ÜNİVERSİTE OKUYAN ERKEK ÖĞRENCİLERİN KADINA YÖNELİK ŞİDDETE İLİŞKİN ALGILARININ BELİRLENMESİ

Author :  

Year-Number: 2021-54
Yayımlanma Tarihi: 2021-10-18 10:46:56.0
Language : Türkçe
Konu : Sosyoloji
Number of pages: 77-94
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İnsanlığın bireysel ve toplumsal boyutta karşı karşıya kaldığı bir sorun olarak şiddet, kişinin bedensel ve ruhsal bütünlüğünü olumsuz şekilde etkileyen eylemlerin bütünüdür. Şiddet, zamana, toplumsal yapıya göre değişen bir olgu olmasına rağmen her toplumda farklı kesimler bir şekilde şiddete maruz kalmaktadır. Tüm toplumlarda olduğu gibi ülkemizde de şiddete maruz kalan kesimlerden biri de kadınlardır. Kadına yönelik şiddet, kadınların fiziksel, psikolojik ve cinsel zarar görmesine yol açan ve kadının ve çevresindekilerin yaşamını tehdit eden ve toplumsal hayat üzerinde yıkıcı etkileri olan toplumsal bir problemdir. Kadına şiddetin sebepleri; ataerkil düzen, geleneksel kalıplar, bireysel ve toplumsal faktörlerdir. Bu araştırmada üniversitede okuyan erkek öğrencilerin kadına yönelik şiddete ilişkin tutum ve düşünceleri belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin kadına yönelik şiddetle ilgili algılarını incelemek amacıyla 2016 yılında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde okuyan 200 erkek öğrenci ile anket çalışması yapılmıştır ve öğrencilerin yaş, aylık gelir, anne-baba mesleği vb. demografik nitelikleri ile kadına yönelik şiddet tutumları ilişkisi araştırılmıştır.

Keywords

Abstract

Violence, as a problem that humanity faces in the individual and social dimensions, is the whole of the actions that negatively affect the physical and mental integrity of the person. Although violence is a phenomenon that changes according to time and social structure, different segments of society are exposed to violence in some way. As in all societies, one of the groups exposed to violence in our country is women. Violence against women is a social problem that causes physical, psychological and sexual harm to women, threatens the life of women and those around them, and has devastating effects on social life. Causes of violence against women; patriarchy, traditional patterns, individual and social factors. In this study, the attitudes and thoughts of male university students about violence against women were determined. In order to examine male students' perceptions of violence against women, a survey was conducted with 200 male students studying at Nevşehir Hacı Bektaş Veli University in 2016 and the students' age, monthly income, parental occupation, etc. The relationship between demographic characteristics and attitudes towards violence against women was investigated.

Keywords


  • Adak, N. (2000). Değişen Toplumda Değişen Aile, Ankara: Siyasal Yayınevi.

  • Erten, Y. ve Ardalı, C., (1996). “Saldırganlık Şiddet ve Terörün Psikososyal Yapıları”, Cogito, Sayı. 6-7, Kış-Bahar, s.143-164.

  • Gül, S. S. (2013). Türkiye'de Kadın Sığınma Evleri: Erkek Şiddetinden Uzak Yaşama Açılan Kapılar mı? Ankara: Bağlam Yayıncılık.

  • Harcar, T., Çakır, O., Surgevil, O., & Budak, G. (2008). Kadına Yönelik Şiddet ve Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddetin Durumu. Toplum ve Demokrasi, s.51-70.

  • Jansen, B.J., Zhang, M., Sobel, K., et al. (2009). Twitter Power: Tweets as Electronic Word of Mouth. Journal of the American Societyfor Information Science & Technology, 60, s.2169-2188.

  • Kanbay, Y., Işık, E., Yavuzaslan, M., & Keleş, S. (2012). Hemşirelik Öğrencilerinin Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili Görüş ve Tutumlarının Belirlenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(2), 107-119.

  • Kaya, F., (2014). Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Hakları: Kadına Yönelik Şiddet ve Ev-İçi Şiddet, Editör: Funda Kaya, Nadire Özdemir, Gülriz Uygur, Ankara, Savaş Yayınevi.

  • Krug EG et al. World Report on Violence and Health, Geneva; WHO; 2002.

  • Kurt, G., Dönmez, S., Eren, Ö., Balcı, E., & Günay, O. (2017). Üç Farklı Disiplinde Okuyan Üniversite Son Sınıf Öğrencilerinin İstismar, İhmal ve Aile İçi Şiddet Algıları. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(50), 405-414.

  • Öztunç, M. (2017). Kadına Yönelik Şiddetin Yerel Basında Temsili (Sakarya İli Örneği), (Yayınlanmamış Doktora Tezi).

  • Sallan Gül, S., & Alican, A. (2011). Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadelede Sığınma Evlerine Yönelik Toplumsal Cinsiyet Eğitim Rehberi (Kadınlar, Yöneticiler ve Paydaşlar İçin. Ankara: Cantekin Yayıncılık.

  • Subaşı N., Akın A. (2003). Kadına Yönelik Şiddet; Nedenleri ve Sonuçları. Toplumsal Cinsiyet, Sağlık ve Kadın. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.

  • Uçar, M. A., (2003). Aile İçi Şiddet ve Aile Koruma Yasası. 1. Baskı, Yetkin Yayınları, Ankara.

  • Uluocak, Ş., Gökulu, G., Bilir, O., Karacık, N. E., & Özbay, D. (2014). Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Kadına Yönelik Şiddet Çanakkale Örneği ve Çanakkale’de Kadın Hakları Konusundaki Sosyal Hizmet Çalışmalarının Kısa Tarihçesi. Ankara: Paradigma Kitapevi.

  • BM Kadınlara Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi, (1993).

  • Ünlü, S. Bayram, N., Uluyağcı, C., Bayçu, U.S. (2013). Kadına Yönelik Şiddet: Tv Dizilerinde Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Bir Araştırma. Selçuk İletişim, 5 (4), s.95-104.

  • Yıldırım, A. (1998). Sıradan Şiddet: Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddetin Toplumsal Kaynakları. İstanbul: Boyut Kitapları.

  • WHO, (2019). Understanding and Addressing Violence Against Women.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics