GRUPLARIN BİRBİRİNE TEMASSIZLIĞI ÇERÇEVESİNDE GELİŞEN ÖNYARGININ “GRUPLARARASI TEHDİT TEORİSİ (INTERGROUP THREAT THEORY)” KAPSAMINDA İNCELENMESİ: TÜRKİYE’YE YAPILAN SURİYELİ GÖÇÜ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Author :  

Year-Number: 2022-60
Yayımlanma Tarihi: 2022-10-25 21:56:13.0
Language : Türkçe
Konu : Halkla İlişkiler
Number of pages: 406-426
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Türkiye’de hızla artan Suriyeli sığınmacı nüfusunun yerli halkla içi içe yaşamaya başlaması ile sosyo-ekonomik anlamda bazı gelişmeler yaşandığı görülmektedir. Türkiye’deki sığınmacıların dili, yaşam tarzı ve kültürünün farklı olması ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda bazı önyargılara kaynaklık ettiği görülmektedir. Yapılan bu araştırmada “Grupların Birbirine Temassızlığı Çerçevesinde Gelişen Önyargının Gruplararası Tehdit Teorisi (Intergroup Threat Theory)” kapsamında incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın yöntemi; planlanan soruların dışına çıkarak, farklı sorular sorabilme ve planlanmış cevaplar yerine araştırmaya değer katacak farklı cevaplar alabilme şansını arttırmak adına İstanbul’un Sultanbeyli ilçesinde ikamet eden farklı yaş, eğitim, cinsiyet ve meslek grubunda bulunan Türk ve Suriyeli bireylerle “derinlemesine görüşme” yapılması şeklinde belirlenmiştir. Sonuçlar, grupların birbiri ile yakın temasa geçmeme durumlarının önyargılı tutumların gelişmesinde etkili olduğu ve önyargıların yüksek sembolik tehdit algısı ve negatif stereotipilerle ilişkili olduğu yönünde tespit edilmiştir. Yakın temasa geçen bireylerde ise önyargıların olumlu yönde değiştiği görülmüştür. Sonuçlar, Türk katılımcıların algılanan tehdit düzeyleri için sembolik tehditler ve gerçekçi tehditlerin önemli olduğu yönünde çıkmış olup Suriyeli sığınmacıların ise algılanan tehdit düzeyleri için gerçekçi tehditlerin önemli olduğu yönünde tespit edilmiştir.  

Keywords

Abstract

It is seen that there are some socio-economic developments with the rapidly increasing Syrian refugee population in Turkey starting to live together with the local people. In addition, it is seen that the language, lifestyle and culture of the refugees in Turkey are different, which causes some prejudices in economic, social and cultural terms.In this research, it is aimed to examine the "Bias Developing in the Framework of the Non-Contact of the Groups with each other" within the scope of the Intergroup Threat Theory. The method of the study; In order to increase the chance of asking different questions by going beyond the planned questions and getting different answers that will add value to the research instead of planned answers, it has been determined as "in-depth interviews" with Turkish and Syrian individuals of different ages, education, gender and profession residing in the Sultanbeyli district of Istanbul. The results showed that the groups' lack of close contact with each other is effective in the development of prejudiced attitudes and prejudices are associated with high symbolic threat perception and negative stereotypes. It has been observed that prejudices have changed positively in individuals who have been in close contact. The results showed that symbolic threats and realistic threats were important for the perceived threat levels of the Turkish participants, while realistic threats were found to be important for the perceived threat levels of the Syrian refugees.

Keywords


  • Akıncı. B., Nergiz, A., Gedik, E. (2015). Uyum Süreci Üzerine Bir Değerlendirme: Göç ve Toplumsal Kabul. Göç Araştırmaları Dergisi, 1(2), 58-83.

  • Aksoy, Z., 2012. “Uluslararası Göç ve Kültürlerarası İletişim”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(20), ss.292-303.

  • Aronson, E., Wilson, T. D. ve Akert, R. M. (2012). Sosyal Psikoloji (Gündüz, O. Çev.). İstanbul: Kaknüs Yayınları.

  • Barkın, E. (2014). 1951 Tarihli Mülteciliğin Önlenmesi Sözleşmesi. Ankara Barosu Dergisi, 1, 333-360.

  • Campbell, DT (1965). Etnosantrik ve Diğer Özgecil Motifler. Lincoln, NE: University of Nebraska Press. s. 283–311.

  • Croucher, SM (2013). Entegre tehdit teorisi ve göçmen asimilasyonunun kabulü: Batı Avrupa'daki Müslüman göçünün analizi. İletişim Monografları, 80, 46-62.

  • Demirhan, Y., & Aslan, S. (2015). Türkiye’nin sınır ötesi göç politikaları ve yönetimi. Birey ve Toplum Sosyal Bilimler Dergisi, 5(1), 23-62.

  • Dönmez Kara, C. Ö., 2015. ‘Göç Bağlamında Uluslararası İş birliği ve Türkiye’nin Politikaları’, Doktora Tezi, Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı, Çanakkale.

  • Esses, VM, Dovidio, JF, Jackson, LM, Armstrong, TL (2001). Göç ikilemi: Algılanan rekabetin rolü, etnik önyargı ve ulusal kimlik. Sosyal Sorunlar Dergisi, 57, 389-412.

  • Gaertner, SL ve Dovidio, JF (1986). "Irkçılığın caydırıcı formu". Gaertner, SL & Dovidio, JF (Eds.), Prejudice, Discrimination and Racism (s. 61-89). Orlando: Akademik Basın.

  • Garcia, SM, Torr, A., Gonzales, R. (2006) Rütbeler ve rakipler: Bir rekabet teorisi. Kişilik ve Sosyal Psikoloji Bülteni, 32, 970-982.

  • Gonzalez, KV, Verkuyten, MW, Jeroen Poppe, E. (2008). Hollanda Müslüman'dakilara Karşı Önyargı: Bütünleşik tehdit teorisinin test edilmesi. İngiliz Sosyal Psikoloji Dergisi, 47, 667-685.

  • Göç İdaresi Genel Müdürlüğü. (2019). Geçici Korumamız Altındaki Suriyeliler. goc.gov.tr: https://www.goc.gov.tr/gecici-korumamiz-altindaki-suriyeliler adresinden alınmıştır.

  • Göç İdaresi Genel Müdürlüğü. (2019). Mülteci. goc.gov.tr: https://www.goc.gov.tr/multeci adresinden alınmıştır.

  • Göregenli, M. (1997). Individualist-collectivist tendencies in a Turkish sample. Journal of Cross-Cultural Psychology, 28(6), 787-794.

  • Günay, E., Atılgan, D., & Serin, E. (2017). Dünya’da ve Türkiye’de göç yönetimi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(2), 37-60.

  • Güreşçi, E. (2016). Ortak ve Farklı Yönleri ile İç ve Dış Göçler. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(43), 1058-64.

  • https://multeciler.org.tr/turkiyedeki-suriyeli-sayisi/ erişim tarihi 2/1/2021

  • IOM. (2013). Göç Terimleri Sözlüğü. Uluslararası Göç Örgütü.

  • Kıng, R., 2012. ‘Theroies and Typologies of Migration: An Overview and A Primer’, Willy Brandt Series of Working Papers In The Migration and Ethnic Relations, Ed: Erica Righard, 3(22), Malmö University, İsveç, ss.3-41.

  • Koçak, O., Keskin, A. Ve Yıldız, H., 2017. ‘Suriyeli Göçmenlerin Türkiye Emek Piyasasına Etkileri ve Yalova Örneği’, Route Educational and Social Science Journal, 4(3), ss.5974.

  • Koçak, Y ve Terzi, E. (2012). Türkiye’de Göç Olgusu, Göç Edenlerin Kentlere Olan Etkileri ve Çözüm Önerileri. Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 3(3), 163-84.

  • Myers, D. G. (2008). Social psychology. (9th ed.). NY: McGrawHill.

  • Özdemir, H. (2012). Türkiye’de İç Göçler Üzerine Genel Bir Değerlendirme. Akademik Bakış Dergisi, 30, 1-18.

  • Sociology Discussion. (2020). Migration: Meaning, Types and Effects. Erişim Tarihi: 20.01.2020, ErişimAdresi:http://www.sociologydiscussion.com/communication/migration/migration -meaning-types-and-effects/3112.

  • Stephan, Walter G.; Ybarra, Oscar; Morrison, Kimberly Rios (2009). "Gruplararası Tehdit Teorisi". Nelson, Todd D. Handbook of Prejudice, Stereotyping ve Discrimination'da. Psychology Press. Taylor ve Francis Group. s. 44. Stephan, WG ve Renfro, CL (2002). Gruplararası ilişkilerde tehdidin rolü. DM Mackie & ER Smith (Eds.), Önyargıdan gruplar arası duygulara: Sosyal gruplara farklı tepkiler (s. 191–207). New York, NY: Psychology Press.

  • Stephan, WG; Stephan, CW (2000). Ön yargı için entegre bir tehdit teorisi. Oskamp, S. (Ed.) Önyargı ve Ayrımcılığın Azaltılması içinde (s. 23–45). Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

  • Şemşit, S., 2018. ‘Avrupa Birliği Politikaları Bağlamında Uluslararası Göç Olgusu ve Türleri: Kavramsal Bakış’, Manisa Celâl Bayar Üniversitesi İİBF Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 25(1), ss.269-289.

  • Taş, Y ve Özcan, S. (2013). Türkiye’de İç Göçün Yoksulluğa ve İstihdama Etkileri. International Conference on Eurosian Economies, 289-298.

  • Türk Dil Kurumu. (2020). Türk Dil Kurumu Sözlükleri. sozluk.gov.tr: https://sozluk.gov.tr/

  • Ward, C. ve Masgoret, AM (2006). Göçmenlere yönelik bütüncül bir tutum modeli. Uluslararası Kültürlerarası İlişkiler Dergisi, 30, 671-682.

  • World Economic Forum. (2019). Win-win Solutions for Syrian Refugees and Their Hosts. Erişim Tarihi: 27.11.2019, Erişim Adresi: https://www.weforum.org/agenda/2019/01/win-win-solutions-for-syrian-refugees-andtheir-hosts/.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics