İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALANINDA HİZMET SAĞLAMA MODELİ OLARAK ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMLERİ: ESKİŞEHİR İÇİN DURUM ANALİZİ

Author:

Year-Number: 2019-43
Yayımlanma Tarihi: null
Language : Türkçe
Konu : iktisat
Number of pages: 1-22
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Sanayi sektörünün gelişimine paralel olarak emek faktörünün istihdamı yaygınlaşmıştır. Dolayısıyla istihdam edilen çalışanların sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışmalarının sağlanması da önem kazanmıştır. Bu alanda dünya ölçeğinde çeşitli uygulamalar dikkate alınarak Türkiye’de 2012 yılında kabul edilen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile düzenleme yapılmıştır. Bu çalışmada 6331 sayılı kanun neticesinde ortaya çıkan Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) piyasası iki aşamada incelenmiştir. Öncelikle piyasanın özellikleri, yasal çerçevesi ve unsurları üzerinde durulmuş, sonrasında ise Eskişehir’de OSGB piyasasının durum analizi gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla yüz yüze görüşme yöntemi kullanılmış ve 11 OSGB yetkilisi ile görüşülmüştür. Görüşme sırasında kullanılan sorular daha önce yapılmış benzer çalışmalardan da yararlanılarak tarafımızca düzenlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, uygulamada çeşitli sıkıntıların olduğu ve OSGB firmalarının bu sorunları çözmeye yönelik tipik oligopol piyasasında görülebilecek davranışlar içinde oldukları belirlenmiştir. Bu durumda devletin piyasayı kontrol ve düzenlemeye yönelik müdahalesinin önem kazandığı görülmektedir.

Keywords

Abstract

In parallel with the development of the industrial sector, the employment of the labor factor has become widespread. Therefore, it became important to ensure that employees are working in healthy and safe environments. In this area considering various applications worldwide, the arrangements were made with No. 6331 Occupational Health and Safety Act that adopted in 2012 in Turkey. In this study, the Joint Health and Safety Unit (JHSU) market, which emerged as a result of Law No. 6331, is examined in two stages. Firstly, the characteristics, legal framework and elements of the market were emphasized, and then the situation analysis of JHSU market in Eskişehir was conducted. For this purpose, face to face interview method was used and 11 JHSU officials were interviewed. The questions that were used during the interview were arranged by us and by using similar studies. According to the results obtained, it is determined that there are various problems in practice and JHSU companies are behaving in a way that the typical oligopoly market behaves in order to solve these problems. In these circumstances, it is seen that the state intervention in controlling and regulating the market gains importance.

Keywords