OTEL İÇ MEKÂN TASARIMINDA KONSEPT OLARAK SANAT VE İLLÜSTRASYON UYGULAMALARI

Author :  

Year-Number: 2020-49
Yayımlanma Tarihi: 2020-12-10 22:42:15.0
Language : Türkçe
Konu : İÇ MİMARLIK
Number of pages: 351-366
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Tasarıma başlarken belirli bir kavram ile başlanması tasarımın oluşma sürecini hızlandırmakta ve bu sürecin daha doğru yönetilmesine olanak sağlamaktadır. Mekan tasarımına bir ana fikir ile başlandığında tasarım sürecinde fikirler karmaşıklaşmadan bir bütüne doğru ilerleme sağlanmaya başlanmaktadır. İç mekân tasarımında mekâna uyarlanabilir fikirler oluşması için somut kavramlardan yola çıkılması daha uygulanabilir sonuçlar sağlamaktadır. Mağaza, konut, yeme içme mekanları tasarımlarında da uygulandığı gibi daha kompleks yapılar olan otel iç mekânında da bir kavramdan yola çıkılması tasarımın sonuca doğru şekilde ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Bu sebeple bu çalışmada iç mekân tasarımında sıklıkla uygulanan illüstrasyon çalışmalarının otel konsepti olarak uygulanmış örneklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında yerli ve yabancı konsept otellerin illüstrasyonu tema olarak kullanan örnekleri yerinde fotoğraflanarak veya elektronik ortamda yapılan araştırmalarla incelenmiş, kavram ve otel iç mekân tasarımı ile ilgili literatür çalışmalarına yer verilmiştir. Sonuç olarak kullanıcıların farklı mekan arayışları ile tema olarak çizgi karakterler veya illüstratif formlar belirlenebilmektedir. Otel iç mekânın ortak mekanları ve otel odalarında bu illüstrasyon uygulamaları kullanıcının farklı bir atmosferde hissetmesini sağlamaktadır.

Keywords

Abstract

Starting with a specific concept when starting the design accelerates the process of design and allows for more accurate management of this process.When space design is started with the main idea, progress is made in the design process from the ideas to the whole without complication.Setting out from concrete concepts to create ideas that can be adapted to the space in interior design provides more applicable results.Starting from a concept in the interior of the hotel, which is more complex structures, as it is also applied in the designs of shops, residences, and eating and drinking places, the design helps the design to reach the result correctly.For this reason, this study, it is aimed to examine the examples of illustration works that are frequently applied in interior design, applied as a hotel concept.Within the scope of the study, examples of domestic and foreign concept hotels using illustrations as themes were examined by photographing them on-site or by researches conducted in an electronic environment, and literature studies on the concept and hotel interior design were included.As a result, cartoon characters or illustrative forms can be determined as themes by the users' search for different locations. These illustration applications in the hotel interior's public spaces and hotel rooms make the user feel in a different atmosphere.

Keywords


  • Ambrosse G., Harris P.,( 2010), Design Thinking, Ava Book Publishing, Singapur.

  • Akkaya H.D., Usman E.2011 , Temalı Otel : Yok-Mekanla Var Edilmeye Çalışılan ‘Kurgu Mekan’, Tasarım Kuram,7(11): 67-82

  • Aykol, E., & Zengel, R. (2014). 21. Yüzyılda yeni nesil konaklama yapıları: Butik otel yaklaşımı. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(2), 211-225.

  • Balaban B.2017, Tematik Butik Otellerin Mekânsal Fonksiyonlarının Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İç Mimarlık Anabilim/Sanat Dalı, İstanbul.

  • Çakırkaya, Y. (1995). İstanbul’daki 5 yıldızlı Şehir Otellerinde Halka Açık Alanların Tasarımı Üzerine Bir Araştırma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: İTÜ. FBE.

  • Gill B., (2003),Graphic Design as a Second Language, Images Publishing

  • Karahasanoğlu, E. B. (2004). Beş Yıldızlı Şehir Otellerinin İşletme Modelleri ve Mimari Tasarım Kimliği Etkileşimi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

  • Korur, S., Sayın, S., Oğuzalp, E. H., & Korkmaz, S. Z. (2006). Konutlarda Kullanıcı Gereksinmelerine Bağlı Olarak Yapılan Cephe Müdahalelerinin Fiziksel Çevre Kalitesine Etkisi. Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi, 21(3-4), 177-190.

  • Kömürcüoğlu Turan, N., ve Altaş, N. E. (2011). Tasarım sürecinde kavram. İTÜ dergisi/A, 2(1).sf:15

  • Langer, S. K. (1953). Feeling and form (Vol. 3). London: Routledge and Kegan Paul.

  • Oda, E. (2008). Geçmişten Günümüze Oteller: Trabzon Kentindeki Otel Lobileri Üzerine Bir Araştırma. Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü İç Mimarlık Ana bilim dalı Yüksek Lisans Tezi.

  • Shai, O., Reich, Y., & Rubin, D. (2009). Creative conceptual design: extending the scope by infused design. Computer-Aided Design, 41(3), 117-135.

  • Özen, S.,2009, “Dünya Turizminde Tüketici Tercihlerinde Yaşanan Değişimlerin Konaklama İşletmelerine Yansımaları,: Antalya’da Temalı Otel Örnekleri”, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Aydın.

  • Yağcı, E., & Dengiz, N. (2014). Özgürlük ve Baskının Mekansal Temsili. Tasarım+ Kuram, 10(17), 77-93.

  • Yakın B. 2012, Tasarım Sürecinde Görsel Düşünme ve Görsel Anlatım İlişkisine Analitik Bir Yaklaşım, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü İç Mimari ve Çevre Tasarımı Ana sanat Dalı İç Mimarlık Sanat Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

  • Şekil2:Kyoto Art Hotel https://www.we-heart.com/2019/06/11/bna-alter-museum-kyoto-art- hotel/

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics