ANA TÜRK YURDU MECMUASI: GİRESUN TÜRK OCAĞI YAYINI

Author :  

Year-Number: 2020-45
Yayımlanma Tarihi: 2020-04-17 23:11:20.0
Language : Türkçe
Konu : Tarih
Number of pages: 56-72
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Fransız İhtilali sonrası güç kazanan milliyetçilik anlayışının topraklarımızda ortaya çıkarmış olduğu en önemli sistemli kuruluşlardan biri Türk Ocakları’dır. Resmi olarak 1912 yılında kurulan Türk Ocakları, Türk milliyetçiliğinin en aktif ve en azimli hizmetkârlarından biri durumunda olmuştur. Çalışmamız, Giresun Türk Ocağı’nın ilk açıldığı yıl olan 1917 yılında çıkarılmış olan Ana Türk Yurdu dergisinin ilk sayısı ve sonrasında 1918 yılında çıkarılan 6 sayısı hakkında olacaktır. Çok uzun ömürlü olmamasına rağmen Giresun Türk Ocağının kuruluşu bahsedileceği gibi bu sivil toplum kuruluşunun Giresun’un sosyal ve kültürel hayatına katkıları vurgulanacaktır. Türkçülük fikrinin savunucusu olan bu kurumun Giresun’da da açılmış olması tesadüf değildir. Bölge insanının milli duygularının dışa vurumu olarak görmek gerekmektedir. Ana Türk Yurdu Mecmuası da tıpkı Anadolu’nun çeşitli yörelerinde basılan yerel mecmualar gibi basım çalışmalarını oldukça güç bir şekilde yürütmüştür. Birinci Dünya Harbinin devam ettiği ve Osmanlı topraklarının birçok bölgesinin işgale uğradığı bu zamanlarda önemli bir misyonu üstlenmiştir. İşgale uğramamış toprakların halkının, vatan için neler yapabileceğini, yaptıkları faaliyetlerle ortaya koymuşlardır. Şehrin kültürel etkinliklerine de katkıda bulunmuş olmaları ayrıca önem arz etmektedir. Çalışmamızda kaynağımız olan Ana Türk Yurdu Mecmuasının çıkarılan 7 sayısı incelenmiş ve Giresun Türk Ocağının faaliyetlerinin dikkat çekici olanları üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır. Kişisel arşivlerden ve kütüphanelerden belgeler elde edilmiştir. Ayrıca Türk Ocakları ve Giresun Türk Ocağı hakkında yapılmış olan çalışmalardan da yararlanılmıştır.

Keywords

Abstract

Turkish Quarries are one of the most important systematic institutions that nationalism understanding gained power after the French Revolution has revealed in our lands. The Turkish Hearths, which were officially established in 1912, have become one of the most active and most determined servants of Turkish nationalism. Our study will be about the first issue of Ana Türk Yurdu magazine published in 1917, the year that Giresun Turkish Quarry was first opened, and then the number 6 published in 1918. Although it is not long-lived, the establishment of Giresun Turkish Quarry will be mentioned, and the contributions of this non-governmental organization to the social and cultural life of Giresun will be emphasized. It is not a coincidence that this institution, which is the advocate of the idea of Turkism, was opened in Giresun as well. It is necessary to see the national feelings of the people of the region as an expression. The Ana Türk Yurdu Magazine, like the local magazines printed in various regions of Anatolia, has carried out its printing activities in a very difficult way. He undertook an important mission in these times when the First World War continued and many parts of the Ottoman lands were occupied. They have demonstrated what the people of the lands that have not been occupied can do for the homeland through their activities. It is also important that they have contributed to the cultural activities of the city. In our study, the number 7 of the Ana Türk Yurdu Magazine, which is our source, was examined and evaluations were made on the remarkable ones of the activities of Giresun Turkish Quarry. Documents were obtained from personal archives and libraries. In addition, studies on Turkish Quarries and Giresun Turkish Quarry were also used.

Keywords


  • Arsal, Sadri Maksudi, Milliyet Duygusunun Sosyolojik Esasları, Ötüken Yayınevi, 4. Baskı, İstanbul, 1979.

  • Bozdoğan, Ahmet, Türk Ocağının Taşra Dergileri, Türk Ocakları Ankara Şubesi Yayınları, Ankara, 2006.

  • Ekinci, Necdet. İletişim ve Siyaset. 1. Ankara: Gece Kitaplığı, 2018.

  • Şefkatli, Murat. «Giresun'da Türk Ocağı.» Türk Yurdu. Cilt 6. no. 143. Ankara, 2000.

  • Usta, Veysel, Müdâfa-i Hukuk ve İstiklal Harbi Tarihinde Giresun- Osman Fikret Topallı, Serander Yayınları, 1. Baskı, Trabzon, 2011.

  • Uzun, Mehmet (Baboğlu),“Giresun Türk Ocağı’nca Yayınlanan Ana Türk Yurdu Dergisi”, Mütefferika Altı Aylık Kitabiyat Dergisi”, Mütefferika Yayınevi, Sayı:14, İstanbul, 1999, s.157-162

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics