CONNELL’IN “ERKEKLİKLER” TEORİSİNDE İŞBİRLİKÇİ ERKEK, MADUN ERKEK VE MARJİNAL ERKEK: HEGEMONİK ERKEKLİĞİN KAVRAMSAL HEGEMONYASI

Author :  

Year-Number: 2018-32
Language : null
Konu : Sosyoloji; Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları
Number of pages: 163-175
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Connell “Erkeklikler” teorisini ilk olarak ortaya attığında toplumda var olabilecek tek tip erkeklik anlayışının sarsılması yönünde büyük bir adım atmıştır. Çalışmalarında hegemonik erkeklik, işbirlikçi erkeklik, madun erkeklik ve marjinal erkeklik olmak üzere toplumsal cinsiyet düzenindeki dört farklı erkekliğe işaret eden Connell, hegemonik erkekliği toplumsal yapı içerisindeki hiyerarşik bir düzlemde en tepeye yerleştirmiştir. Ancak hegemonik erkeklik, erkeklik çalışmalarında teorideki diğer erkekliklerden daha fazla çalışılır olmuştur. Bu çalışmanın amacı, kavramsal bir ironi gibi görünen hegemonik erkekliğin diğer erkeklikleri “görünmez” kılışına odaklanarak soruna eleştirel bir gözle bakmaktır. Çalışmada öncelikle “Erkeklikler” teorisi incelenmiş, daha sonraysa sorunun kaynağının ne olabileceği tartışılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur.

Keywords

Abstract

When Connell first introduced the theory of “Masculinities”, she made a breakthrough with respect to shattering the idea of a uniform masculine identity. Connell, who pointed out to four types of masculinity found within the gender order which entail hegemonic masculinity, complicit masculinity, subordinated masculinity and marginalized masculinity placed hegemonic masculinity at the top of the gender hierarchy. However, hegemonic masculinity became the most-widely-studied masculinity type in masculinity studies. The aim of this study is to critically focus on the fact that hegemonic masculinity is ironically making other masculinities “invisible” in academia. First, the “Masculinities” theory was evaluated, then the clues as to the origin of the problem were backtracked and possible solutions were provided to overcome the problem.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics