ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE YUMUŞAK GÜÇ KAVRAMI VE TİCARET İLİŞKİSİ

Author :  

Year-Number: 2020-44
Yayımlanma Tarihi: 2020-02-26 12:46:44.0
Language : Türkçe
Konu : Uluslararası İlişkiler
Number of pages: 219-232
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Yumuşak güç kişiler üzerinde etki kurarak bir kişi veya toplum üzerinde söz sahibi olma ve istediğini yaptırma becerisidir. Yumuşak güç kavramı devletlerin bir konuyla ilgili düşüncelerini sıcak çatışma ile değil de yaptırım güçlerini kullanmalarıyla benimsetme çabalarıdır. Çeşitli yumuşak güç unsurları çok eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Kavramsal olarak ise yumuşak güç Soğuk Savaş’ın başlamasıyla ortaya çıkmış ve günümüze kadar daha yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Bu çalışma günümüzde uluslararası politikada önemli konulardan biri olarak karşımıza çıkan yumuşak gücü, yumuşak gücün gelişimini, Türkiye’nin yumuşak güç unsurlarını ve yumuşak gücü ne derece kullandığını, yumuşak güç içerisinde bir bileşen olarak ticaretin rolünü durumları ele almaktadır.

Keywords

Abstract

Soft power is the ability to influence what people want to have a say in a person or society and to make them to do something. The concept of soft power is an attempt by states to adopt their thoughts on a matter by using sanctioning power rather than by hot conflict. Several elements of soft power have been used since ancient times. The soft power emerged as a concept with the start of the Cold War and has been used more intensively to this day. This study investigates the soft power as one of the important issues of international politics, the development of the soft power, Turkey's soft power and to what extent Turkey deploys her soft power elements, and the role of trade as a component of soft power.

Keywords


  • politikalarına karşı çıkmıştır. (Aydoğan,2011:31-32)

  • 2.3. Dış Politika Değişen şartlarla birlikte yumuşak güç kaynakları da değişime uğramaktadır. Bu değişimden dolayı yumuşak güç dinamik bir yapıdadır. Bu kaynaklardan en hızlı değişim gösteren kaynak dış politikadır. Dış politika genel olarak devlet kontrolünde yürütülür. Bu alanda yapılabilecek bir değişiklik kısa sürede gerçekleşebilmektedir. Ülkelerin yumuşak gücü arttırmaları durumunda hükümetlerin kullanacakları en önemli kaynak dış politikadır. Dış politikanın yumuşak güç kaynağı kabul edilebilmesi için diğerleri tarafından politika meşru görülmelidir. Ülkelerin yürüttükleri dış politikaların yumuşak güç oluşturmasının bir diğer yolu da politikanın ortak değerlere uluslararası alanda hitap etmesiyle ilgilidir. Demokrasi ve insan hakları uluslararası alanda evrensel değer olarak kabul gören kavramlardır ve bu kavramlar dış politikanın hedefi olarak belirlenmiştir. Uluslararası kamuoyunun hassas olduğu konulardan bir diğeri de insani değerlerdir. Tsunami, deprem, sel vb. doğal afetlerin yol açtığı yoksulluk ve açlıkla mücadele edilen durumlarda insani değerler fazlasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda yapılacak olan insani yardımlar yumuşak güç açısından oldukça önemlidir. Nye’e göre ülkelerin dış politik yaklaşımları içinde etki eden konulardan bir diğeri de üsluptur. Politikalar her ne kadar doğru uygulanırsa uygulansın kullanılan üslupta tevazu yerine kibir hakim ise istenilen sonuçlara ulaşmak mümkün değildir. Öte yandan ülkelerin yumuşak gücünden bahsedebilmek için üç temel kaynağın birlikte kullanılması zorunluluk değildir. (Sancak,2016:101-104) Dış politika yerel ve kültürel değerler ile çelişmemelidir. Dış politikada kullanacağımız değerler diğer ülkeler tarafında kabul edilebilir olmalıdır. Kamu diplomasisinde ortak değerler başkalarının değerleri ile uyumlu sorumluluklar içerisinde olmalıdır ve tek yanlı olmamalı iş birliğini esas alarak çalışılmalıdır. İş birliği bakımında tek yönlü dış politikaların olumsuz sonuçları olmaktadır. Öncelikle müttefikler ikna edilebilmelidir. Onlar ikna edilmezse diğer ülkelere yürütülen diplomaside başarı yakalanması zor olacaktır. (Aydoğan,2011:33-34)

  • Bakış. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 33(33), 203-219. Yılmaz, A. N., & Kılıçoglu, (2017), G. Avrupa Birliği’nin yumuşak güç kullanımı ve diğer ülkeler

  • Dergisi, 8(15), 83-118. Yılmaz, A. N., & Kılıçoğlu, G. (2015). Türkiye’nin Latin Amerika Açılımında Bir Yumuşak Güç

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics