SOYUTLAMA VE STİLİZASYONUN BİR FORM OLUŞTURMA YÖNTEMİ OLARAK GRAFİK TASARIM EĞİTİMİNDE KULLANIMI

Author :  

Year-Number: 2022-56
Yayımlanma Tarihi: 2021-12-06 20:36:55.0
Language : Türkçe
Konu : Tasarım
Number of pages: 381-393
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Grafik tasarımda bir görüntüyü ifade etmenin birçok biçimi ve yöntemi bulunmaktadır. Bazı durumlarda fotoğraf ya da gerçekçi bir illüstrasyon verilmek istenen mesajı güçlendirirken, bazı durumlarda görüntünün çizimi, sembolü ya da stilize edilmiş biçimi daha etkili ve akılda kalıcı olmaktadır. Bu araştırmada grafik tasarımda özgün bir form oluşturma yöntemi olarak soyutlama ve stilizasyon yöntemlerinin kullanımı incelenmiştir. Bu yöntemlerin grafik bir form oluşturmada etkilerini uygulamalı olarak görebilmek amacıyla Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarımı bölümünde Tasarım İlke ve Yöntemleri dersini alan öğrenciler ile bir proje gerçekleştirilmiştir. Projede sırasıyla fotoğraf ve foto-gerçekçi çizimlerden yola çıkılarak, görüntüler öğrenciler tarafından belirli aşamalarla soyutlanmış ve stilize edilmiş, oluşturulan yeni formlardan logo tasarımı elde etme süreçleri incelenmiştir. Ortaya çıkan özgün biçimler, kullanılan yöntemin ve projenin aşamalarının etkili olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak araştırma, öğrencilerin yaratıcı etkinlikleri dahilinde soyutlama ve stilize etme yöntemlerinin somut olarak bir grafik ürüne nasıl dönüşebileceğini ortaya koymuştur.

Keywords

Abstract

There are many forms and methods of expressing an image in graphic design. In some cases, a photograph or a realistic illustration reinforces the desired message, while in some cases the drawing, symbol or stylized form of the image is more effective and memorable. In this research, abstraction and stylization methods were examined as a method of creating an authentic form in graphic design. In order to see the effects of these methods in creating a graphic form, a project was made with the students who takes the Design Principles and Methods course in the Graphic Design Department of the Faculty of Art and Design. In the project, based on photographs and photo-realistic drawings respectively, the images were abstracted and stylized by the students in certain stages, and the processes of obtaining logo designs from the new forms were examined. The original forms that emerged at the end of the project show that the method used and the stages of the project are effective. As a result, the research revealed how abstraction and stylization methods can concretely turn into a graphic product in students' creative activities.

Keywords


  • Akçadoğan, I. (2019). Grafik Şekillendirme Çalışmaları ve Deneysellik. (Ed.) Balaban, Y. ve Akdağ Satır Y. Grafik Tasarım Medya ve İletişim içinde İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi

  • Akengin, G. ve Ersan, M. (2020). Grafik Tasarımda Soyutlama. (Ed.) Vasfi Hatipoğlu Güzel Sanatlar Alanında Teori ve Araştırmalar II içinde (153-170). Gece Kitaplığı: Ankara

  • Becer, E. (1993). Yaratıcılık ve Grafik Tasarım. Anadolu Sanat Dergisi, 1, 43-49.

  • Büyükçınar, A. ve Turan, G. (2017). Kız Teknik Okulları Üretimleri ile Cumhuriyet Modernleşmesi İlişkisi (1945-1975), II. Uluslararası Felsefe, Eğitim, Sanat ve Bilim Tarihi Sempozyumu Sempozyum Bildirileri Kitabı 72-88

  • Çeken, B., ve Arslan, A. A. (2016). İmgelerin göstergebilimsel çözümlenmesi “film afişi örneği”. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(2).

  • Çeken, B., ve Çelik, G. (2016). The Reflection of Geometric Forms to Abstractions in Turkish Art of Painting. IOSR Journal Of Humanities And Social Science, 21(10).

  • Çeken, B. ve Ersan, M. (2016). Kişiye Özel Organizasyonlarda Grafik Tasarımın Yeri. idil, 5 (21), s.461-475.

  • Çeken, B. (2016). Görsel cinas ve sosyal afişlerde kullanımı. Akdeniz Sanat, 9(18).

  • Çınar, H., Müezzinoğlu, M. K., ve Sungur, M. (2017). Tasarım Eğitiminde Form Yaratma Sürecine Bir Örnek: Biyomimesis. Asos Journal.(63)

  • Decarlo, D., ve Santella, A. (2002). Stylization and abstraction of photographs. ACM transactions on graphics (TOG), 21(3), 769-776.

  • Dülgeroglu, S. (2006). Grafik Tasarım ve Tüketim Süreçleri. Grafik Tasarım Dergisi. Kasım, (2).

  • Gulz, A., ve Haake, M. (2006, April). Visual design of virtual pedagogical agents: Naturalism versus stylization in static appearance. In Proceedings of the 3rd International Design and Engagability Conference@ NordiChi 2006.

  • Gültekin, M. (2017). Grafik Tasarım Eğitiminde Stilizasyon Kavramı: Etkileşimli Bir Uygulama Örneği. II. Uluslararası Felsefe, Eğitim, Sanat ve Bilim Tarihi Sempozyumu Bildiri Özetleri Kitabı. S. 273. Muğla

  • Haeberli, P. (1990). Paint by numbers: Abstract image representations. In Proceedings of the 17th annual conference on Computer graphics and interactive techniques (pp. 207214).

  • Kukhta, M. S., Sokolov, A. P., Krauinsh, D. P., ve Bouchard, C. (2017). Stylization levels of industrial design objects. In Journal of Physics: Conference Series (Vol. 803, No. 1, p. 012082). IOP Publishing.

  • MEGEP (2012), Grafik ve Fotoğraf, Grafiksel Yorumlar, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı: Ankara.

  • Özülkü, Ö. (2010). Modern mimarlıkta doğadan etkilenen form ve geleceğe yönelik yaklaşımlar. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi: İstanbul.

  • Özkanlı, N. N. (2021). Seramik Sanat Formunda Geçirgenlik Kavramı. Yayınlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Seramik Anasanat Dalı: Ankara

  • Semmo, A., Limberger, D., Kyprianidis, J. E., ve Döllner, J. (2016). Image stylization by interactive oil paint filtering. Computers ve Graphics, 55, 157-171.

  • Shklyarov V. S. (2020).Teaching the elements of artistic creative activity by means of image stylization // Vestnik Belgorodskogo instituta razvitiya obrazovaniya. Vol. 7, no. 3 (17). Pp. 194–202.

  • Tufte, E. R., Goeler, N. H., ve Benson, R. (1990). Envisioning information (Vol. 2). Cheshire, CT: Graphics press.

  • Wong, W. (1972), Principles of Two-Dimensional Design, Van Nostrand Reinhold, New York, USA.

  • Uçar, T.F. (2004). Görsel İletişim ve Grafik Tasarım. İstanbul: İnkılâp Kitabevi.

  • Zelanski, P. Ve Fisher, M.P. (1984), Design Principles and Problems, Thomson Learning Enlarge Cover, New York, USA.

  • Zeki, S. (1999). Art and the brain. Journal of Consciousness Studies, 6(6-7), 76-96.

  • Zell, E., Aliaga, C., Jarabo, A., Zibrek, K., Gutierrez, D., Mcdonnell, R., Ve Botsch, M. (2015). To stylize or not to stylize? The effect of shape and material stylization on the perception of computer-generated faces. ACM Transactions on Graphics (TOG), 34(6), 1-12.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics