HEYKELLERİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROGRAMLAR İLE UYGULAMA OLANAKLARI ÜZERİNE

Author :  

Year-Number: 2022-57
Yayımlanma Tarihi: 2022-04-29 12:05:50.0
Language : Türkçe
Konu : Plastik Sanatlar
Number of pages: 05
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Heykel sanatının anlatım olanakları geçtiğimiz yüzyılda kavramsal ve biçimsel olarak sınırsız olanaklara kavuşmuştur. Bu olanaklar heykelin tarihsel süreci içerisinde kentsel ve kamusal alanlardaki uygulama ve ifade biçimlerini bütünüyle değiştirmiştir. Sanatın teknik ve teknoloji ile yakın ilişkisi günümüzde de yakından izlenebilmektedir. Bir sanat dalı olarak heykelde de güncel koşullarda bu ilişkinin bir yansıması olarak, bilgisayar destekli  tasarım-modelleme programları ve teknolojileri kullanılmakta, heykelin  anlatım ve uygulama olanaklarına yönelik  sınırlar genişlemeye devam etmektedir. Çalışma içeriğinde; bilgisayar destekli tasarım programlarının heykel alana sağladığı olanaklar heykellerin bu programlarla sayısal ortamda gerçekleştirilmeleri ve açık alanlarda yer alan uygulamalar sunulmuştur. Bilgisayar destekli programlarla üretilen heykellerin sayısal temsil görselleri ve uygulamalarının karşılaştırılmasıyla, bu süreçlere ilişkin olarak deneyimler paylaşılmış ve  değerlendirilmiştir.

Keywords

Abstract

In the last century, the expression possibilities of the art of sculpture have reached unlimited possibilities conceptually and formally. These possibilities have completely changed the forms of practice and expression in urban and public spaces within the historical process of sculpture. The close relationship of art with technique and technology can be followed closely today. Computer-aided design-modeling programs and technologies are used in sculpture as a branch of art, as a reflection of this relationship in current conditions, and the boundaries of sculpture's expression and application possibilities continue to expand. In the content of the study; The possibilities provided by computer-aided design programs to the sculpture area, the realization of sculptures in digital environment with these programs and applications in open spaces are presented. By comparing the digital representation images and applications of sculptures produced with computer aided programs, experiences regarding these processes were shared and evaluated.

Keywords


  • Atalay M. C., Kanat S. 2017, “Görsel Sanatlarda Rastlantı Ve Yaratıma Etkisi “,Cilt 6, Sayı 39, Volume 6, Issue 39, www.idildergisi.com

  • Bulat M., Bulat S., Aydın B., 2014, “Bilgisayar Ortamında Üç Boyutlu Tasarım Ve Kopyalama”, Barış Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 2, Sayı: 8.

  • Benjamin, W. 2020, Pasajlar, Çev: Ahmet Cemal, YKY, İstanbul

  • Çalık D., Çınar Ö. 2009, “Geçmişten Günümüze Bilgi Yaklaşımları Bilgi Toplumu ve İnternet”, XIV. Türkiye'de İnternet Konferansı, 12–13 Aralık 2009, Bilgi Üniversitesi, İstanbul.

  • Çapraz, N. 2005, “Yeni Ekonomi Ve Azalan Verimleri Tersine Çeviren Verimlilik Yaklaşımı”, http://www.ufukotesi.com/yazigoster.asp? yazi_no=20050376.

  • Ertok Atmaca A. 2011, “Modern Sanat Ve Bilgisayar Destekli Sanat Çalışmaları (Dijital Art)”, “Modern Art And Computer Based Art Works (Digital Art)” Cilt:10 Sayı:37 (293-302) Summer-2011 Volume:10 Issue:37.

  • Kıyıcı, G. 2016, “Mimari Temsillerin Seyri ve Yönelimler: Mimarlığın Seyredeni Kimdir?”, Algılama-Temsil-Tasarım ve Mimarlık dersi dönem sonu semineri, İTÜ, İstanbul.

  • Narayan, K. L., Mallikarjuna R., Sarcar M.M.M., 2008, Computer Aided Design and Manufacturing, New Delhi: Prentice Hall of India, Hindistan.

  • Odabaş N. 2020, “Mimari Tasarım Ürününün Kendisi Ve Temsili Arasındaki İlişki”, Tasarım Enformatiği Cilt: 02 Sayı: 01 Issn 2687-4652.

  • Rossignac J.R., Requicha A. A. 1999, Solid Modeling, Chapter in the Encyclopedia of Electrical and Electronics Engineering, Ed. J. Webster, John Wiley&Sons, Amerika.

  • Sağlamtimur Ö. Z., 2010, “Dijital Sanat”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Anadolu Unıversity Journal Of Social Sciences Cilt/Vol.: 10 - Sayı/No: 3 : 213–238.

  • Sözen M. & Tanyeli U. 1999, “Sanat Kavram Sözlüğü”, Resim-Heykel-Mimarlık Geleneksel Türk Sanatları Uygulamalı Sanatlar ve Genel Sanat Kavramları (5 basım b.), İstanbul: Remzi Kitabevi.

  • Varinlioğlu G. 2020, “Teos Üzerinden Dijital Mirasta Sanal Gerçeklik Uygulamalarını Anlamak”, “Understanding Virtual Reality Applications in Digital Heritage Through Teos “, MEGARON. https://www.autodesk.com.tr/solutions/3d-modeling-software

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics