YENİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAPAY ZEKÂ UYGULAMALARI BAĞLAMINDA İHTİYAÇ OLGUSUNUN DEĞİŞİMİ VE TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM

Author :  

Year-Number: 2020-46
Yayımlanma Tarihi: 2020-06-06 22:55:56.0
Language : Türkçe
Konu : Medya ve İletişim
Number of pages: 178-193
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İletişim, doğal bir dil yetisi ve ihtiyaç olarak, insanın toplumsallaşma sürecinde tarihsel olarak yer almaktadır. Sözlü ve yazılı iletişimden kitle iletişimine kadar tüm iletişim biçim ve araçları teknolojik gelişmelerin ürünüdür ve toplumsal alanı dönüştürmüştür. Yeni medya, internet, yapay zekâ uygulamaları gibi devrim niteliğindeki teknolojik gelişmelerle birlikte; bireyin toplumsal alanla ve teknolojiyle ilişkisi, giderek daha çok etkileşimli hale gelmiştir. Bugün hem iletişim aracı olarak teknolojik uygulama ve aparatlar, hem de teknolojinin türev versiyonları; bireysel ve kurumsal ilişkilerde tüm ihtiyaçların yerine geçen göstergelere dönüşmüştür. İhtiyaçlar; Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisinde belirttiği basamaklardan oluşan bir piramitten ziyade; iç içe geçen ve bir ağ ilişkisi arz eden sanal bir yapıya dönüşmüştür. Bu çalışmanın amacı; yeni iletişim teknolojilerinin “ihtiyaç” olgusu bağlamında toplumsal hayatı nasıl dönüştürdüğünü teorik bir tartışma yürüterek betimlemektir. Bu çalışmanın kavramsal çerçevesi oluşturulurken; “iletişim, teknoloji, ihtiyaç, toplum, yeni medya, yapay zekâ” olarak belirlenen temel kavramlardan hareketle teorik bir senteze ulaşmak amaçlanmış ve literatürdeki güncel araştırma vargılarının hipotetik kuramsal bulgularına yer verilmiştir. Geleneksel kitle iletişim araçları ve yeni medyaya ilişkin eleştirel çalışmalar çerçevesinde, teknolojinin bir dil olarak toplumsal hayatla ve ihtiyaç olgusuyla ilişkisi betimsel bir yöntemle yorumlanmıştır.

Keywords

Abstract

Communication has emerged as a natural language and basic needs in the history. Nowadays, those new means of communication utilized as technological applications and apparatus and their derivative versions of technologies have suddenly emerged and overweighed all of those traditional instruments. They have been transformed into indicators of creating some new images to substitute all of those other needs in terms of individual and social relationships. Those necessities depicted within the shape of a pyramid and expressed as in Maslow’s hierarchy of needs theory have also been transformed into a virtual shape as a network of concentric circles. The purpose of this study is to describe how those new communication technologies have triggered the transformation of social life within the context of “necessity” by pursuing a theoretical argumentation. Here it is aimed at reaching a theoretical synthesis starting from those basic concepts such as “communication, technology, necessity, society, new media and artificial intelligence” while trying to constitute conceptual framework of this research study. The relationship of technology with the necessity phenomenon and social life has been commented on within the framework of criticising approaches to the new media by assuming that the new technologies are a new form of language.

Keywords


  • Aymaz, G. (2018). İletişim Araçlarının Toplumsal Tarihi İçin Bir Giriş, Global Media Journal TR Edition, 8 (16), Bahar, 124-139.

  • Baudrillard, J. (2016). Simülakrlar Ve Simülasyon, (O. Adanır, Trans.). Ankara: Doğu Batı Yayınları.

  • Bauman, Z. (2004). Sosyolojik Düşünmek. (A. Yılmaz, Trans.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

  • Berger, A. A. (1996). Kitle İletişiminde Çözümleme Yöntemleri. Ed.: Nazi Ulutak, (A. Tunç, M. Barkan, U. Demiray, D. Güler, N. Bayram, A. Tunç, N. Ulutak, A. H. Yüksel, Trans.). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları

  • Berman, M. (2013). Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor. (Ü. Altuğ, B. Peker, Trans.). İstanbul: İletişim Yayınları.

  • Çevirir, N. & Yakışan, S. (1994). Sinemanın Tarihsel Gelişimi ve İzleyici Profili Üzerine Bir Değerlendirme. Marmara İletişim Dergisi, (6), 131-141.

  • Demirel, S. & Yegen, C. (2015). Tüketim, Postmodernizm ve Kapitalizm Örgüsü. İlef Dergisi, 2 (1), 115-138.

  • Duman, Z. (2016). Tüketı̇mcı̇ Kapı̇talı̇zmı̇n Ve Tüketı̇m Kültürünün Eleştı̇rı̇sı̇, Sosyoloji Dergisi, (33), 15-36.

  • Gönenç, E. Ö. (2007). İletişimin Tarihsel Süreci. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 87-102

  • Güngör, N. (2013). İletişim, Kuramlar ve Yaklaşımlar. Ankara: Siyasal Kitabevi.

  • Gürpınar, P. (2015). Althusser Ve Marks’ın İdeoloji Kavramlarının Karşılaştırılması. 8(4), 449- 457.

  • İnce, M. (2016). Louis Althusser, Pierre Bourdieu Ve Alain Touraine’ı̇n Özne-Yapı Kavrayışları. Akademik Hassasiyetler, 3(6); 1-12.

  • Kaplan, A. B (2017). Revisioning Maslow’s (Hierarcy Of Needs) Pyramide Under Iot And Industry 4.0 Phenmenon. 7th International Conference of Strategic Research on Social Science and Education (ICoSReSSE), 13-15 October, Antalya, 159.

  • Kaymas, S. (2001). Tüketimde Haz Ve Kimlik: Kültür Endüstrisinin, Yeni Tüketim Kültürüne Etkileri Üzerine Bir Tartışma. Selçuk İletişim, 2(1), 114-123.

  • Kayar, Â. & Ayvaz, B. & Öztürk, F. (2018). Akıllı Fabrikalar, Akıllı Üretim: Endüstri 4.0’a Genel Bakış. International Eurasian Conference on Science, Engineering and Technology, 22-23 November, Ankara, 1651-1658.

  • Kayıkçı, M. Y. & Bozkurt, A. K. (2018). Dı̇jı̇tal Çağda Z Ve Alpha Kuşağı, Yapay Zekâ Uygulamaları Ve Turı̇zme Yansımaları. Sosyal Bilimler Metinleri, (1), 54-64.

  • Kula, S. & Çakar, B. (2015). Maslow İhtiyaçlar Hiyerarşisi Bağlamında Toplumda Bireylerin Güvenlik Algısı ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki. Bartın Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 6(12), 191-210.

  • Kuşçu, E. (2015). Çevı̇rı̇de Yapay Zekâ Uygulamaları. KKEFD, (30), 45-58.

  • Pirim, H. (2006). Yapay Zekâ. Journal of Yasar University, 1(1), 81-93.

  • Nabiyev, V. V. (2012). Yapay Zekâ: İnsan-Bilgisayar Etkileşimi. İstanbul: Seçkin Yayıncılık.

  • Özel, S. (2012). Yeni Medyanın Temelleri Üzerine Bir Tartışma. AJIT-e: Online Academic Journal of Information Technology, 3(7), 29-45.

  • Senemoğlu, O. (2017). Tüketim, Tüketim Toplumu ve Tüketim Kültürü: Karşılaştırmalı Bir Analiz. İnsan&İnsan, Yıl 4, (12), 66-86.

  • Robins, K. (1996). Into the Image / Culture and Politics in the Field of Vision. London: Routledge.

  • Williams, R. (1990). Television Technology and Cultural Form. Ed. by Ederyn Williams. London: Routledge.

  • Yanık, A. (2016). Yeni Medya Nedir Ne Değildir?. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(45), 898-910.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics