TÜRKİYE’DE GELİR VERGİSİ UYGULAMASINDA GİDERLERİN VERGİDEN DÜŞÜLMESİ, GELİR DAĞILIMINA ETKİSİ, ÜCRETLİ KESİM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author :  

Year-Number: 2017-13
Language : null
Konu : Ekonomi
Number of pages: 272-278
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Gelir vergisi adından da anlaşılacağı üzere gelire bağlı tahsil edilen bir vergi türüdür. Ülkemizde hem ücretli kesimden hem de tüzel ve gerçek kesimin kazançları üzerinden tahsil edilir. Gelir arttıkça ödenecek vergi yükü de artar. Her iki kesim buraya kadar aynı uygulamaya tabidir. Ancak gerek tüzel kurumlar gerekse gerçek kişiler gider indiriminden faydalanırken, ücretli kesimin böyle bir hakkı yoktur. Her ne kadar ücretli kesim için asgari geçim indirimi uygulaması olsa da bu uygulama isminden de anlaşılacağı üzere statik bir yapıya sahiptir. Yani ücretli cari yıl içinde ne kadar harcama yaparsa yapsın belirlenen bir oranda vergi iadesi alabilir. Benzer şekilde ücretlilerin de eğitim, sağlık, barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlara yönelik yapmış oldukları harcamalar, güncel tutarlar üzerinden gider olarak vergiden düşülebilir. Böylece toplumsal yardımlaşma ve dayanışma duygusu gelişir. Devletin transfer harcamaları da azalır.

Keywords

Abstract

Income tax - hence the name- is a type of tax that is collected dependent on income. In our country, it is collected from the earnings of both the wage earners and the legal and real entities. The higher the income is, the more the burden of tax increases. Thus far, both of the entities are subject to the same implementation. However, corporate bodies and real persons enjoy expense reductions while wage earners do not have such allowance. Although wage earners have a minimum living allowance, this system has a static structure as the name suggests. That is, wage earners are given a fixed tax refund regardless of how much they spend in the current year. Employees’ basic need expenses such as education, health, shelter and food should be deducted from the tax as an expense over the current amounts. Thus, develop a sense of social assistance and solidarity. The transfer of state expenditures is also reduced.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics