OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞA SAHİP ÇOCUK VE ERGENLERDE BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİNİN KULLANILMASI ÜZERİNE SİSTEMATİK BİR DERLEME

Author :  

Year-Number: 2024-70
Yayımlanma Tarihi: 2024-07-08 22:27:53.0
Language : Türkçe
Konu : Klinik Psikoloji
Number of pages: 230-241
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu derlemenin amacı obsesif kompulsif bozukluğa sahip çocuk ve ergenler üzerinde bilişsel davranışçı terapinin kullanımını incelemektir. Yapılan bu çalışmada sistematik derleme yöntemi kullanılmış olup, farklı herhangi bir saha çalışması veya ölçeğe yer verilmemiştir. Yalnızca Türkçe olan 2005-2022 yılları arasındaki çalışmalar incelenmiştir. Araştırmada 6-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler ele alınmıştır. Bu çalışma Ocak 2023’de gerçekleştirilmiştir. Yapılan taramalar sonucunda 3 tane çalışma ele alınmıştır. Ele alınan çalışmaların üçü de vaka çalışmasıdır. Ele alınan ilk çalışmada (Eraslan, & Gürsoy, 2021), üç farklı vaka incelemesi yapılmıştır. Vakalarda bilişsel davranışçı terapi ve bilişsel davranışçı terapi ile birlikte farmakolojik tedavi kullanmıştır. İkinci çalışmada (Ünver, 2018) bilişsel davranışçı terapi ve farmakolojik tedavinin birlikteliği üçüncü çalışmada (Şimşek, 2021) ise sadece bilişsel davranışçı terapinin etkililiği incelenmiştir. Obsesif kompulsif bozukluğa sahip çocuk ve ergenlerde bilişsel davranışçı terapi uygulanması hastalığın seyrinde en etkili yöntem olarak bulunmuştur. Çocuk ve ergenlerde erken tedavi bir sonraki döneme uzamasını da engellemek açısından önem taşımaktadır. BDT yetişkin OKB hastalarında olumlu sonuçlar verdikten sonra çocuk ve ergenler üzerine de uyarlanmaya başlanmıştır. Çocukların bilişsel ve duygusal gelişimleri bilişsel davranışçı terapinin uygulanmasını güçleştirebilmektedir. Bu nedenle aile odaklı çalışmaların daha ön plan çıktığı görülmektedir. Bilişsel yapılandırma kaygı yaratan olumsuz düşüncelerin değiştirilmesini amaçlar. Çocuk OKB’sinde yapılandırılmış seanslar ile ilgili bilgi vermek çocuğu daha etkin kılmaktadır. Her seansta yapılması istenen hedefler belirlenir, bir önceki seans etkileri gözden geçirilir ve diğer hafta ile ilgili ödevlendirmeler yapılır. İlk seansta verilmeye başlanıp diğer seanslar da devam ettirilen psikoeğitimin önemi büyüktür. Bu eğitimde çocuk ve aileye kaygıların sebepleri ve sinir sistemiyle olan bağlantısından söz edilir. Diğer bilinen sağlık problemleri ile bağdaştırma yapılıp durumun daha somut anlaşılması sağlanır. Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi mümkün olan bir hastalık olup, erken teşhis ile ciddi bir duruma gelmeden tedavi edilmesi mümkündür. En etkili yöntemin de bilişsel davranışçı terapi olduğu görülmüştür. Bilişsel davranışçı terapinin etkili olmasının sebeplerinin araştırılıp daha iyi incelenmesi fayda sağlayacaktır. Çalışmaların daha büyük örneklem ile tekrarlanması bulguları daha genellenebilir hale getirebilir.

 

Keywords

Abstract

The purpose of this review is to examine the use of cognitive behavioral therapy on children and adolescents with obsessive compulsive disorder. In this study, the systematic review method was used, and no different field studies or scales were included. Only studies in Turkish between the years 2005-2022 were examined. Children and adolescents between the ages of 6-18 were studied in the study. This study was carried out in January 2023. As a result of the scans, 3 studies were discussed. All three of the studies discussed are case studies. In the first study (Eraslan, & Gürsoy, 2021), three different case studies were conducted. He used pharmacological treatment in combination with cognitive behavioral therapy and cognitive behavioral therapy in cases. In the second study (Ünver, 2018), the combination of cognitive behavioral therapy and pharmacological treatment was examined, and in the third study (Şimşek, 2021), only the effectiveness of cognitive behavioral therapy was examined. Cognitive behavioral therapy has been found to be the most effective method in the course of the disease in children and adolescents with obsessive compulsive disorder. Early treatment in children and adolescents also prevents its prolongation to the next period. of importance to. After CBT gave positive results in adult OCD patients, it started to be adapted to children and adolescents as well. Cognitive and emotional development of children complicates the application of cognitive behavioral therapy. For this reason, family-oriented studies seem to come to the fore. Cognitive restructuring aims to change negative thoughts that cause anxiety. Giving information about the structured sessions in child OCD makes the child more effective. In each session, the desired goals are determined, the effects of the previous session are reviewed, and assignments are made for the next week. Psychoeducation, which is started in the first session and continued in the other sessions, is of great importance. In this training, the child and the family are told about the causes of anxiety and its connection with the nervous system. It is associated with other known health problems and a more concrete understanding of the situation is provided. Obsessive compulsive disorder is a curable disease, and with early diagnosis, it can be treated before it becomes serious. It has been seen that the most effective method is cognitive behavioral therapy. It would be beneficial to investigate and better examine the reasons for the effectiveness of cognitive behavioral therapy. Repeating studies with a larger sample may make the findings more generalizable.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics