PERFORMANS DENEYİMİNİN ÇALGI EĞİTİMİNDEKİ İŞLEVİNİN DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI BİREYSEL ÇALGI EĞİTİMİ (KEMAN) DERSİ ÖRNEĞİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Author:

Year-Number: 2018-29
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Müzik
Number of pages: 131-148
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı, performans deneyiminin çalgı eğitimindeki işlevini ortaya koyarak çalgı eğitimi sürecine katkı sağlamaktır. Çalışmada, çalgı eğitiminde performans deneyimi süreç odaklı ele alınmış olup performans öncesi, performans anı ve performans sonrası olmak üzere incelenmiştir. Çalışma, var olan literatürden farklı olarak performans deneyimini yalnızca performans anında sergilenen bir müziksel etkinlik olarak değil, bir bütün olarak çalgı eğitim sürecini etkileyen boyutuyla ele alması yönünden önemlidir. Araştırmanın katılımcıları 2015-2016 öğretim yılı Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 3. Sınıf Bireysel Çalgı (keman) dersini alan 9 öğrencidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme ve gözlem kullanılmış, toplanan veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, performans deneyiminin öğrencilerde sağladığı üstbilişsel farkındalık yoluyla çalgı eğitimi sürecini daha etkin kılan bir uygulama olduğu ortaya konmuştur. Kişinin kendi bilişsel süreçlerinin farkında olması ve bu süreçleri kontrol edebilmesi anlamına gelen “üstbiliş” (metacognition) (Flavell, 1971), öğretmen ve öğrencilerin verilen eğitimin ne düzeyde etkili olduğunu görmelerini ve kendi becerilerine ilişkin farkındalık yaratarak problem çözmeye yönelik eğitim stratejileri geliştirmelerini sağlamaktadır. Çalgı eğitimi alan öğrenciler için her bir performans bir sonraki performansı iyiye götürecek bir deneyim sağlar. Çalışmada Müzik Eğitimi Anabilim Dalları Bireysel Çalgı dersleri kapsamında performans deneyiminin, mevcut duruma göre sınavlar dışında etkin bir araç olarak kullanılmaması durumunun, çalgı eğitiminde oluşturduğu boşluğa dikkat çekilmiştir. Öğrencilerin bireysel çalgı gelişimlerine ilişkin olarak performans yapabilecekleri ve üstbilişsel öğrenme stratejileri geliştirebilecekleri çeşitli uygulamalarla çalgı eğitiminin etkinleştirilmesi yönünde öneriler sunulmuştur.

Keywords

Abstract

The aim of this study is to contribute to instrumental training process by presenting the functions of performance experience in instrumental training courses. In the study, the whole process of performance (pre-performance, on-performance and post-performance) was included and the functions of performance experience in instrumental training courses were examined process-focused. This study, apart from the existing literature, is significant by examining the performance experience not only as a musical activity or an assesment device in education, but also with its functions effecting and leading the instrumental training process. The study examined nine students of ‘Music Education Department’ of ‘Fine Arts Department’ of ‘Buca Faculty Education’ of University of Dokuz Eylül, İzmir, who took third-graders Individual Instrumental Course (violin) in the years 2015, 2016. In the study, the data were collected by using qualitative methods through interwiew and observation and the data were analyzed by the content analysis. The study concludes that the performance experience, with the awareness it caused in the participants, makes the instrumental training process more effective. Metacognition which means a person’s awareness of his/her ability to control those processes and his/her ability to control those processes (Flavell, 1971) enables the teachers and the students to see to what extend the education given is effective and by causing an awereness in them, of their own skills leads educational activities to take place on a problem-solving basis. By performance experience, an awareness of instrumental training processes, learning strategies and the students’ own individual skills is provided. The study emphasizes that the use of the performance experience only in the exams as an effective tool causes a big gap in ‘Music Education Department’ of ‘Fine Arts Department’ of ‘Faculty of Education’.

Keywords