TARİHİ TAŞ HAN ESNAFININ TURİZM DEĞERLENDİRMESİ

Author :  

Year-Number: 2020-47
Yayımlanma Tarihi: 2020-08-19 21:44:35.0
Language : Türkçe
Konu : Sosyal Bilimler
Number of pages: 289-294
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Günümüzde giderek genişleyen turizm sektörü önemli bir rekabet alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomik olarak önemli fırsatları barındıran turizm sektöründe alternatif turizm alanlarının değerlendirilmesi çok önemli hale gelmiştir. Son zamanlarda Türkiye turizm alanında ciddi ilerlemeler kaydederek dünya turizminin bir parçası haline gelmiştir. Türkiye’nin bu gelişmeyi sağlamasında turizm açısında çok çeşitli kaynaklara sahip olmasının büyük etkisi vardır. Özellikle alternatif turizm alanlarının çeşitliliği bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu alternatif turizm alanlarından biride alışveriş turizmidir. Turizm içerisinde alışverişin hem ekonomik getiri hem kültürel iletişim açısından önemli bir yeri vardır. Çalışmamıza konu olan Taş Han çarşısı önemli bir kış turizm merkezi olan Erzurum’da bilinen en önemli tarihi ve turistik çarşı niteliğindedir. Bu kapsamda çarşı esnafının bölge turizmi ile ilgili değerlendirmesi ele alınmaya çalışılmıştır. Biçimsel mülakat yöntemi ile çarşı esnafından veriler toplanmış ve çarşı esnafının turizm değerlendirmesi ortaya konulmuştur. Sonuç olarak elde edilen verilere göre çarşı esnafının Taş Han’ı önemli bir turistik merkez olarak değerlendirdiği, fakat yabancı turist ziyaretlerinin beklenenin altında olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca çarşının tarihi olması önemli bir özellik olarak ortaya konulmuş, tanıtımın yetersiz olduğu konusunun altı çizilmiştir.

Keywords

Abstract

The tourism sector, which is expanding day by day, is an important area of competition. The evaluation of alternative tourism areas has become very important in the tourism sector, which contains important economic opportunities. Turkey recently recording significant progress in the field of tourism has become a part of world tourism. In terms of the development of tourism in Turkey in providing a wide variety of sources that have a big impact. Especially, the diversity of alternative tourism areas is an advantage. One of these alternative tourism areas is shopping tourism. Shopping in tourism has an important place in terms of both economic returns and cultural communication. The Taş Han bazaar, which is the subject of our study, is the most important historical and touristic bazaar known in Erzurum, an important winter tourism center. In this context, the evaluation of the bazaar tradesman about the regional tourism has been tried to be discussed. With the formal interview method, data was collected from the shopkeepers and the tourism assessment of the shopkeepers was revealed. As a result of the data obtained, it has been revealed that the bazaar shopkeepers evaluate Taş Han as an important tourist center, but foreign tourist visits are below expected. In addition, the fact that the bazaar is historical has been put forward as an important feature and the issue of inadequate publicity has been underlined.

Keywords


  • Bahar, O. (2007). Bölgesel Kalkınmada Turizm Sektörünün Ekonomik açıdan Yeri ve Önemi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Degisi, 1-19.

  • Butler, R. (1991). West Edmonton Mall As A Tourist Attraction. Canadian Geographer, 287- 295.

  • Cantay, G. (1988). Kervansaraylar.Mimarbaşı Koca Sinan: Yaşadığı Çağ ve Eserleri, 1. Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları.

  • Köşklü, Z. (2010). Erzurum'da Osmanlı Dönemi Hanları. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 113-134.

  • Özav, L. (1996). Oltu'nun Ekonomik ve Beşeri Coğrafyası. Erzurum: Taş Medrese Yayınları.

  • T.C.Turizm ve Kültür Bakanlığı. (tarih yok). Temmuz 14, 2020 tarihinde Erzurum Turizm İl Müdürlüğü: https://erzurum.ktb.gov.tr/TR-56072/kis-turizmi.html adresinden alındı

  • UNWTO. (2020). World Tourism Barometer.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics