UZMAN GÖRÜŞLERİ EŞLİĞİNDE VİYOLONSELİN, LİSANS EĞİTİMİ SÜRECİ İLE MESLEKİ HAYAT İÇERİSİNDE EDİNİLEN BİLGİLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

Author :  

Year-Number: 2019-43
Language : null
Konu : Müzik Eğitimi
Number of pages: 260-268
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Eğitim, insanın doğumdan ölümüne kadar hayatın her evresinde toplumsal yaşamı etkileyen ve aynı zamanda dönüştüren bir olgu olduğu bilinmektedir. Geçmişten geleceğe var olan bilgilerin aktarılması ancak eğitim sayesinde gerçekleştirilir. Müzik eğitimi ise insanlık için vazgeçilmez bir değişim ve dönüşüm sürecidir. Müzik kişiye kendini müzikal alanda ifade etme şansı verir. Müzik eğiminde çalgı öğretimi ise önemli bir yer tutmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda viyolonselin, lisans eğitimi süreci ile mesleki hayat içerisindeki edinilen bilgilerin karşılaştırılması ve kullanılan müfredatın gereksinimleri ne doğrultuda karşıladığı irdelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla uzman görüşlerine başvurulup, elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenip sonuçlar irdelenmiştir.

Keywords

Abstract

Education is known to be a phenomenon that affects and transforms social life at every stage of life from birth to death. It is only through training that the transfer of knowledge from the past to the future exists. Music education is an indispensable process of change and transformation for humanity. Music gives the person a chance to express himself in the musical field. Instrument teaching has an important place in music education. In line with this information, it is aimed to compare the knowledge acquired in the professional life and the process of undergraduate education and how the curriculum meets the requirements. For this purpose, expert opinions were consulted through a semi-structured interview form, and the data obtained were analyzed by content analysis method and the results were examined.

Keywords


  • Cömert, M. (2017). Viyolonsel Eğitimi ilgili Araştırmaların Sınıflandırılması, Sonuçlarının Alana Katkısı ve Uygulanabilirliği, Yüksek Lisans Tezi, ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.

  • Ertürk, S. (1973). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Yelkentepe Yayıncılık.

  • Gökçe, F. (2005). Değişme Sürecinde Devlet ve Eğitim. Ankara: Tekağaç Yayınları.

  • “İlköğretim Müzik Dersi Öğretim Programı (1-8. Sınıflar)” (1994), Millî Eğitim Basımevi, Ankara

  • Millî Eğitim Bakanlığı. (2012). Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri Türk ve Batı Müziği Çalgıları; Viyolonsel Ders Kitabı 9. Sınıf. Ş. Yıldırım Orhan (Editör). Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları. Web:

  • http://www.meb.gov.tr/Ders_Kitaplari/2012/OrtaOgretim/Devlet/GuzelSanatlarSporLis/ Viyolonsel_9.pdf adresinden 15 Haziran 2019’de alınmıştır.

  • http://www.metmuseum.org/Collections/search-the-collections/180014987 adresinden 15 Haziran 2019’ da alınmıştır.

  • Önder, O. (2012). Zeybek Müziklerinin Viyolonsel Eğitiminde Kullanılabilirliği ve Viyolonsel Eğitimine Uyarlanması, Yüksek Lisans Tezi, ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bursa.

  • Özdek, A. (2012) Ulusal Müzik Eğitiminde Halk Müziğinin Yeri: Türkiye – Azerbaycan Örneği, Doktora Tezi, NECMETİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

  • Özgül, İ. (2009). Müzik Öğretimi ve Eğitimi, (6. Baskı). Ankara: Pagem Akademi.

  • Uçan, A, (4, 5, 6 Mayıs 2004). Genel Müzik Eğitiminde Geleneksel Müziklerimizin Yeri ve Önemine Genel Bir Bakış (bildiri). I. Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu, Van.

  • Uçan, A. (1980). Çevreden Evrene Keman Eğitimi (Prof. Edip Günay ile beraber, 1980).

  • Uçan, A. (1997). Müzik eğitimi: Temel kavramlar, İlkeler, Yaklaşımlar (2. Baskı). Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.

  • Uçan, A. (2005). Müzik Eğitimi, Ankara: Önder Matbaacılık

  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (7. Baskı), Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • Yüksel, U. (2018). Orta Öğretim Müzik Dersi Çalgı Eğitiminde Aile Katkısının İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, MARMARA ÜNİVERSİTESİ, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics