PSİKOLOJİK SERMAYE, ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞME VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER: PROFESYONEL HİZMETLER SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Author:

Year-Number: 2019-35
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Örgütsel Davranış
Number of pages: 179-192
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın temel amacı psikolojik sermayenin “öz-yeterlik”, “dayanıklılık”, “umut” ve “iyimserlik” boyutları ile örgütsel özdeşleşme ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkileri incelenmektir. Bunun için, çalışan devir oranlarının yüksek olduğu profesyonel hizmetler sektöründe yer alan ve Ankara’da faaliyet gösteren firmalarda çalışan 191 çalışanın katılımıyla veri elde edilmiştir. Niceliksel araştırma yönteminin kullanıldığı araştırma sonucunda “öz-yeterlik”, “dayanıklılık”, “umut” ve “iyimserlik” boyutları ile işten ayrılma niyeti arasında ters yönlü ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Bunların arasında en güçlü korelasyon “iyimserlik” ile işten ayrılma niyeti arasında elde edilmiştir. Benzer şekilde, örgütsel özdeşleşme ve işten ayrılma niyeti arasında ters yönlü ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

The primary objective of this research is to analyze the relationships among the dimensions of psychological capital, which are “self-efficacy”, “resiliency”, “hope”, “optimism”, and organizational identification and turnover intention. To achieve this, data was collected from 191 employees working at firms operating in Ankara which belong to the professional services sector in which the employee turnover rate is high. According to the results of this quantitative research, it has been explored that there are negative and significant relationships between “self-efficacy”, “resiliency”, “hope”, “optimism” and turnover intention. Among them, the biggest correlation was witnessed between “optimism” and turnover intention. Similarly, it has been indicated that there is a negative and significant relationship between organizational identification and turnover intention.

Keywords