0.05). Görev ve ego yönelimli olma yaş ve millilik sayısına göre farklılaşmazken (p>0.05), görev yönelimli olmanın cinsiyete göre farklılaştığı (p<0.05); öz-yeterliğin ise cinsiyet, yaş ve millilik sayısına göre farklılaşmadığı görülmüştür (p>0.05). Milli takım kamplarında sıkı bir disiplin altında olan sporcuların, bu ortama uyum sağlamak için öz-düzenlemeler ve değişiklikler yapmaları gerekebilir. Güreşçilerin şartlara ve çevreye uyumları ile öz-yeterlikleri arasındaki negatif ilişki bu durumla açıklanabilir. Hedef yönelimlerinin öz-yeterlikle pozitif ilişkili olması, elit düzeyde güreşçilerden oluşan araştırma grubunun bu süreçte öz-yeterliklerini yüksek algılamalarıyla açıklanabilir." /> 0.05). Görev ve ego yönelimli olma yaş ve millilik sayısına göre farklılaşmazken (p>0.05), görev yönelimli olmanın cinsiyete göre farklılaştığı (p<0.05); öz-yeterliğin ise cinsiyet, yaş ve millilik sayısına göre farklılaşmadığı görülmüştür (p>0.05). Milli takım kamplarında sıkı bir disiplin altında olan sporcuların, bu ortama uyum sağlamak için öz-düzenlemeler ve değişiklikler yapmaları gerekebilir. Güreşçilerin şartlara ve çevreye uyumları ile öz-yeterlikleri arasındaki negatif ilişki bu durumla açıklanabilir. Hedef yönelimlerinin öz-yeterlikle pozitif ilişkili olması, elit düzeyde güreşçilerden oluşan araştırma grubunun bu süreçte öz-yeterliklerini yüksek algılamalarıyla açıklanabilir."/>

MİLLİ GÜREŞÇİLERDE DUYGUSAL ZEKÂ, ÖZ-YETERLİK VE HEDEF YÖNELİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ

Author:

Year-Number: 2016-9
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : SPORDA PSİKOSOSYAL ALANLAR ANABİLİM DALI
Number of pages: 530-543
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı, milli güreşçilerin duygusal zekâ, öz-yeterlik ve hedef yönelimlerini belirleyerek, bazı bağımsız değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak ve aralarındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmaya 2014-2015 yılında Türkiye Genç ve A Milli Takım kampında yer alan; 12 kadın (?" " "X" ¯?_"yaş" =30.83 ± 6.96) ve 59 erkek (?" " "X" ¯?_"yaş" =24.57 ± 5.48), serbest ve greko-romen branşlarında müsabakalara katılan 71 güreşçi ("X" ¯_"yaş" =25.36±6.17) gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplama aracı olarak ‘Bar-On Duygusal Zekâ Ölçeği’, ‘Sporda Görev ve Ego Yönelimleri Ölçeği’ ve ‘Genel Öz-Yeterlik Ölçeği’ kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde normal dağılım koşulları yerine gelmediği için non-parametrik testlerden Spearman Sıra Korelasyon Analizi, Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, güreşçilerin genel duygusal zekâ düzeyleri orta, öz-yeterlikleri yüksek, görev ve ego yönelimleri orta düzeyde bulunmuştur. Öz-yeterlik ile duygusal zekânın şartlara ve çevreye uyum alt boyutu arasında negatif yönde düşük düzeyde (p<0.01), öz-yeterlik ile görev yönelimi arasında pozitif yönde orta düzeyde (p<0.01) ve öz-yeterlik ile ego yönelimi arasında pozitif yönde düşük düzeyde (p<0.05) anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Analizler, duygusal zekânın alt boyutlarından kişisel farkındalık (p<0.05), şartlara uyum (p<0.05) ve genel ruh hali (p<0.05) puanlarının yaşa göre farklılaştığını; duygusal zekânın alt boyutlarından alınan puanların millilik sayısına ve cinsiyete göre farklılaşmadığını göstermiştir (p>0.05). Görev ve ego yönelimli olma yaş ve millilik sayısına göre farklılaşmazken (p>0.05), görev yönelimli olmanın cinsiyete göre farklılaştığı (p<0.05); öz-yeterliğin ise cinsiyet, yaş ve millilik sayısına göre farklılaşmadığı görülmüştür (p>0.05). Milli takım kamplarında sıkı bir disiplin altında olan sporcuların, bu ortama uyum sağlamak için öz-düzenlemeler ve değişiklikler yapmaları gerekebilir. Güreşçilerin şartlara ve çevreye uyumları ile öz-yeterlikleri arasındaki negatif ilişki bu durumla açıklanabilir. Hedef yönelimlerinin öz-yeterlikle pozitif ilişkili olması, elit düzeyde güreşçilerden oluşan araştırma grubunun bu süreçte öz-yeterliklerini yüksek algılamalarıyla açıklanabilir.

Keywords

Abstract

The purpose of this study was to determine emotional intelligence, self-efficacy and goal orientation of national wrestlers, and to determine whether these variables differ significantly according to some demographic variables, and to investigate the relationship between them. 12 female (?" " "X" ¯?_"age" =30.83 ± 6.96) ve 59 male (?" " "X" ¯?_"age" =24.57 ± 5.48) participating races in the branch of freestyle and greco-roman and taking part in the preparetion camp of Turkish Youth and Senior National Team in season of 2014-2015 voluntarily participated in this study. ‘Bar-On Emotional Intelligence Scale’, ‘Task and Ego Orientation in Sport Questionnaire’ and ‘General Self-Efficacy Scale’ were used to collect data. Spearman Rank-Order Correlation, Kruskal Wallis and Mann-Whitney U tests were used in the data analysis. The results of analysis indicated that general emotional intelligence levels of the national wrestlers were middle level, self-efficacy perceptions of the athletes were high level and task and ego orientations of wrestlers were middle level. It is identified that negative correlations at the low level between self-efficacy and adaptability to environment and requirements which is subscale of emotional intelligence (p<0.01), positive correlations at the middle level betweenself-efficacy and task orientation (p<0.01), and positive correlations at the low level between self-efficacy and ego orientation (p<0.05). Also analysis showed that the scores of intrapersonal (p<0.05), adaptability (p<0.05) and general mood (p<0.05) which are subscales of emotional intelligence differed significantly according to age while the scores of subscales of emotional intelligence did not differ significantly with regard to gender and the number of being national athletes (p<0.05). On the other side task and ego did not differ significantly with regard to age and the number of being national athletes (p>0.05), task orientation differed significantly in the male and females wrestlers (p<0.05). Furthermore, self-efficacy did not differ significantly gender, age and the number of being national athletes (p>0.05). The athletes have well-disciplined so they may need to make self-regulations and changes to adapt to this environment. Negative correlations between self-efficacy and adaptability to environment and requirements of the wrestlers can be explained by this situation. Goal orientations and self-efficacy related positively can be explained that the research group comprised of elite level wrestlers perceiving high self-efficacy in this process.

Keywords