GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR İL MÜDÜRLÜKLERİNDE ÇALIŞAN BİREYLERİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARININ İKAMET YERİ VE ÇALIŞILAN İLLERE GÖRE İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2018-22
Language : null
Konu : Beden Eğitimi ve Spor Yönetimi
Number of pages: 37-52
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Araştırma Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan bireylerin iş tatmini ve örgütsel bağlılıklarının ikamet yeri ve çalışılan illere göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni Burdur, Isparta, Denizli, İzmir, Afyon, Uşak, Antalya, Nevşehir ve Balıkesir illerindeki Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinde görev yapan personellerden, örneklem grubu ise bu personellerden tesadüfi örneklem yöntemiyle belirlenmiş toplam 301 bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veriler yazı kaynaklardan ve anket yöntemiyle elde edilmiştir. Anket olarak katılımcıların örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlenmesinde “Örgütsel Bağlılık Ölçeği” ile İş tatmini için “Minnesota İş Tatmin Ölçeği” (MSQ) kullanılmıştır. Elde edilen verilere uygun istatistik programda tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H ve Spearman Korelasyon analizleri uygulanmıştır. İstatistik işlemlerde değişkenler arası farklılıkların tespitinde 0,05 anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Elde edilen verilere göre, katılımcıların iş tatmin düzeylerinin, yaşanılan yerleşim yeri değişkenine göre anlamlı farklılık göstermemektedir(p>0,05). İş tatmin düzeylerinin görev yapılan il değişkeninde, dışsal tatminde istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmazken(p>0,05), içsel tatmin ve genel doyum düzeylerinde anlamlı farklılık görülmüştür (p<0.05). Yaşanılan yerleşim yerlerine göre örgütsel bağlılıklarında anlamlı bir farklılık görülmezken(p>0,05), çalışılan illere göre örgütsel bağlılıkta ise anlamlı bir farklılık görülmektedir(p<0,05). Katılımcıların İş tatmini ve örgütsel bağlılıkları arasında ise iş tatmini alt boyutları ile örgütsel bağlılık alt boyutlarından duygusal bağlılık düzeyi istatistiksel olarak anlamlı değildir(p>0,05). İçsel, dışsal tatmin ve genel doyum ile normatif, devam ve örgütsel bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir(p<0,05). Sonuç olarak araştırma kapsamında elde edilen bulgular doğrultusunda, genel olarak çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılık puanlarının ortanın üzerinde olduğunu, görev yaptıkları il değişkeninin hem iş tatminini hem de örgütsel bağlılığı etkilediğini, bunun yanında çalışanların iş tatminleri arttıkça örgütsel bağlılık düzeylerinin de paralelinde artacağını söyleyebiliriz.

Keywords

Abstract

This study was carried out to determine the job satisfaction and organizational commitment of individuals working at Provincial Directorates of Youth Services and Sports by their place of residence and provinces worked in. The research population consisted of personnel working at Provincial Directorates of Youth Services and Sports in Burdur, Isparta, Denizli, Izmir, Afyon, Uşak, Antalya, Nevşehir, and Balıkesir, and the sample group consisted of a total of 301 individuals selected from this personnel by the random sampling method. In the study, the data were obtained from written sources and by the questionnaire method. As a questionnaire, the “Organizational Commitment Scale” was used to determine the organizational commitment levels of the participants, and the “Minnesota Satisfaction Questionnaire” (MSQ) was used to determine job satisfaction. The descriptive statistics, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis H, and Spearman’s correlation analyses were applied to the data obtained in an appropriate statistical program. 0.05 was accepted as the significance level for the determination of intervariable differences in statistical procedures. According to the data obtained, the job satisfaction levels of the participants do not vary significantly by the variable of the place of residence (p>0.05). While there was no statistically significant difference in the job satisfaction levels in the external satisfaction by the variable of the province worked in (p>0.05), a significant difference was observed in the internal satisfaction and general satisfaction levels (p<0.05). While there was no significant difference in the organizational commitment by the places of residence (p>0.05), a significant difference was observed in the organizational commitment by the provinces worked in (p<0.05). Between the job satisfaction and organizational commitment of the participants, the emotional commitment level, among the job satisfaction sub-dimensions and organizational commitment sub-dimensions, was not statistically significant (p>0.05). A statistically significant relationship was determined between the internal, external, and general satisfaction and normative, continuance, and organizational commitment (p<0.05). As a conclusion, in accordance with the findings obtained within the scope of the study, it can be said that in general, the job satisfaction and organization commitment scores of the employees are above average, the variable of the province worked in affects both job satisfaction and organizational commitment, and moreover, as the job satisfaction of employees increase, their organizational commitment levels will increase in parallel to this.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics