KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI BAĞLAMINDA TÜRK MOTİFLERİ İÇİN DİJİTAL DESEN ARŞİVİ OLUŞTURULMASINA YÖNELİK KAVRAMSAL BİR MODEL ÖNERİSİ

Author :  

Year-Number: 2024-70
Yayımlanma Tarihi: 2024-07-08 15:04:01.0
Language : Türkçe
Konu : Geleneksel Türk Sanatları
Number of pages: 453-469
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Türk motifleri, zengin kültürel mirasımızın önemli bir parçasını oluştururken, bu motiflerin korunması ve yaşatılması büyük önem taşımaktadır. Türk motiflerinin dijital desen arşivlerinin oluşturulması, coğrafi sınırlamalardan bağımsız olarak, sanatçılar, tasarımcılar ve araştırmacılar için erişilebilirlik sağlar ve kullanımını artırır.  Formun ÜstüBu çalışmanın amacı, kültürel mirasın korunması bağlamında kaybolmaya yüz tutmuş ve fiziksel olarak korunması zor olan eserlerin; dijital desen arşivini oluşturmak ve gelecek nesillere referans olmasını vurgulamaktadır. Bu amaçla, bir dijital desen arşivi oluşturmanın yolları ele alınmış ve bu hedefe ulaşmak için Anadolu Selçuklu Dönemi'ne ait iki mimari yapı, özellikle geometrik motiflerin en üstün örneklerini sergileyenler, birer örnek olarak belirlenmiştir. Mimari yapıların deprem gibi doğal afetler, savaş vb. gibi durumlar dolayısıyla yıkılma ihtimali ile karşı karşıya olması nedeniyle mimari yapılara öncelik verilmiştir. Konya Sahip Ata Camii ve Konya Karatay Medresesi’nde bulunan geometrik motifler dijital ortama aktarılarak, arşivin ilk örnekleri olarak belirlenmiştir. Makale kapsamında bu uygulama modelinin nasıl olması gerektiği açıklanmıştır.

 

Keywords

Abstract

While Turkish motifs constitute an important part of our rich cultural heritage, it is of great importance to protect and preserve these motifs. The creation of digital pattern archives of Turkish motifs, regardless of geographical limitations, provides accessibility for artists, designers and researchers and increases their use. The aim of this study is to create a digital pattern archive of works that are about to be lost in the context of the protection of cultural heritage and which are difficult to be physically preserved; and to emphasize that it will be a reference for future generations. For this purpose, the ways of creating a digital pattern archive have been discussed and two architectural structures belonging to the Anatolian Seljuk Period, especially those exhibiting the most superior examples of geometric motifs, have been selected as an example to achieve this goal. The architectural structures were prioritized because they face the possibility of collapse due to natural disasters such as earthquakes, war, etc. The geometric motifs in Konya Sahip Ata Mosque and Konya Karatay Madrasah were digitized and determined as the first examples of the archive. Within the scope of the article, it is explained how this application model should be.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics