YEREL YÖNETİMLERDE BULUNMASI GEREKEN EGZERSİZ VE ÇOCUK OYUN ALANLARI İLE HALKIN BU ALANLARDAN BEKLENTİLERİNİN BELİRLENMESİ (ADAPAZARI İLİ ÖRNEĞİ)

Author :  

Year-Number: 2019-43
Yayımlanma Tarihi: 2019-12-09 17:55:27.0
Language : Türkçe
Konu : spor
Number of pages: 170-189
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Bu çalışma Adapazarı’nda bulunan egzersiz ve çocuk oyun alanlarının tespit edilmesi ve bu alanların beklentileri karşılama durumlarının belirlenmesidir. Ayrıca yapılacak olan çalışma ile çocuklar ve yetişkinlerce ihtiyaç duyulan yeni egzersiz ve çocuk oyun alanlarının, beklentiler göz önünde bulundurularak tespit edilmesi ve yerel yönetimlerin bu yönde bilgilendirilmesi de amaçlamaktadır. Araştırmaya, 2015-2016 yılında Sakarya’da yaşayan egzersiz ve çocuk oyun alanlarını kullanan, Sakarya ili merkez ilçelerinden (Adapazarı, Serdivan ve Erenler ilçesi), kolayda örnekleme tekniği ile belirlenen ve çalışmaya gönüllü olarak katılan toplam 1374 kişi katılmıştır. Veri toplama aracı araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile geçerliği ve güvenirliği yapılan “Beklenti Ölçeği (Kısa Form)” kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, geçerlik için temel bileşenler faktör analizi, bağımız gruplarda t-testi, ANOVA ile birlikte post hoc analizi olarak Tukey testi ve karşılaştırmalar için ki-kare testi yapılmıştır. Gerçekleştirilen analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, halkın belediyelerden beklentilerinin cinsiyete, spor yapma durumuna, spor tesislerinin yeterli olma durumuna, mesleğe, gelir durumuna, spor sıklığına, ilçelere ve eğitim durumuna göre farklılık gösterdiği görülmektedir. Sonuç olarak halkın sporla ilgili olarak belediyelerden beklentileri farklı özelliklere göre değişkenlik göstermektedir. Bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.

Keywords

Abstract

The aim of this study was determination of exercise and children’s play areas in Adapazarı and how they meet the expectations of the society. Also, by this research, it was aimed to determine new exercise and children’s play areas which are needed for children and adults and to inform local administrators. 1374 people who live in the towns of Adapazarı, Serdivan and Erenler and use exercise and children’s play areas voluntarily participated to the research by convenient sampling method. Data collection tools were personal information form which was developed by the researchers and “Expectation Scale (short form).” Validity and reliability of the scale was previously made. The data was analysed by descriptive statistics, factor analysis for validity, independent sample t-test, ANOVA with Tukey as the post hoc analysis, and chi-square test for the comparisons. Level of significance was determined to be 0.05 in the analysis. Results showed that people’s expectations from the local administrations differ according to gender, doing sport, sufficiency of sport complexes, jobs, income, sport frequency, towns and level of education. In general, it could be said that expectations of the society may differ according to various factors. The results were discussed in line with the relevant literature

Keywords


  • Ağaoğlu, S.A., Taşmektepligil, Y., Aksoy, Y., Hazar, F. (2008). Yaz Spor Okullarına Katılan Gençlerin Yaş Gruplarına Göre Fiziksel ve Teknik Gelişimlerinin Analizi. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 6(3), 159-166.

  • Akbulut, G. Ç., Özmen, M. M., Besler, H. T. (2007). Obezite. Bilim ve Teknik, Mart, 1-15

  • Arslan, F. (2000). 1-3 Yaş Dönemindeki Çocuğun Oyun Ve Oyuncak Özelliklerinin Gelişim Kuramları İle Açıklanması. C.Ü. Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 4(2), 40-43.

  • Bailey, R. (2006). Physical Education and Sport in Schools: A Review of Benefits and Outcomes. Journal of School Health, 76(8), 397-401.

  • Çakır, V.O., Demirel, M., Demirel, D. H.. Serdar, E. (2018). Üniversite Öğrencilerin Serbest Zaman Yönetimleri İle Yalnızlık Düzeyleri Arasındaki İlişki, Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science, Yıl: 5, Sayı: 30, Kasım 2018, s. 452-460.

  • Dever, A. (2010). Spor Sosyolojisi. İstanbul: Başlık Yayınları.

  • Doğu, G., Kesim, Ü., Sivrikaya, Ö. (2002). Belediyelerin Sporla İlgili İşlevleri: Düzce Belediyesi Örneği. Çağdaş Yerel Yönetimler, 11(2), 89-106.

  • Egemen, A., Yılmaz, Ö., Akil, İ. (2004). Oyun, Oyuncak ve Çocuk. ADÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 5(2), 39-42.

  • Ekinci, H. (2012). Halkın Sporla İlgili Belediyelerden Beklentileri: Gaziantep’te Bir Uygulama. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1(3), 53-77.

  • Gökşen, C. (2014). Oyunların Çocukların Gelişimine Katkıları ve Gaziantep Çocuk Oyunları. A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 52, 229-259.

  • Boz, C. (2007). Yerel Yönetimlerin Spor Tesislerinde Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örneği). Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. İstanbul.

  • İlhan, L. (2008). Eğitilebilir Zihinsel Engelli Çocuklarda Beden Eğitimi Ve Sporun Sosyalleşme Düzeylerine Etkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 16(1), 315-324.

  • Kızar O., Genç, H. (2019) Engelli Bireylerin Eğitiminde oyun ve Aktivitenin Önemi (Bölüm 3). Serkan Düz, Mehmet İklim, Kemal Kurak (Editörler)., Spor Bilimleri Alanında Araştırma ve Değerlendirmeler içinde (s.35-55). Ankara: Gece Akademi.

  • Kurar, İ., Baltacı, F. (2014). Halkın Boş Zaman Değerlendirme Alışkanlıkları: Alanya Örneği, International Journal of Science Culture and Sport (IntJSCS), August 2014 : Special Issue 2.

  • Öztürk, F., Efe, M., Koparan, Ş. (2007). 14-16 Yaş Grubu Kızlarda Hentbol Çalışmalarının Sosyal Yetkinlik Beklentisi ve Atılganlık Üzerine Etkisi. Hacettepe Spor Bilimleri Dergisi, 18 (4), 147-155.

  • Öztürk, A. (2010). Okul Öncesi Eğitiminde Oyun. Ankara: Eğiten Kitap.

  • Sivrikaya, Ö., Doğu, G. (2011). Düzce Belediyesinin Spor Hizmetleri İçin Örnek Bir Yönetim Modeli. Pamukkale Journal of Sport Sciences, 2(3), 52-74.

  • Şahin, C.K., Akten, S., Erol, U.E. (2009). Eğirdir Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 10 (1), s.62-71.

  • Şenyüzlü, E. (2013). Üniversite Öğrencilerinde Spora Katılımın Saldırgan Davranışlar Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Kütahya.

  • Şişman, E. E., Özyavuz, M. (2010). Çocuk Oyun Alanlarının Dağılımı ve Kullanım Yeterliliği: Tekirdağ Örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1), 13-22.

  • Yiğit, Ş. (2013). Spor Merkezlerine Katılan Bireylerin Hizmet Kalitesine Yönelik Beklenti ve Algılarının Araştırılması (Gaziantep İli Örneği). Yüksek Lisans Tezi. Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Kütahya.

  • Yüzgenç, A.A., Özgül, S.A. (2014). Yerel Yönetimlerin Sunduğu Spor Hizmetlerinde Hizmet Kalitesi (Gençlik Merkezleri ve Aile Yaşam Gençlik Merkezleri Örneği). Hacettepe Spor Bilimleri Dergisi, 25(2), 79-93.

  • Zengin, E., Öztaş, C. (2008). Yerel Yönetimler ve Spor. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 55(1), 49-78.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics