TÜRKİYE’DE 2010-2016 YILLARI ARASINDA MÜZİK ALANINDA ÖZEL YETENEKLİ OTİZMLİ BİREYLERİN MÜZİK EĞİTİMİ ÜZERİNE YAPILMIŞ ÇALIŞMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

Year-Number: 2017-15
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Müzik
Number of pages: 66-76
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Müzik alanında özel yeteneklere sahip otistik bireylerin erken yaşta tanılanmasıyla, bireylerin eğitimlerine katkı sağlayıp var olan yeteneklerinin bireysel ve toplumsal faydaya dönüştürülmesi mümkündür. Yapılan çalışmalar otizmlilerin müzikten sadece hoşlanmakla kalmayıp oldukça yüksek seviyede bir müzik becerisine sahip olduklarını ortaya koymaktadır. %10’unda bazı konularda üstün özelliklere, %1’inde ise olağan üstü yeteneklere rastlanabilir (Darrow., Armstrong, 1999). Gelişmiş işitme yetenekleri olanlar, önceden öğrenmedikleri müzik aletlerini çalabilirler. Bu kapsamda Türkiye’de 2010 – 2016 yılları arasında otizm tanısı konmuş müzik alanında özel yetenekli çocukların müzik eğitimiyle ile ilgili çalışmalar incelenmiştir. Bu konuda yapılmış herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Daha sonra özel yetenekli olmayan otizmli çocukların müzik eğitimi üzerine yapılan çalışmalar incelenmiştir. Bununla ilgili 3 çalışma yapıldığı tespit edilmiştir. Türkiye’de özel müzik yetenekleri olan otizmli bireylerin profesyonel müzik eğitimleri ile ilgili çalışmalara ağırlık verilmesi ve bu alanda uzman müzik eğitimcilerinin yetiştirilmesi önerilmektedir.

Keywords

Abstract

By diagnozing autistic individuals with special musical skills at early ages, it is possible to transform these characteristics into individual and social benefits. Children with autism show unusual sensitivity and attentiveness to music. It is accepted that 10% of autistic people have superior features in some subjects and 1% have extraordinary abilities (Darrow., Armstrong, 1999). Those with advanced hearing abilities can play musical instruments that they have not learned before. In this context, studies on music education of musically gifted autistics carried out in Turkey between 2010 - 2016 were examined. Any work were found on this subject. Later, studies on music education of autistic people without special skills were examined. 3 studies have been determined. It is suggested that studies on professional music education of autistics with special musical skills in Turkey should be increased and special music educators should be trained in this area.

Keywords