vergilerin farkında olup olmadıkları ve verginin mali, iktisadi ve sosyal amaçları ile temel özelliklerine ilişkin sahip oldukları bilgilerin yeterliliği önemli görülmektedir. Vergiye gönüllü uyum, kamu hizmetlerinden yararlanan toplum bireylerinin kamu hizmetlerinin finansmanının önemli bir kısmının vergiler ile karşılandığı gerçeğini bilerek ve durumu içselleştirerek, vergilemeye ilişkin ödevlerini ve yükümlülüklerini zamanında ve eksiksiz yerine getirmeleri ile gerçekleşmektedir. Yapılan çalışmada vergiye gönüllü uyumda etkisi olduğuna ilişkin ön fikre sahip olunan vergi farkındalığının düzeyinin, yükseköğretim öğrencilerinin demografik ve sosyo-ekonomik özellikleri alt açılımında detaylandırılması ile ortaya çıkarılması ve vergiye gönüllü uyumu etkileyen temel faktörler ile etkisine ilişkin bulgulara ulaşılması amaçlanmıştır. Literatürde daha önce yapılmış yurt içi ve yurt dışı çalışmalardan faydalanılarak, Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep ilinde bulunan Gaziantep Üniversitesi öğrencileri üzerinde ampirik araştırma yapılmış ve bulgular SPSS ortamında veri girişi ile uygun testler kullanılarak analiz edilmiştir.

Keywords

Abstract

In the form of behaviors and actions against taxation, it appears important whether they are aware of the taxes they pay and the adequacy of their knowledge about financial, economic and social objectives and the basic characteristics of the tax. Voluntary compliance to tax is achieved through the timely and complete fulfillment of taxation duties and obligations by individuals' knowing and internalizing the fact that a substantial portion of the public services finance is covered by taxes. The aim of this study is to find out the factors affecting voluntary compliance and the effect of tax evasion by revealing the level of tax awareness, which is the effect of voluntary compliance, on the demographic and socio-economic characteristics of higher education students. Empirical research will be conducted on the students of Higher Education in Gaziantep, one of the most important cities in Turkey, by using the previous domestic and foreign studies in the literature and the findings will be analyzed using data entry and appropriate tests in SPSS program.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics