SİYASAL İLETİŞİMDE SOSYAL MEDYA KULLANIMI: “24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANI SEÇİMLERİNDE ÖNCESİ VE SONRASI DÖNEMDE SİYASİ LİDERLERİN TWİTTER KULLANIMLARI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ’’

Author:

Year-Number: 2019-37
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Sosyal Bilimler, Halkla İlişkiler
Number of pages: 547-568
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Küreselleşmenin teknoloji alanına etkisi ile beraber yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelerin beraberinde getirmiş olduğu yeni iletişim ortamlarından olan sosyal medya kavramı, çift yönlü iletişime imkân vermesiyle, geleneksel medyadan farklı yeni bir medyanın oluşmasına zemin hazırlamıştır. İnsanların kısa süre içerisinde adapte oldukları ve hayatlarının bir parçası haline gelen sosyal medya platformları siyasi liderler açısından da kamuları ile iletişim kurmada önemli bir mecra haline gelmiştir. Hedef kitleleri etkileyerek, bilgilendirme, propaganda yapmak, karşıt görüşlere cevap vermek, duyuru ve açıklama yapmak, hafızalarda yer etmek gibi birçok amaç ile siyasi liderlerin sıkça kullandıkları bir araç haline gelmiştir. Bu çalışmanın konusu, siyasi liderlerin siyasal amaçlarına yönelik olarak en popüler sosyal medya platformlarından olan Twitter’ı nasıl ve hangi amaçlar doğrultusunda kullandıklarıdır. En yoğun olduğu zaman dilimi seçim öncesi ve seçim sonrası dönemler olduğundan, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı Seçimlerinde %10 barajını geçen siyasi liderlerin seçim öncesi (9 Haziran 2018) ile seçim sonrası (10 Temmuz 2018) dönemlerde siyasal amaçları doğrultusunda Twitter kullanımları asıl konuyu oluşturmaktadır. Seçim sonuçlarına göre barajı geçmiş olan Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Meral Akşener ve Selahattin Demirtaş’ın seçim öncesi ve sonrasında 15’er günlük süre zarfında resmi Twitter hesaplarının siyasal iletişim kapsamında toplam tweeti içerik analizi yöntemi ile incelenmiş ve çıkan sonuçlar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.

Keywords

Abstract

Developments arising from globalization effects on technology and the social media concept, which is one of the new communication environments brought with these developments has created a new media which is different from traditional media by enabling bidirectional communication. Social media platforms, have adapted and become a part of our lives in a short time, also have become an important channel for the political leaders in order to communicate with the public. Moreover, social media platforms have become a tool for political leaders; political leaders constantly use for many purposes such as enlightenment, disseminating propaganda, responding to counter view public, making announcements and explanations, taking place in memories by reaching the target audience. The subject of this academic study is how and for what purposes political leaders use Twitter, one of the most popular social media platforms for political purposes. The usage of the Twitter for political purposes before the pre-election period (June 9, 2018) and after the election (10 July 2018) by political leaders, who passed the 5% threshold of presidential election of Republic of Turkey in the June 24, 2018 is the main subject of this academic study, since the most intense time period was pre-election and post-election. The total tweet content of the official Twitter accounts of Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Meral Akşener and Selahattin Demirtaş who passed the threshold of the presidential election in accordance with the election results within the context of political communication, have been examined by content analysis method and the results were evaluated comparatively during the fifteen day period before and after the election.

Keywords