Can Yücel şiirlerinden yola çıkılarak ironi kavramına yöneldiğimiz bu çalışmada, sözün bir duruş olduğu görülmüştür. Estetik’in değindiği kavramlardan biri olan komik ve bunun yansıma biçimleri de ele alınmıştır. Düşünmeye sevk eden bir gülmecenin şiirde işlenişi aktarılır. Eleştirel bir tarz olarak karşılaşılan ironi tanımlanırken şiire nasıl yerleştirildiği de örneklendirildi. İmgeden çok düşünceye hizmet veren bir şairin üslubuyla şiirin söylemi iletmede bir araç haline getirildiği de çalışma esnasında gösterilmektedir. Üslup ve bakış açısının paralel gittiğine şahit olunan bu çalışmada şiirin farklı bir boyutuyla karşı karşıya gelindi. Geleneksel şiir dilinden ayrı olarak oluşturulmuş, şaire özgü, yani orijinal bir düş dünyasıyla ortaya çıkan bir dil yapısı da tanıtılma imkânı bulmuştur.
@article{2019,title={TÜRK ŞİİRİNİN “İĞNELİ” ŞAİRİ: CAN YÜCEL},abstractNode={Can Yücel şiirlerinden yola çıkılarak ironi kavramına yöneldiğimiz bu çalışmada, sözün bir duruş olduğu görülmüştür. Estetik’in değindiği kavramlardan biri olan komik ve bunun yansıma biçimleri de ele alınmıştır. Düşünmeye sevk eden bir gülmecenin şiirde işlenişi aktarılır. Eleştirel bir tarz olarak karşılaşılan ironi tanımlanırken şiire nasıl yerleştirildiği de örneklendirildi. İmgeden çok düşünceye hizmet veren bir şairin üslubuyla şiirin söylemi iletmede bir araç haline getirildiği de çalışma esnasında gösterilmektedir. Üslup ve bakış açısının paralel gittiğine şahit olunan bu çalışmada şiirin farklı bir boyutuyla karşı karşıya gelindi. Geleneksel şiir dilinden ayrı olarak oluşturulmuş, şaire özgü, yani orijinal bir düş dünyasıyla ortaya çıkan bir dil yapısı da tanıtılma imkânı bulmuştur. },author={NEVRİYE BOZDEMİR},year={2019},journal={The Journal of Social Sciences}}
NEVRİYE BOZDEMİR . 2019 . TÜRK ŞİİRİNİN “İĞNELİ” ŞAİRİ: CAN YÜCEL . The Journal of Social Sciences.DOI:10.29228/SOBIDER.39567
NEVRİYE BOZDEMİR.(2019).TÜRK ŞİİRİNİN “İĞNELİ” ŞAİRİ: CAN YÜCEL.The Journal of Social Sciences
NEVRİYE BOZDEMİR,"TÜRK ŞİİRİNİN “İĞNELİ” ŞAİRİ: CAN YÜCEL" , The Journal of Social Sciences (2019)
NEVRİYE BOZDEMİR . 2019 . TÜRK ŞİİRİNİN “İĞNELİ” ŞAİRİ: CAN YÜCEL . The Journal of Social Sciences . 2019. DOI:10.29228/SOBIDER.39567
NEVRİYE BOZDEMİR .TÜRK ŞİİRİNİN “İĞNELİ” ŞAİRİ: CAN YÜCEL. The Journal of Social Sciences (2019)
NEVRİYE BOZDEMİR .TÜRK ŞİİRİNİN “İĞNELİ” ŞAİRİ: CAN YÜCEL. The Journal of Social Sciences (2019)
Format:
NEVRİYE BOZDEMİR. (2019) .TÜRK ŞİİRİNİN “İĞNELİ” ŞAİRİ: CAN YÜCEL The Journal of Social Sciences
NEVRİYE BOZDEMİR . TÜRK ŞİİRİNİN “İĞNELİ” ŞAİRİ: CAN YÜCEL . The Journal of Social Sciences . 2019 doi:10.29228/SOBIDER.39567
NEVRİYE BOZDEMİR."TÜRK ŞİİRİNİN “İĞNELİ” ŞAİRİ: CAN YÜCEL",The Journal of Social Sciences(2019)
ADLER, Alfred (2004). İnsan Doğasını Anlamak, (Çev: Deniz Başkaya), İlya Yayınları, İzmir.
ADLER, Alfred (2004). İnsan Doğasını Anlamak, (Çev: Deniz Başkaya), İlya Yayınları, İzmir. AKPINAR, Soner (2010). “Can Yücel’in Şiirlerinde İroni”, Turkish Studies, s. 772-792.
CEBECİ, Oğuz, (2008). Komik Edebi Türler, İthaki Yayınları, İstanbul.
CIORAN, Emil Michel (2010). Çürümenin Kitabı, (Çev: Haldun Bayrı), Metis Yayınları,İstanbul.DEVECİ, Mutlu, (2011). Bahtiyar Vahapzade’nin Şiirlerinde Kendilik Bilinci, Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, S. 31, s. 131- 142.
KORKMAZ, Ramazan, (2009). Yeni Türk Edebiyatı El Kitabı, Grafiker Yayınları, Ankara. ÖZCAN, Tarık (2005), Şair ve Sözün Mahşeri Oktay Rifat, Akçağ Yayınları, Ankara.
ÖZCAN, Tarık (2017). Aykırı ve Şair İlhan Berk, Kesit Yayınları, İstanbul.
RORTY, Richard (1995). Olumsallık, İroni ve Dayanışma, ( Çeviren: Mehmet Küçük, Alev Türker), Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
YÜCEL, Can (2010a), Gökyokuş, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
YÜCEL, Can (2010b), Sevgi Duvarı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.YÜCEL, Can (2010c), Çok Bi Çocuk, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.YÜCEL, Can (2010d), Rengâhenk, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.YÜCEL, Can (2010e), Canfeda, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.YÜCEL, Can (2010f), Ölüm ve Oğlum, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
YÜCEL, Can (2010g), Bir Siyasinin Şiirleri, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
YÜCEL, Can (2011), Güle Güle- Seslerin Sessizliği, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları,