19. YÜZYIL SONLARI VE 20. YÜZYIL BAŞLARINDA SİVAS'A YERLEŞTİRİLEN MUHACİRLERİN ŞEHRİN SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYATINA ETKİLERİ

Author :  

Year-Number: 2024-72
Yayımlanma Tarihi: 2024-11-21 14:54:22.0
Language : Türkçe
Konu : Yakınçağ Tarihi
Number of pages: 370-383
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

93 Harbi olarak bilinen 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı sonrası kaybedilen Balkan ve Kafkas topraklarından Anadolu ve Rumeli’ye milyonlarca insan göç etmek zorunda kalmıştır. Rus baskısı, devletin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi buhran durumu bu göçlerin organize edilmesini oldukça güçleştirmiştir. Göçmenler ve yerleşik halk arasındaki kültürel uyumun sağlanması, ekonomik sıkıntılar, bazı yöneticilerin olaylara müdahale etmekte geç kalması, iletişimsizlik sorunlar göçmenlerin büyük sıkıntılar çekmesine yol açmıştır. Özellikle Kafkaslardan göç edilen bölgeler arasında Sivas, Kayseri, Konya ve Erzurum gibi Anadolu'nun farklı şehirleri öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, özellikle Sivas’a göç eden muhacirlerin yerleşim süreci, karşılaştıkları sorunlar ve bu sürecin yerel topluma katkıları incelenecektir. Göçmenler, geldikleri yerlerin kültürlerini zanaat, tarım, hayvancılık ve ticaret anlayışlarını da beraberlerinde getirmiş çeşitli alanlarda katkıda bulunmuş ve bölgesel ekonomik gelişmeye önemli katkılar sağlamıştır. Ancak, yerleşim sürecinde toprak tahsisi, kültürel uyum ve sosyal entegrasyon gibi sorunlar yaşanmıştır. Bu çalışmada dönemin yerli ve yabancı kaynakları incelenmiş, arşiv belgelerinden ve yerel kaynaklardan faydalanılmıştır.

Keywords

Abstract

After the 1877-78 Ottoman-Russian War, known as the 93rd War, millions of people had to migrate to Anatolia and Rumelia from the Balkan and Caucasian lands that were lost. Russian pressure and the economic and political crisis in the state made it very difficult to organize these migrations. Cultural harmonization between the immigrants and the settled people, economic problems, the delay of some administrators in intervening in the events, and miscommunication problems caused the immigrants to suffer great difficulties. Different cities of Anatolia such as Sivas, Kayseri, Konya, Erzurum and Konya stand out among the regions where immigrants from the Caucasus migrated. In this study, the settlement process of the muhajirs who migrated to Sivas, the problems they faced and the contributions of this process to the local society will be examined. Immigrants brought with them the cultures, crafts, agriculture, animal husbandry and commerce of the places they came from, contributed in various fields and made significant contributions to regional economic development. However, problems such as land allocation, cultural adaptation and social integration were experienced during the settlement process. In this study, local and foreign sources of the period were examined, archival documents and local sources were utilized.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics