Giriş: İnsan,hayvan ve çevre sağlığı arasındaki etkileşimi ayrılmaz bir bütün olarak gören tek sağlık düşüncesinin önemi günümüz şartlarında giderek artmaktadır. Genç profesyonellerin tek sağlık bakış açısı ave bu kavramın farkında olması sağlığı bütüncül olarak ele almanın anahtarıdır.
Amaç: Bu çalışmada tek sağlık yaklaşımının konu ile ilgili genç profesyoneller tarafından farkındalık düzeyini görmek amaçlanmıştır.
Yöntem: Araştırma kesitsel tanımlayıcı tiptedir. Araştırmanın evrenini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fen Fakültesi-Biyoloji Bölümü ve Ziraat Fakültesi’ndeki genç profesyoneller (araştırma görevlileri) oluşturmaktadır. Katılımcılaara soru formu mail adresleri ve telefon üzerinden dijital olarak gönderilmiştir.Araştırma verileri SPSS 24.0 istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Tıp alanında ve diğer disiplinler olarak değerlendirildiğinde çalışılan disipline göre tek sağlık kavramını bilme istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. Tıp alanında çalışanların %68,3’ü tek sağlık kavramını hiç duymadığını belirtirken bu oran diğer disiplinler için %38,5’tir.
Sonuç: Tek sağlık yaklaşımıyla ilgili akademik disiplinlerdeki araştırma görevlerinin tek sağlık kavramını bilme ve eğitim alma oranlarının düşük olduğu görülmüştür. Bu bağlamda konu ile ilgili bilincin ve eğitimlerin arttırılması ve benzer farkındalık çalışmalarının devamı önemlidir.
Objective: The significance of the One Health perspective, which perceives the interaction between human, animal, and environmental health as an inseparable whole, is increasingly crucial in today's conditions. The awareness of young professionals about the One Health concept is key to approaching health holistically. This study aimed to assess the awareness level of young professionals regarding the One Health approach.
Methods: This research is cross-sectional descriptive type. The study population consists of young professionals (research assistants) from Aydın Adnan Menderes University's Faculty of Medicine, Faculty of Veterinary Medicine, Faculty of Nursing, Faculty of Dentistry, Faculty of Health Sciences, Faculty of Science-Biology Department, and Faculty of Agriculture. The questionnaire was digitally sent to participants via e-mail addresses. The research data were analyzed using SPSS 24.0 statistical software.
Results: When evaluated across medical and other disciplines, there was a statistically significant difference in awareness of the One Health concept based on the field of study. While 68.3% of those in the medical field stated that they had never heard of the One Health concept, this rate was 38.5% for other disciplines.
Conclusion: It was observed that research assistants in academic disciplines related to One Health have low awareness and education rates regarding the One Health concept. In this context, increasing awareness and education on the subject and continuing similar awareness studies are essential.