DIŞ TİCARET HACMİNİN GSYİH' NE ETKİSİ

Author :  

Year-Number: 2020-48
Yayımlanma Tarihi: 2020-10-17 21:51:34.0
Language :
Konu :
Number of pages: 164-172
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Geçmişten günümüze ileri sürülen büyüme teorilerinin her biri, büyümenin temel nedenlerini farklı faktörlerle ilişkilendirse de, ülkelerin daha önce hiç uluslararası ticaretle üretilmemiş mal ve hizmetleri üreterek ve satarak üretimlerini artırmaları mümkün olmaktadır. Böylece uluslararası ticaretle üretilmemiş mal ve hizmetleri üreterek ve satarak üretimlerini artıran ülkeler milli gelirinde artış sağlayabilmektedirler. 1980'den sonra Türkiye'nin dış ticareti, ticaret politikasındaki yapısal değişiklikler nedeniyle ekonomik büyümenin önemli bir belirleyicisi haline gelmiştir. Küreselleşmenin artmasıyla günümüz dünyasında ülkeler kıyasıya bir rekabete ortamı içerisinde bulunmaya başlamışlardır. Bu tip bir ortamda ülke açısından en ciddi hususlardan birisi ekonomik büyümeye etki eden etmenlerin nelerin olduğudur. Dış ticaretin ekonomik büyümeye (GSYİH) etki eden bir numaralı faktör olduğuna şüphe bulunmamaktadır. Bunun nedeni, dış ticaret ülkelere daha fazla kar elde etme fırsatları sunmasıdır. Ekonomik büyümenin sağlanmasında birçok ekonomik, sosyal ve politik faktör rol oynasa da, uluslararası ticaretin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi sürekli olarak tartışılmaktadır. Bu çalışmada, ekonomik büyüme üzerinde dış ticaret hacminin etkisine ilişkin bir literatür taraması yapılacaktır.

Keywords

Abstract

Although each of the growth theories put forward from the past to the present relates the basic causes of growth with different factors, it is possible for countries to increase their production by producing and selling goods and services that have never been produced in international trade before. Thus, countries that increase their production by producing and selling goods and services that are not produced by international trade can increase their national income. Turkey's foreign trade after 1980, due to structural changes in trade policy has become an important determinant of economic growth. With the increase in globalization, countries in today's world have entered into a fierce competition. In such an environment, one of the most important issues for the country is what are the factors affecting economic growth. There is no doubt that foreign trade is the number one factor influencing economic growth (GDP). This is because foreign trade offers countries opportunities to make more profits. Although many economic, social and political factors play a role in achieving economic growth, the impact of international trade on economic growth is constantly discussed. In this study, a literature review will be made on the effect of foreign trade volume on economic growth.

Keywords


  • Acar, Sadık (1998), Genel İktisat, 3. Bası, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 89

  • Ay, Ahmet-Erdoğan, Savaş- Mucuk, Mehmet (2003), İhracatın Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği (1969-2002), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Dergisi, Cilt.6, Sayı 1, (117-125)

  • Aytaç, Ayhan-Akduğan, Umut (2012), Dış Ticaret ve Ekonomik Büyüme Üzerine Bir Nedensellik Analizi: 2001-2011 Türkiye Örneği, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt.14, Sayı.2, Aralık, (55-70).

  • Çeştepe, Hamza, Yıldırım, Ertuğrul ve Bayar, Melike (2013), Doğrudan Yabancı Yatırım, Ekonomik Büyüme ve Dış Ticaret: TodaYamamoto Yaklaşımıyla Türkiye’den Nedensellik Kanıtları, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt.27, s. 1-37

  • Değer, M. Kemal. ve Pata, U. Korkut (2017), Türkiye’de Dış Ticaret ve Karbondioksit Salınımı Arasındaki İlişkilerin Simetrik ve Asimetrik Nedensellik Testleriyle Analizi, Doğuş Üniversitesi Dergisi, Cilt.18, Sayı.1, s. 31-44.

  • Diler, G. H. (2006), Reel Döviz Kurları-Dış Ticaret Hadleri İlişkisi: Türkiye Üzerine Bir Uygulama, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

  • Ersungur, Ş. Mustafa-Doru, Ömer (2014), “Türkiye’de Dış Ticaret ve Ekonomik Kalkınma İlişkisinin Ekonometrik Analizi: 1980-2010”, Atatürk Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt.28, Sayı 3, (225-240).

  • Henriques, I. ve Sadorsky, P. (1996), Export-Led Growth or Growth-Driven Exports? The Canadian Case, The Canadian Journal of Economics, 29(3), 540-555

  • Koç, E., Şenel, M.C. ve Kaya, K. (2018), Dünyada ve Türkiye’de Sanayileşme I-Strateji ve Temel Sanayileşme Sorunları. Engineer & the Machinery Magazine.

  • Krugman. P.R. ve M. Obstfeld (1991), International Economics. Theory and Policy Harper Cllins Pulishers. Berkeley.

  • Köklü, Aziz (1972), İktisat İlmine Giriş, Sevinç Matbaası, Ankara,

  • Özcan, B., ve Özçelebi, O. (2013), İhracata Dayalı Büyüme Hipotezi Türkiye İçin Geçerli Mi? Yönetim ve Ekonomi, 1, 1-14

  • Parasız, İlker (2003), Büyüme Teorileri. Ezgi Kitabevi, Bursa.

  • Seyidoğlu, Halil (1991), Uluslararası İktisat, Güzem Yayınları, İstanbul

  • Seyidoğlu, Halil (2013), Uluslararası İktisat: Teori, Politika ve Uygulama, Gel. 19.Baskı,

  • Smith, Adam (2012), Ulusların Zenginliği. (Çev. Metin Saltoğlu) Ankara: Palme Yayıncılık.

  • Şahin, A. (2000), İhracata Yönelik Finans Araçları, Ankara: İGEME

  • Taştan, H. (2010), Türkiye’de İhracat, İthalat Ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkilerinin Spektral Analizi. Ekonomi Bilimleri Dergisi, 1, 87-98.

  • Tunç. H.. (2004) Uluslararası Ticaret Para ve Finans, Alfa Kitabevi. İstanbul 388s. Türkiye Dış Ticaret Stratejisi 2005-2010-2015-2023.http://www.dtm.gov.tr/ead/ strateji/indxstr.htm

  • Uçan, Okyay-Koçak, Esra (2014), Türkiye’de Dış Ticaret ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki, Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 2014, Cilt.7, Sayı.2, (51-60)

  • Unay, Cafer (1983), Makro Ekonomi, 3. Basım, Akademi Yayınları, Bursa,

  • Üstünel, Besim (1988), Ekonominin Temelleri, 5. Bası, Ofset Yayınları

  • Wang, C., Wei, Y., & Liu, X. (2010), Determinants of Bilateral Trade Flows in OECD Countries: Evidence From Gravity Panel Data Models. The World Economy. 33(7). 894-915.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics