ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER UYUMLARININ VE KARİYER İYİMSERLİKLERİNİN, AKADEMİK ERTELEMELERİNE VE EBEVEYNE BAĞLANMA DÜZEYLERİNE GÖRE İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2024-71
Yayımlanma Tarihi: 2024-09-04 17:49:20.0
Language : Türkçe
Konu : Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Number of pages: 367-393
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırma üniversite öğrencilerinin akademik ertelemelerinin, ebeveyne bağlanmalarının ve lise döneminde kariyer danışmanlığı almalarının, kariyer uyumlarını ve kariyer iyimserliklerini anlamlı bir biçimde yordayıp yordamadığını incelemeyi amaçlayan betimsel tarama araştırmasıdır. Araştırmanın katılımcıları, 399 üniversite öğrencisidir. Araştırmada gerekli verileri elde etmek için “Kariyer Uyumu ve İyimserliği Ölçeği”, “Akademik Erteleme Ölçeği”, “Ebeveyn ve Arkadaşa Bağlanma Ölçeği” ile “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Verilerin analizinde, Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırmada, anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre, üniversite öğrencilerinin akademik ertelemelerinin, ebeveyne bağlanmalarının ve lise döneminde kariyer danışmanlığı almalarının, kariyer uyumlarını ve kariyer iyimserliklerini anlamlı bir düzeyde yordadığı bulunmuştur. Araştırmanın bulguları, ilgili alanyazın ışığında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.

Keywords

Abstract

This research aims to examine whether university students' academic procrastination, attachment to parents, and receiving career counseling during high school, significantly predict their career adaptability and career optimism. The participants of the study are 399 university students. To obtain the necessary data, the "Career Adaptability and Optimism Scale," the "Academic Procrastination Scale," the "Parent and Peer Attachment Scale," and the "Personal Information Form" were used. In the analysis of the data, Linear Regression Analysis was conducted for data analysis, with the significance level set at .05. According to the results, university students' academic procrastination, attachment to parents, and receiving career counseling during high school significantly predicted their career adaptability and career optimism.The findings of the research were discussed in the light of the relevant literature and suggestions were presented.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics