İBN BÂCCE DÜŞÜNCESİNDE KUR’AN AYETLERİNİN VE HADİSLERİN FELSEFİ BAĞLAMLARI

Author :  

Year-Number: 2018-29
Language : null
Konu : İSLAM FELSEFESİ
Number of pages: 325-332
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Ortaçağ İslam filozofları bazı metinlerinde kimi zaman Kur’an ayetleri ve hadis gibi dini kaynakları kullanırlar. Dini kaynakların kullanılmasında amaç, genel olarak felsefe ve din arasında bir uyumun veya bir birliğin varlığını göstermektir. Endülüslü filozof İbn Bâcce başlıca eserlerinde felsefi görüşlerini desteklemek amacıyla çok sık olmasa da ayet ve hadislerden yararlanır. Ancak o, dini kaynaklar aracılığıyla felsefe ve din arasında bir uyumun varlığını göstermeyi hedeflemez. Onun düşüncesinde din veya ilahi vahiy, felsefi düşünceyi yetkinleştiren bir tamamlayıcı unsurdur. Bu çalışmada İbn Bâcce düşüncesinde ayet ve hadislerin felsefi bağlamları ve felsefe karşısında ilahi vahyin veya dinin konumu ele alınacaktır.

Keywords

Abstract

The Medieval Islamic philosophers sometimes has been using the verses of the Qur’an and the hadiths in some their works. The aim of using religious sources is generally to show the existence of an harmony or an unity between philosophy and religion. The Andalusian philosopher Ibn Bajjah makes use of verses and hadiths in order to support his philosophic views even though he does not use them very often. However, he does not aim to show the existence of an accord between philosophy and religion by means of religious sources. Religion or the divine revelation is a supplementary element which complete philosophy. In this study, the philosophic context of verses and hadiths and the place of religion against to philosophy in Ibn Bajjah’s thought are going to be discussed.

Keywords


  • Abbes, Makrem, (2005), “Gouvernement de soi et gouvernementdesautreschezAvempace”, StudiaIslamica No. 100/101, s. 141-142, Paris.

  • Aristoteles, (2007), Nikomakhos’a Etik, (Çev., Saffet Babür), BilgeSuYyn., Ankara.

  • Bland, Kalman P., (1982), TheEpistle on thePossibility of Conjunctionwiththe Active IntellectbyIbnRushdwithCommentary of MosesNarboni, TheJewishTheologicalSeminary of America, New York.

  • İbn Bâcce, (1991), Resâilİbn Bâcce el-İlahiye, (Ed., Macit Fahri), Beyrut.

  • İbn Rüşd, ((1999), Faslu’l-Makâl, (Çev., Bekir Karlığa), İşaret Yayınları, İstanbul.

  • Kaya, Mahmut, (2003), İslam Filozoflarından Felsefe Metinleri, Klasik, İstanbul.

  • Özdemir, İlyas, (2015), “Ataraksia Arayışı Bağlamında İbn Bâcce’nin Yalnız İnsanı ve Stoacı Bilge”, Posseible Düşünme Dergisi, s. 22-28. Toktaş, Fatih, (2016), “İbn Bâcce ve Şiir”, DEUİFD, XLIII, s. 77-90, İzmir.

  • Fahri, Macit, (1991), Resâilİbn Bâcce el-İlâhiye içinde, s.17-23, Beyrut.

  • Lomba, Joaquin, (1997), El Regimen Del Solitario, EditorialTrotta, Madrid.

  • Lomba, Joaquin, (2006), Carta Del Adios Y OtrosTratadosFilosoficos, EditorialTrotta, Madrid.

  • Stephens, W. O., (1996), “Epictetus On How TheStoicSageLoves”, içinde Oxford StudiesIn Ancient Philosophy, Vol. XIV, Ed. C. C. W. Taylor, Oxford UniversityPress, s. 205, Oxford.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics