TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK ŞİİRİNDE ULUS İNŞASINA DOĞRU

Author :  

Year-Number: 2019-39
Language : null
Konu : Türk Dili ve Edebiyatı / Yeni Türk Edebiyatı
Number of pages: 438-445
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Osmanlı Devletinin savaşlar ve toprak kayıplarıyla yıprandığı ve kurtuluş yollarının çeşitli kolektif kimlikler bağlamında arandığı 19. yüzyıl, Türk şiirinin de bazı yenilik arayışları ile şekillendiği bir dönem olmuştur. Dönemin şiirinde işlenen vatan, millet, hürriyet, hamiyet, Osmanlılık, Türklük, şehadet, bayrak gibi kavramlara atfedilen manaların Tanzimat’tan II. Meşrutiyet’e kadar olan süreç içerisinde bir değişim gösterdiği görülür. Şiirlerde milletin savaş şevkini artırmak ve bir mensubiyet fikrini güçlendirmek/diri tutmak adına bu gibi kavramlar sıklıkla işlenmiştir. Bu makalede dönemin edebi karakterini şekillendiren şiirlerdeki millet, vatan, Osmanlılık, Türklük, şehadet gibi kavramlar incelenecek ve çok uluslu bir yapıya sahip olan Osmanlı’dan millî ve üniter devlet yapısının benimseneceği döneme kadar modern anlamda bir millet bilincinin oluşması sürecinde kan kavramına atfedilen çeşitli anlamlar kolektif kimlikler bağlamında tespit edilecektir.

Keywords

Abstract

The 19th century -the Ottoman Empire faced serious wars, loss of land and the ways of salvation were seek in the context of various collective identities- was a period in which Turkish poetry was shaped by some novelty quests. If the themes such as homeland, nation, freedom, peace, Ottomanism, Turkishness, martyrdom and flag are examined, it can be seen the changing of these themes from Tanzimat to II. Meşrutiyet. In the poetry of this period, certain concepts are frequently used to increase the the nation's enthusiasm of war and to strengthen / keep the idea of belonging. In this article, themes such as "homeland", "nation", "Ottomanism", "Turkishness", "martyrdom" and "flag" will be examined over in the poems that shape the literary character of the period. The meanings attributed to the blood which is the envelope of the race will be determined in the process of forming a nation consciousness from multinational structured Ottoman towards national state in the modern sense

Keywords


  • Aykut, A. S. (2003). “Kan: İsmi Cisminden Ağır”, Cogito, S.37. s.161-180 İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

  • Çetin, Ö. (2012). “Kültürlerarası Din Psikolojisi Açısından Kan Sembolizmi”, Kalem Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi, 2 (1), s. 107-142.

  • Devellioğlu F. (1999). Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat. Ankara: Aydın Kitabevi

  • Göçgün, Ö. (1999). Namık Kemâl’in Şairliği ve Bütün Şiirleri. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi

  • Jung, C. G. (2005). Dört Arketip. Çev. Zehra Aksu Yılmazer. İstanbul: Metis Yayınları.

  • Mutçalı, S.(2011). Arapça-Türkçe Sözlük. İstanbul: Dağarcık Yayınları.

  • Tansel F. (1989). Mehmed Emin Yurdakul’un Eserleri 1- Şiirler. Ankara: Türk Tarih Kurumu

  • Tevfik Fikret, (2004). Bütün Şiirleri. Haz. İ. Parlatır; N. Çetin. Ankara: Türk Dil Kurumu

  • Türk Dil Kurumu (1998). Türkçe Sözlük. Ankara: TDK Yayınları.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics