ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERE İLİŞKİN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ

Author :  

Year-Number: 2020-47
Language : Türkçe
Konu : EĞİTİM BİLİMLERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME
Number of pages: 41-68
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Araştırmanın amacı, sınıfında özel yetenekli öğrenci bulunan sınıf öğretmenlerinin özel yetenekli öğrencilere ilişkin görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma, 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında, Küçükçekmece ilçesindeki ilkokullarda görev alan sınıfında özel yetenekli öğrenci bulunan gönüllü 36 tane sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Küçükçekmece ilçesinin seçilmesinin sebebi; İstanbul’da ilinde yüzölçümü bakımından geniş bir büyüklüğe sahip olması, nüfus yoğunluğu bakımından kalabalık bir ilçe olması ve çok sayıda ilkokul bulunması nedeniyle daha çok öğretmene ulaşma imkânı sunduğu için Küçükçekmece ilçesini örneklem olarak seçilmiştir. Araştırmanın türü nitel araştırmadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak nitel veri toplama araçlarından biri olan “yarı yapılandırılmış görüşme formu” kullanılmıştır. Genel olarak araştırma sonucunda; öğretmenler; özel yetenekli öğrencilerin derste çabuk sıkıldıklarını, etkinlik ve çalışmaları çabuk bitirdikleri için onlara yetişmekte zorlandıklarını, dersi zaman zaman böldüklerini ifade etmişlerdir. Bu konuda eğitim almak istemektedirler ve onların yetenek ve seviyelerine göre sıkılmayacakları bir eğitim vermek istemektedirler. Bu eğitimi normal sınıflarda özel yeteneklilere nasıl verileceği ile ilgili yöntemleri de öğrenmek istediklerini ifade etmişlerdir. Okullarında destek eğitim odası bulunduğunu ifade etmişlerdir. Destek eğitim odasının öğrencilere faydalı olduğunu ifade etmişlerdir. Sınıfında özel yetenekli öğrenci bulunan sınıf öğretmenlerinin sınıflarında özel yetenekli öğrenci bulunmasının avantajlarına yönelik görüşlerine göre dağılımı incelendiğinde; en çok avantaj alanı olarak görülen konu başlığının, Farklı bakış açıları ortaya koyması olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin, özel yetenekli öğrencilerin sınıfta fikirlerini söyleyerek konuya farklı bir bakış açısı kazandırdıkları ve arkadaşlarının da konuya farklı bir bakış açısıyla bakabilmelerine yardımcı olmalarını bir avantaj olarak gördükleri belirlenmiştir.

Keywords

Abstract

The aim of the research is to reveal the opinions of the primary school teachers who have gifted students in their class about gifted students. The research consists of 36 volunteer primary school teachers who have special talented students in their class at the primary schools in Küçükçekmece district in the 2019-2020 academic year. The reason for choosing Küçükçekmece district; The district of Küçükçekmece was chosen as a sample because it has a large size in terms of surface area, a crowded district in terms of population density and a large number of primary schools in Istanbul. The type of research is qualitative research. In the research, a semi-structured interview form, one of the qualitative data collection tools, was used as the data collection tool. In general, as a result of the research; teachers; They stated that students with special abilities get bored quickly in the lesson, have difficulty in catching up because they finish activities and studies quickly, and that they divide the lesson from time to time. They want to receive education on this subject and they want to give an education that will not get bored according to their abilities and levels. They also stated that they want to learn the methods about how to give this education to special talent in normal classes. They stated that there is a support education room in their schools. They stated that the support education room was beneficial to the students. When the distribution of the primary school teachers who have special talented students in their class according to their opinions about the advantages of having gifted students in their classes is examined; It has been determined that the topic, which is seen as the most advantageous area, presents different perspectives. It was determined that the teachers gave a different perspective to the subject by saying the ideas of gifted students in the classroom and that it was an advantage for their friends to help them look at the subject from a different perspective.

Keywords


  • Afat, N. (2017). Ustun Zekâli ve Ozel Yetenekli Bireylerin Egitiminde Destek Egitim Odalarinin Incelenmesi [Examination of Resourse Rooms in the Training of Gifted and Talented Individuals]. Researcher: Social Science Studies, 5(9), 294-303.

  • Arel, N. (2011). Okul Öncesi Eğitimde Kaynaştırma. Ankara: Morpa.

  • Avcıoğlu, H. (2011). Zihin engelliler sınıf öğretmenlerinin bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) hazırlamaya ilişkin görüşleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 12(01), 039-053.

  • Baykoç Dönmez, N. (2012). Özel Yetenekli Çocuklar. Nilgün Metin (Ed.) Özel Gereksinimli Çocuklar. 353-373, Ankara: Maya Akademi.

  • Bildiren, A. (2016). Özel yetenekli çocuklar aileler ve öğretmenler için bir kılavuz. 3.baskı. İstanbul. Doğan Yayıncılık. ISBN:978-605-09-0297-6

  • Clark, B. (2015). Özel zekâlı olarak büyümek, evde ve okulda çocukların potansiyellerini geliştirmek. (F. Kaya, Ü. Ogurlu, Çev.) 8. Basımdan çeviri. Ankara. Nobel Akademik Yayıncılık. ISBN:978-605-320-231-8

  • Cutts, N. E. ve Moseley N. (2004). Üstün zekalı ve yetenekli çocukların eğitimi, ulusun en büyük kaynaklarından birinin harcanması nasıl önlenir?. (İ. Ersevim, Çev.). 2.Baskı. İstanbul. Özgür Yayınları.

  • Davis, G. A. (2013). Özel yetenekli çocuklar ve eğitimi öğretmenler ve ebeveynler için el kitabı. (M. I. Koç, Çev.). İstanbul. Özgür Yayınları. ISBN:978-975-447-325-4

  • Demirel Gürbüz, Ş. ve Ayas, M. B. (2014). Özel Zekalılar ve Eğitimleri. Sezgin Vural (Ed.). Özel Eğitim (3. Baskı). 371-403. Ankara: Maya Akademi.

  • Gökdere, M. (2004). Üstün Yetenekli Çocukların Fen Bilimleri Öğretmenlerin Eğitimine Yönelik Bir Model Geliştirme Çalışması. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.

  • Gökdere, M. ve Ayvacı, H. Ş. (2004). Sınıf öğretmenlerinin üstün yetenekli çocuklar ve özellikleri ile ilgili bilgi seviyelerinin belirlenmesi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 17-26.

  • Güçin, G., & Oruç, Ş. (2015). Türkiye’de özel yetenekliler ve özel zekâlılar alanında yapılmış akademik çalışmaların çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi. Adıyaman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(2), 113-135.

  • Gürpınar, N. (2006). Bilişsel değerlendirme sistemi’nin (CAS) 8 yaş grubu için ön norm çalışması ve özel zekalı öğrencilerin bilişsel değerlendirilmesi, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.

  • İnan, H., Z., Bayındır N., ve Demir, S. (2009). Awareness Level Of Teachers About The Charactaristics Of Gifted Children. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 3 (3), 2519-2527.

  • Kadıoğlu, S. (2017). Özel Yeteneklilerle İlgili Ülkemizdeki Yasal Düzenlemelerin İncelenmesi, Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi, OZYEK 2017, 7-9 Nisan 2017, İstanbul.

  • Kadıoglu Ates H., Aktas E. (2017). Türkiye’de Özel Yeteneklilerle Matematik Alanında Yapılan Araştırmaların İncelenmesi. Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi, OZYEK 2017, 7-9 Nisan 2017, İstanbul.

  • Kadıoglu Ates H., Türk, E. Özfidan, M. (2017). Özel Yetenekli Öğrencilerin Öğretmenlerinin Hangi Özelliklere Sahip Olması Gerektiğine İlişkin Öğretmen ve Ebeveyn Görüşlerinin İncelenmesi. Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi, OZYEK 2017, 7-9 Nisan 2017, İstanbul.

  • Kadıoğlu Ateş H. & Mazı M. G. (2017). Türkiye’de Özel Yetenekliler Egitimi Ile Ilgili Yapılan Lisansüstü Tezlere Genel Bir Bakıs. Üstün Zekâlılar Eğitimi ve Yaratıcılık Dergisi, 4(3), 33-57.

  • Kadıoğlu Ateş, H. (2018). Problems of Gifted and Talented Students Regarding Cursive Handwriting: Parent Opinions. European Journal of Educational Research, 7(2), 293299., Doi:10.12973/Eu-Jer.7.2.293

  • Kadioglu Ates, H. & Afat, N. (2018). A Case Study Investigating the Language Development Process, Early Literacy Experiences and Educational Problems of a Gifted Child. Journal for the Education of Gifted Young Scientists, 6(4), 36-71. DOI: http://dx.doi.org/10.17478/JEGYS.2018.83

  • Koç, F., & Saranlı, A. G. (2017). Erken çocukluk dönemindeki özel yetenekli çocuklara ilişkin Türkiye’de gerçekleştirilen lisansüstü çalışmaların çok boyutlu analizi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(41), 163-183.

  • Kontaş, H. (2009). Bilsem öğretmenlerinin program geliştirme ihtiyaçlarına ilişkin geliştirilen programın etkililiği. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

  • Levent, F. (2011). Üstün yetenekli çocukların hakları, Üstün yetenekli olmak, anne baba ve öğretmenler için el kitabı. İstanbul. Çocuk Vakfı Yayınları. ISBN:978-975-552-075-9.

  • Levent, F. (2014). Üstün yetenekli çocukları anlamak, Üstün yetenekli çocuklar sarmalında aile, eğitim sistemi ve toplum. 3. Baskı. Ankara. Nobel Akademik Yayıncılık. ISBN:978-605-133-686-2.

  • Levent, F., & Bakioğlu, A. (2013). Üstün yeteneklilerin eğitiminde Türkiye için öneriler. Üstün Yetenekliler Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi (UYAD), 1(1).

  • Orhan Karsak, H. G., & Gider, B. (2019). Öğretmenlerin Özel Yetenekli Öğrenciler ve Eğitimlerine İlişkin Görüşleri ve Metaforik Algıları. Cumhuriyet International Journal of Education, 8(4), 961-982.

  • Orhan Karsak, H. G. (2014). Bireysel ve işbirlikli blogla bütünleştirilmiş yazma öğretiminin normal ve üstün zekâlı öğrencilerin yazma performanslarına etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.

  • Öznacar, M. D. ve Bildiren A. (2016). 2.baskı. Özel zekâlı öğrencilerin eğitimi ve eğitsel bilim etkinlikleri. Ankara. Anı yayıncılık. ISBN:978-605-170-073-1

  • Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği (2006).

  • Özenç, E. G., & Özenç, M. (2013). Türkiye’de Üstün Yetenekli Öğrencilerle İlgili Yapılan Lisansüstü Eğitim Tezlerinin Çok Boyutlu Olarak İncelenmesi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 171(171), 13-28.

  • Robınson, A., Shore, B. M. ve Enersen D. L. (2014). Özel zekâlılar eğitiminde en iyi uygulamalar, kanıt temelli bir kılavuz. (Ü. Ogurlu ve F. Kaya, Çev.). Ankara. Nobel Akademik Yayıncılık. ISBN:978-605-133-908-5

  • Sak, U. (2014). Üstün Zekalılar Özellikleri Tanılanmaları Eğitimleri (4. Baskı). Ankara: Vize.

  • Sucuoğlu, B. ve Kargın, T. (2008). İlköğretimde Kaynaştırma Uygulamaları Yaklaşımlar Yöntemler Teknikler. İstanbul: Morpa

  • Tortop, H.S. (2015). Üstün zekâlılar eğitiminde farklılaştırılmış öğretim, müfredat farklılaştırma modelleri. Düzce. Genç Bilge Yayıncılık. ISBN:978-605-83962-1-0.

  • Tortop, H. S. & Kadıoğlu, S. (2018). Türkiye’de Özel Yeteneklilerle Fen Eğitimi Alanında Yapılan Araştırmalarda Farklılaştırılmış Öğretimin Kullanımı. 13th International Balkan Education and Science Congress, 6-8 September 2018, Trakya University – Edirne, http://bes2018.org

  • Tortop, H. S. ve Nar, B. (2018). Türkiye’de Özel Yetenekli Öğrencilerin Eğitiminde Bir Model: Destek Eğitim Odaları, Sorunlar ve Öneriler, 1. Uluslararası Eğitimde Yeni Arayışlar Kongresi, (UEYAK-2018), 11-12 Mayıs 2018, İstanbul.

  • Vatansever Bayraktar, H., Kadioglu Ates, H. ve Afat, N. (2019). An Analysis on the Relationship between Primary School Teachers' Self-Efficacy Beliefs and Attitudes towards Gifted Education. International Journal of Eurasia Social Sciences Vol: 10, Issue: 38, pp. (1099-1124).

  • Yıldırım Doğru, S.S.(Ed.) ve Durmuşoğlu Saltalı, N. (2013). Erken çocukluk döneminde özel eğitim. 3. Baskı. Ankara. Maya Akademi Yayınları. ISBN:978-605-5985-43-1.

  • Yılmaz, E. (2018). Erken Çocukluk Döneminde Özel Yetenekliler ile İlgili Türkiye’de Yapılan Çalışmaların İncelenmesi/ Review of the Studies Regarding Gifted Individuals in Early Childhood in Turkey, Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Çalışmaları Dergisi, International Journal of Early Childhood Educaiton Studies, Şubat 2018 Cilt: 3 Sayı: 1, 1-16.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics