ÖRGÜT İKLİMİNİN BİREYSEL YARATICILIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: KAMU KURULUŞLARINDA BİR ARAŞTIRMA

Author :  

Year-Number: 2021-54
Yayımlanma Tarihi: 2021-10-15 13:15:44.0
Language : Türkçe
Konu : Kamu Yönetimi
Number of pages: 549-563
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Her bir örgütün kendine ait bir yönetim tarzı, çalışma ortamı, değerleri, amaç ve hedefleri, misyon ve vizyonu yani kişiliği bulunur. Nasıl ki her örgütün kendine özgü bir kişiliği varsa kendisine özgü bir iklimi de vardır.  Bu bağlamda örgüt iklimi bir örgütü diğer örgütlerden ayırt eden, çalışanların davranışlarını olumlu ve olumsuz etkileyen ve örgüte hâkim olan, zamana dayanıklı özelliklerin tamamına verilen isimdir. Bireysel yaratıcılık ise, yaratıcı fikirlere sahip bireylerin aynı amaca değişik ve farklı amaçlarla ulaşmak için çaba verebilen, diğer bireylerle beraber grup olarak koordineli bir şekilde çalışabilen, farklı kültürleri deneyimleme konusunda esnek düşünen, olağan dışı durum ve görevleri inceleme konusunda motivasyonlu, zeki, hırslı, öz benlikleri yüksek, yenilikçi, meraklı bireylerdir. Bu bağlamda bu çalışmanın ana temasını örgüt iklimi ve bireysel yaratıcılık oluşturmaktadır. Çalışmada örgüt ikliminin 11 boyutu ile bireysel yaratıcılığın 3 boyutu arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmış ve 354 kamu çalışanlarına bir saha araştırması yapılmıştır. Anket yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada örgüt ikliminin bireysel yaratıcılık üzerinde anlamlı bir ilişkisi olduğu sonucuna varılmıştır.

Keywords

Abstract

Each organization has its own management style, working environment, values, goals and objectives, mission and vision, that is, personality. Just as each organization has its own personality, it also has its own unique climate. In this context, organizational climate is the name given to all of the time-resistant characteristics that distinguish an organization from other organizations, affect the behavior of employees positively and negatively and dominate the organization. Individual creativity, on the other hand, is the ability of individuals with creative ideas to strive to achieve the same goal with different and different goals, to work in coordination with other individuals as a group, to think flexibly about experiencing different cultures, to be motivated to examine unusual situations and tasks, intelligent, ambitious, self. They are high-self, innovative and curious individuals. In this context, the main theme of this study is organizational climate and individual creativity. In the study, it was aimed to reveal whether there is a meaningful relationship between 11 dimensions of organizational climate and 3 dimensions of individual creativity and a field study was conducted with 354 public employees. In the research using the survey method, it was concluded that organizational climate has a significant relationship on individual creativity.

Keywords


  • Akın, Mahmut (2010). “Personeli Güçlendirme Algılaması, Örgüt İklimi Algılaması ve Yaratıcı Kişilik Özelliklerinin Örgüt Düzeyinde Yaratıcı Çıktılar Üzerindeki Doğrudan ve Dolaylı Etkileri.” Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(29), 211238.

  • Amabile, Teresa (1988). “A Model Of Creativity And İnnovation İn Organizations.” Research In Organizational Behavior, 10(1), 123-167.

  • Amabile, Teresa, Regina, Conti, Heather, Coon vd (1996). “Assessing The Work Environment For Creativity.” Academey Of Management Journal, 39(5), 1154-1184.

  • Bentley, Trevor (2004). Yaratıcılık (Creativity).(Çev. O. Yıldırım). İstanbul: Hayat Yayıncılık.

  • Coade, Neil (2002). Her Koşulda Yaratıcı Olmak-İşletmenizde Yaratıcılığı ve Yeniliği Nasıl Teşvik Edebilirsiniz?.(Çev. A. Savran), İstanbul: Epsilon Yayıncılık.

  • Çavuş, Fedai (2006). İşletmelerde Personel Güçlendirme Uygulamalarının Örgütsel Yaratıcılık ve Yenilikçiliğe Etkileri Üzerine İmalat Sanayiinde Bir Uygulama. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

  • Çavuş, Fedai, Tahir, Akgemci (2008). “İşletmelerde Personel Güçlendirmenin Örgütsel Yaraticilik Ve Yenilikçiliğe Etkisi: İmalat Sanayiinde Bir Araştirma.” Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(20), 229-244.

  • Çekmecelioğlu, Hülya (2005). “Örgüt İkliminin İş Tatmini ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkisi: Bir Araştırma.” Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 6(2), 23-39.

  • Çekmecelioğlu, Hülya (2006). “Örgüt İklimi, Duygusal Bağlılık Ve Yaratıcılık Arasındaki İlişkilerin Değerlendirilmesi: Bir Araştırma.” İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 20(2), 295-310.

  • Çevik, Emrah (2003). Türk Hazır Giyim Sektöründe Rekabet Avantajı Oluşturmada İnsan Kaynaklarının Değişen Rolü. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

  • Drucker, Peter (2000). Gelecek İçin Yönetim. Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

  • Genç, Nurullah, Fatih, Karcıoğlu (2000). “Örgüt İkliminin Gücü, Aşkale Çimento Örneği.” İstanbul: Karizma Yayınları.

  • Güler, Gizem Ezgi (2019). Çalışanların Bilişim Teknolojilerine Yönelik Öz-Yeterlik Algısının Bireysel Yaratıcılık Algısı Üzerindeki Etkisi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

  • İşcan, Ömer Faruk, Canan Nur, Karabey (2007). “Örgüt İklimi İle Yeniliğe Destek Algısı Arasındaki İlişki.” Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(2), 180-193.

  • Kaya Özbağ, Gönül (2012). “Örgüt İkliminin Yeniliğe Destek Algısı Üzerindeki Etkilerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma.” Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 27 (2), 145-161.

  • Kaya, Nihat, Aziz Fahri, Arkan (2005). “Örgütsel Faktörlerin, Şirket Girişimciliğinin Potansiyel Sonuçlarına Etkileri: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Sektöründe Bir Araştırma.” İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadi Enstitüsü Dergisi: Yönetim, 16 (12), 10.

  • Kovancı, Ahmet (2001). Toplam Kalite Yönetimi. Ankara: Sistem Yayıncılık.

  • Küçüksille, Engin (2010). Basit Doğrusal Regresyon, SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Uygulamaları. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.

  • Marşap, Akın (1999). Yaratıcı Liderlik. Ankara: Öncü Kitapları.

  • Memduhoğlu, Hasan Basri, Güneş, Şeker (2011). “Organizational Climate of Primary Schools in the View of Teachers.” Inonu University Journal of The Faculty of Education, 12(1), 215-223.

  • Montes, Francisco Javier Llorens, Ruiz, Moreno, Luiz Miguel, Molina (2004). “Assessing The Organizational Climate And Contractual Relationship For Perceptions Of Support For İnnovation.” International Journal of Manpower, 25 (2):167-180.

  • Özbey, Nurullah (2003). “İşletmelerde Yaratıcılığı Etkileyen Örgütsel ve Bireysel Faktörler İle Kamu ve Özel Bankalar Üzerine Bir Uygulama.” Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.

  • Özgener, Şevki (2000). “Küresel Rekabet Ortamında Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Yeniden Yapılanması.” Dış Ticaret Dergisi, 16 (5), 45-73.

  • Papila, Jülide Nil (2019). “Örgütsel İklimin Çalışanların Motivasyonlarına ve Görev Performanslarına Etkisi: Konaklama İşletmelerinde Bir Araştırma.” Yüksek Lisans Tezi, Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • Savaşkan, Derya (2019). “Algılanan Örgütsel Desteğin Ve Örgüt İkliminin Duygusal Bağlılığa Etkisi ve Bir Araştırma.” Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Schneider, Benjamin, Robert, Snyder (1975). “Some Relationships Between Job Satisfaction And Organizational Climate.” Journal Of Applied Psychology, 60 (3), 318-328.

  • Schneider, Benjamin, Arthur, Brief, Richard, Guzzo (1996). “Creating A Climate And Culture For Sustainable Organizational Change.” Organizational Dynamics, 24 (6), 1-17.

  • Scott, Susanne, Reginald, Bruce (1994). “Determinants Of İnnovative Behavior: A Path Model Of İndividual İnnovation İn The Workplace.” Academy Of Management Journal, 37 (3), 580-607.

  • Stonar, James, Charles, Wankel (1986). Management. New Jersey: Prestige Hall Press.

  • Şimşek, Şerif (1997). Yönetim ve Organizasyon. Konya: Damla Ofset Matbaacılık. Taymaz, Haydar (2003). “İlköğretim ve Ortaöğretim Okul Müdürleri İçin Okul Yönetimi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık. Tekin, Mahmut, Muammer, Zerenler (2000). “Küresel Rekabet Ortamında İşletmelerde Teknoloji Kullanımının İşletme Üzerindeki Etkileri.” Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Dergisi, 4 (1), 1-13. Tezbaşaran, Ata (2008). Likert Tipi Ölçek Hazırlama Kılavuzu [Üçüncü Sürüm E-Kitap]. Mersin: [https://www.academia.edu/1288035/Likert_Tipi_Ölçek_Hazırlama_Kılavuzu]/ Erişim tarihi: 26.10.2021. Yıldırım, Ebru (2007). “Bilgi Çağında Yaratıcılığın ve Yaratıcılığı Yaratmanın Önemi.” Selçuk Üniversitesi Karaman İİBF Dergisi, 9(12), 109-120.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics