ÖNLİSANS DÜZEYİNDE TURİZM EĞİTİMİNDE STAJ EĞİTİMİ İLE ÖĞRENCİLERİN MESLEKİ BAĞLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİN ANALİZİ: TOKAT İLİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI ÖRNEĞİ

Author:

Year-Number: 2018-23
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Turizm, Sosyoloji, Davranış Bilimleri
Number of pages: 228-239
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Türkiye’de turizm eğitimi veren kurumların pek çoğunda okulda verilen teorik bilginin daha iyi kavranması için zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır. Okula göre değişiklik gösteren bu uygulamada, öğrencilerin mesleki açıdan kendilerini geliştirebilecekleri turizm işletmelerinde belirli bir süre stajyer olarak çalışmaları istenmektedir. Genelde sektörün hareketli olduğu yaz aylarında yapılan bu mesleki eğitim ile öğrencilerin sektörü tanıması, okulda alınan eğitimin uygulamalı olarak tekrar edilmesi ve yabancı dil bilgisi edinmesi amaçlanmaktadır. Bu uygulama her zaman amacına ulaşmamaktadır. Turizm sektöründeki yapısal problemler, ağır çalışma koşulları, turizm talebinin dar bir sezona sıkışması nedeniyle oluşan yoğunluk, anlayışsız ve eğitimsiz kadrolu çalışanlar ve daha pek çok nedenden dolayı öğrencilerin turizm mesleğine bağlılıkları azalmaktadır. Bu problem kalifiye pek çok öğrencinin mezun olduktan sonra eğitimini aldıkları mesleği yapmamalarına ve dolayısıyla, onca emek ve çabanın boşa gitmesine neden olmaktadır. Bunun yanında turizm sektörü de bu yetişmiş, eğitimli işgücünden mahrum kalmaktadır. Bu çalışma ile turizm eğitimi görmekte olan öğrencilerin staj eğitimlerinin mesleki bağlılıkları arasında bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmaktadır. Bu amaçla bir grup öğrenciden anket yoluyla veri toplanmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin staj yapıp yapmamaları ile mesleki bağlılıkları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Staj yapan öğrencilerin mesleki bağlılık ortalamalarının staj yapmayanlardan daha düşük olduğu görülmüştür. Ayrıca staj yapılan departman ile mesleki bağlılık arasında anlamlı bir ilişki de gözlenmiştir.

Keywords

Abstract

In Turkey Tourism education is given including high school, associate degree and undergraduate. In many of these educational institutions internship application is compulsory for students’ better understanding of the theoretical information which is given in school. The students are expected to develop themselves in professional tourism management by working as an intern for a certain period of time. The compulsory internship which is generally performed in summer that is busy working time for sector is aimed the students to know the sector, to practice their theoretical information and to develop their foreign language. But this aim is generally not gained. The loyalty of students to tourism profession is diminishing due to some problems such as structural problems in sector, heavy working conditions, and workload because of seasonal work, inconsiderate and uneducated permanent staff. Students generally do not work on their educational field after graduate by facing these problems with compulsory internship. Thus all education efforts go down the drain. In addition to this tourism sector lacks of these qualified and educated manpower. The aim of this study is to examine the effect of compulsory internship on students’ loyalty of their profession. For this purpose, data collected from a group of tourism students through a survey. As a result of research has been found a significant relationship between whether students have done internship or have not done yet and professional commitment. Average of professional commitment of the students who have done internship is lower than the students who have not done internship yet. In addition to this results there is significant relationship between professional commitment and department that student has done internship. This aim is very important both educational institutions and the sector.

Keywords